vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.18. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 47.száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: A háború előszobájában – meztelenül (címlapon)

Az első, a migránsválság már kikezdte, de alapjaiban nem rengette meg az európai politikai status quót. Ez a második, a párizsi támadás azonban nyilvánvalóvá tette, hogy itt valamiféle újszerű háború kezdetén vagyunk, mely bármikor kiszélesedhet hagyományos háborúvá. Márpedig a háborús helyzetben a magát bebetonozó, de egyben tehetetlen európai vezetés, a kis formátumú bürokraták igazgatta EU adminisztráció nem maradhat a helyén. A háború karizmatikus vezetőket, Churchilleket, De Gaulle-okat kíván, és ha Európa túl akar élni, akkor valamiféle egységes fellépést is. Ez az egységes fellépés óhatatlanul központosítást eredményez, mely központosítás a kis nemzeteknek hátrányos. Így nekünk, magyaroknak is az, hacsak a központosítás egyik meghatározó figurája nem éppen a magyar miniszterelnök. Orbán a párizsi terror után hatalmas népszerűségnek örvendhet, ha előrejelzéseit, politikáját és a menekültügyben tett erőfeszítéseit megfelelő körítéssel tálalják a nyugati publikumnak, és ha valósággá válhat a V4-ek összezárása, a Budapest–Varsó tengely.

 Csurka István: Sajtóuralom (2.oldal)

Van egy történelmi alaphazugság, és ezzel megdöntenek egy rendszert, de ami a romokra felépül, sötétebb, kegyetlenebb és egyoldalúbb lesz, mint amit megdöntött. Csakhogy ezt már a megdöntők maroknyi kisebbsége irányítja. A történelmi igazság pedig úgy tűnik el, mint mély kútba dobott garas.

Alig telt el néhány hét a tanulmányom közreadása után, szeptemberben Tom Lantos már napirend utáni felszólalást jelentett be az amerikai képviselőházban. Téma: az én tanulmányom, és belőle kiolvasható antiszemitizmusom. A magyar helyzet. A tanulmányom természetesen sem ő, sem felszólaló barátai nem ismerték, noha az amerikai követség számára azonnal készült angol fordítás belőle. Ők azonban nem filológusok voltak, hanem képviselők, őket ez a magyar irodalmi szöveg voltaképpen nem is érdekelte.

A washingtoni készülődés fülünkbe jutott az Országgyűlésben. Akkor még mint a kormányzó párt tagjainak, természetes úton. Szempillantás alatt világossá vált, hogy ott kell lennünk, mert sorsunkat eldöntő ügyről van szó. A felszólalást meghallgatni megfigyelőként kedves barátom, feddhetetlen harcostársam, dr. Bogdán Emil és az akkori MDF frakció helyettes vezetője, Balás István utazott ki Washingtonba. A történtekről Bogdán Emil később közreadott pontos leírásából – (megjelent: Havi Magyar Fórum 1997. június) számolhatok be. De előbb még valamit. Nekem, hogy felismerjem az összefüggéseket, soha senki nagyobb szolgálatot Tom Lantosnál nem tett. Először nem is hittem el, hogy ez lehetséges. Hogy egy magyar képviselő, író frissen megjelent, és a magyarországi viszonyok ismerete nélkül nem is érthető tanulmányát – pamfletjét, ahogy Antall mondta – az amerikai képviselőházban többen is, egy egész estén át tartó szeánszon szóba hozzák, teljességgel hihetetlen volt. Azok beszélnek rólam, akik azt sem tudják pontosan, hogy hol van az a Budapest, amit néha Bukarestnek mondanak? (2005.)

