vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.13. 

Tüske a köröm alatt

62 éve, November 22-én orvlövészek kivégzik kampánykörútján a hivatalban lévő elnököt J. F. K.-t, a gyilkosságról jelentés készül. Titkosítják. Ez az ún. Warren-jelentés, amely pontatlanságokkal és ellentmondásokkal terhes. A merényletre vonatkozó aktákat talán 2029-ben hozzák nyilvánosságra.

A bíróság elismeri ugyan, hogy volt összeesküvés Kennedy elnök ellen, de nem tartja elégségesnek a bizonyítékokat a vádemelésre. Egy kerületi ügyész nyomozást folytat.

A drámai, történelmi eseményről film készült. A stáblista alatt kiírják, hogy a befolyásos üzletember, akire a gyanú árnyéka vetül, 1974-ben meghalt tüdőrákban. 1979-ben Richard Helms eskü alatt vallja, hogy ez a bizonyos üzletember a Clay Shaw-nak nevezett, a CIA által részlegesen foglalkoztatott ügynök volt. Már egy 1961-es amerikai híradóban az éppen leköszönő amerikai elnök, Dwight D. Eisenhower a „katonai–ipari összefonódás” veszélyére hívja fel a figyelmet. Az 1963. november 23-án meggyilkolt John F. Kennedy elnöki tevékenysége során hozott intézkedések között voltak olyanok, melyek az elnök meggyilkolásához vezethettek. Van egy főügyész, aki Washingtonban, egy magas beosztású személytől megtudja, hogy a CIA, a katonai ipar képviselői, az FBI, a titkosrendőrség vagy közvetlenül benne voltak a belső elkövetői körben, vagy a többiek tevékenységét fedezték. A név nélkül említett személy elmagyarázza, hogy Kennedy meggyilkolása azért volt szükséges, mert intézkedéseit a katonai vezetők gyengeségként értékelték, a katonai ipar profitja pedig visszaesett. Kennedy elrendelte, hogy a CIA-n belül szüntessék meg a titkos félkatonai műveleteket, és azokat helyezzék át a Védelmi Minisztérium alá. Ez csökkentette a CIA erejét. A hitelesen dokumentált történet minden szereplője saját nevén szerepel a műben. Ha nem lenne alapos a gyanú, hogy valami bűzlött akkor ott az államgépezetben, gondolom, az alkotók megütötték volna már a bokájukat. Még röpke tizenöt esztendőt kell várnunk. Az eddig eltelt ötven évhez képest, mondhatnánk, ez már semmiség, ha ez egy katonai junta által uralt államban esne meg.

 

czyla