 Tisztességes világnézet (3.oldal)

Ha hihetünk a szakértők számításainak 1980 óta Szíria az iszlám világ 14. országa, amelyet az Egyesült Államok hadserege megtámad, megszáll vagy bombáz. Henry Kissinger még 1969-ben is azt az utasítást adta a Kambodzsát bombázó amerikai légierőnek, lőjenek mindenre ami mozog. Pedig, mint később kiderült, alaptalanul indította meg az Egyesült Államok a katonai támadást 1964 augusztusában Vietnam ellen, mert a casus belliként értelmezhető jelentéseket továbbító Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai tisztában voltak azok hamis tartalmával.

Mint ahogy ma is, már csupán olyan fajta viták övezik az Irakkal kapcsolatos mostani kérdéseket, vajon a Fehér Ház manipulálta-e az iraki háború kitörése előtt a hírszerzést abból a célból, hogy a kapott hírekre támaszkodva az ésszerűség látszatát keltse az eltervezett lépések számára, vagy fordítva. Mint az a jelenlegi hírekből, jelentésekből tudható, az USA – a vietnami esethez hasonlóan – szintén zavaros hírszerzési információkra alapozva indította meg iraki invázióját, s azóta is folyik a véget nem érő háború a Közel-Keleten.

 Vonzóvá tesszük az agrárpályát

A piaci igényekhez igazítják a képzési palettát (5.oldal)

Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár megkeresésünkkor kihangsúlyozta: saját intézményrendszerünk, illetve azok az együttműködések, melyeket kialakítottunk egyházi fenntartókkal és egyéb szervezetekkel, összességében képesek a magyarországi szakember-utánpótlás biztosítására.

 Európa egy nagy geopolitikai játszma áldozata (5.oldal)

A széles körű társadalmi felhatalmazás erősíti meg a kormányt az európai és a nagypolitikai porondon

Pósán László nem tartja életszerűnek, hogy hirtelen többeknek Nigériában az jut eszébe, hogy Svédországba vándoroljon. Bizonyára Európát akarják ezzel a hatalmas menekültáradattal meggyengíteni. Debrecen országgyűlési képviselőjét a kötelező kvóta veszélyeiről, a kvóta megtámadásának lehetőségeiről, s a megyeszékhelyen működő tábor bezárásának feltételeiről faggattuk.

 A kkv-k megerősítése

Nem minden az ár, fontos a minőség is (6.oldal)

November elsején lépett hatályba a közbeszerzési törvény, mely jelentős szerepet tölt be a kis- és közepes vállalkozások megerősödésében, mondta Császár Dániel közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár.

 Kecskemét – egyetemváros

Új kollégiumok és bérlakások a hallgatóknak (7.oldal)

Október 29-én letették Kecskemét leendő egyetemi városrészének alapkövét. A település életében történelminek nevezhető eseményen részt vett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Kecskemét polgármester asszonyával készített interjúnkból kiderül az is: a Kecskeméti Főiskolán újonnan létrejövő gazdaságtudományi kar gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatói 2016 szeptemberében megkezdhetik tanulmányaikat, duális képzés keretében.

 Patthelyzet Horvátországban

A szociáldemokraták beavatkoztak a magyar kisebbség belügyeibe (8.oldal)

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg, aki hozzátette, hogy magyar ellenfele a szociáldemokraták tagja.

 Zsille Gábor: Az új parlament (8.oldal)

Megalakult az új lengyel parlament, a kommunista idők lezárulta óta szám szerint a nyolcadik. Érdemes röviden áttekinteni e legújabb nemzetgyűlés adatait. Az országgyűlés alsóházában, a szejmben 460 képviselő foglal helyet. A most kormányra került Jog és Igazságosság (PiS) 235 képviselőt delegál, az ellenzékbe került Polgári Platform (PO) pedig 138-at. A rockzenész Pawel Kukiz párttá sem alakult mozgalma, a Kukiz’15 42 főt, a baloldali Modern Párt 28-at. A lengyelországi német kisebbség egy képviselővel lesz jelen a szejmben. A képviselők átlagos életkora negyvenkilenc év. Tizenhét politikus még a húszas éveiben jár, nyolcvan képviselő a harmincas éveiben. A mezőny közel harmada az ötvenes éveit tapossa, negyede pedig elmúlt hatvanéves. A parlament felsőházában, a szenátusban kereken százan foglalnak helyet. A PiS 61 szenátort delegál, a PO csupán 34-et, a fennmaradó politikusok úgynevezett függetlenek. A szejm elnöke a PiS által jelölt Marek Kuchcinski lett – a pártok egyetértettek abban, hogy méltó szokás a legerősebb kormánypárt soraiból választani elnököt. A három alelnök a PiS, a PO és a Kukiz’15 színeit képviseli. A felsőház, azaz a szenátus elnöke is a PiS-ből került ki, Stanislaw Karczewski személyében.

 Internet, Skype, vészjelző karperec

Még több figyelem az időseknek (9.oldal)

A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogram ellenőrzött körülmények között vizsgálja, hogyan könnyítik és óvják meg a korszerű digitális eszközök a szépkorúak életét. Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a modellprogramról beszélve hangsúlyozta: a projektet széles körű felmérés előzte meg, amely szerint a hetvenöt-nyolcvan év felettiek nagy részének a magány és a betegségektől való félelem jelenti a legnagyobb problémát.

 A kék lótól az üvegablakokig (10.oldal)

Angyal Júlia festő, grafikus: Piciny gyermekként is állandóan rajzoltam. Négyéves voltam, mikor egy kék színű lovat rajzoltam. Meg is kérdezték, hogy miért kék a ló? Valahogy az volt az elképzelésemben, hogy a ló legyen kék. Kisiskolás voltam, amikor a Rózsadombon épült egy templom, ahol osztálytársam édesapja Jeges Ernő festett egy freskót Szent Erzsébetről. Mikor megleptük a művészt munka közben, a kezembe nyomott egy ecsetet, hogy festhetem a képen szereplő egyik gyerek haját. Ekkor még nem tudtam, hogy jó pár évvel később több ecsetvonásom lesz szakrális térben.

 Egy férfi és egy nő

A családok nyugalma, békéje a társadalmi stabilitás alapja (12.oldal)

A Magyar Női Unió Kecskeméten rendezte meg a „Gyümölcshozó nők – termékeny együttműködés” című nemzetközi konferenciát a Vidéki Nők Nemzetközi napján. A Magyar Női Unió célkitűzéseiről, a feminizmusról, s arról, hogy milyen családmodellt tart megfelelőnek, Batthyány-Schmidt Margit elnök asszonyt kérdeztük.

 Kitart-e a gyökér?

Gondot jelent az oroszországi embargó (13.oldal)

Évtizedekkel ezelőtt Magyarország még önellátó volt zöldségekből. Ma sárgarépából és petrezselyemből kevesebbet termelnek a hazai gazdálkodók, mint amennyi egy év alatt elfogy a boltokban és az ipari felhasználás során. Az okokról és a teendőkről lapunknak Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke nyilatkozott.

 Gondolj merészet és nagyot

Erkel Ferenc: Bánk bán – Kolozsvári Magyar Opera (14.oldal)

A november 5-ei Bánk bán címszerepére a Magyarországon élő Turpiniszky Gippert Bélát hívták meg. Ő az első felvonásban eléggé erőből énekelt, majd „visszatalált önmagához”. Nagy formakultúra, s a kifejezés különleges gondossága tükröződik már abban a gesztusban is, ahogyan a tenorista a kolozsvári színpadon letette névjegyét a második felvonás nagyáriájában, a „Hazám, hazám”-ban. Ezt az áriát igen szépen, ökonomikusan építette fel. Ez a Bánk a nemzet szócsöve, mellette indulatos és nyugtalan nagyúr. Veress Orsolya Gertrúd-alakítása volt az est egyik fénypontja. Ritka élvezet első pillanattól az utolsóig, hogy a művésznőnek minden sikerül, méghozzá olyan magától értetődő természetességgel, hogy szinte feledteti is a mesterségbeli tudást, ami e tökéletesség mögött áll. Az erőfeszítés árnyékát sem érezni a szólam legmagasabb fekvéseiben sem; a hang dúsan, folyékonyan, melengető bőséggel kitárul és árad a tetőpontokon; s mintha a színek kiegyenlítésére sem kellene gondot fordítani; egyenletes fényben, csillogó meleg pompában fürdik a hang minden regisztere anélkül, hogy a technika kiegyenlítő szerepe észrevétetné magát. Vigh Ibolya Melindája egyetlen egy éles hang kivételével remekül szólt. Ebben a szerepében nemcsak káprázatos kadenciákat produkált, hanem a Katona –dráma tragikus sorsú, romantikus hősnőjét is életre keltette. Az „Ölj meg engem Bánk” –áriája különösen szépre sikeredett.

 CSŰRY ISTVÁN PÜSPÖK : Levél a migránsválságról (18.oldal)

Aggodalomra ad okot, hogy Európa jó ideje LELKI VÁLSÁGGAL küzd, a reánk kényszerített sajátos keleti és nyugati lelki torzulások mentén: a keleti materialista ateizmus öröksége és a nyugati fogyasztói társadalmak szekularizációja a végletekig polarizálták és végzetesen legyengítették az öt évtizedig szétfejlődő közösségeinket.

Aggodalomra ad okot, hogy a nagyhatalmi paktumok értelmében bennünket tízmilliószám fogva tartó vasfüggöny lebontása után – közös történelmünk és azonos kulturális örökségünk ellenére – nem sikerült elérni Európa keleti és nyugati társadalmainak integrációját az elmúlt 25 esztendőben. Aggodalomra ad okot emellett, hogy az elmúlt évtizedekben a bevándorlók sokmilliós lélekszámú párhuzamos társadalmakat hoztak létre a nyugat-európai városokban. Aggodalomra ad okot, hogy a több száz éve velünk élő, mintegy tízmilliós európai cigányságot sem sikerült integrálni. (Az, hogy egy ideje „romának” nevezzük őket, még nem jelenti azt, hogy a cigányság beilleszkedett volna az európai népek közösségébe.)

 Emlékezés egy tiszta emberre és egy aljas perre

–Arany Bálint és a Magyar Közösség – (18.oldal)

Az 1945. évi novemberi demokratikus országgyűlési választásokon – immár 50 évvel ezelőtt – 57%-os győzelmet aratott a Független Kisgazdapárt, és kormányt alakíthatott. A kommunista párt nem várt – és döbbenten fogadott – 17,4%-os kudarcát Kun Béla Moszkvából idesompolygott utódai fogcsikorgatva vették tudomásul. Törvényesen nem tudván megszerezni a politikai hatalmat, megkezdték törvényellenes akcióikat, egyre nehezebb helyzetbe hozva a kisgazdapárti vezetőket, semmiben sem mutatva hajlandóságot a velük való együttműködésre. Bátorságukat a megszálló Vörös Hadsereg jelenlétéből merítették.

 Märle Tamás: Felsejlik a felvidéki autonómia lehetősége (19.oldal)

Nemzeti kormányunk feladata, hogy a javuló viszonyt kihasználva tárgyalóasztalhoz hívja a szlovák politikai vezetést. Nem lesznek könnyűek ezek a megbeszélések, hiszen le kell küzdeni a szlovákok teljes revíziótól való beteges félelmét. A Szent István-i határok visszaállításáról persze nem is álmodhatunk, sőt még arról sem – ami azért szomorú –, hogy Szlovákia déli 50 km-es magyar többségű sávját visszakapjuk. Sajnos ennek semmi realitása nincsen, pedig ez lenne az igazságos döntés, és a konfliktusok kezelésének is ez lenne a legegyszerűbb módja.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. novembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”. 

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.