vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.13. 

Ahány német párt, annyi vélemény

Nem a süketek párbeszédét folytattuk

Megértették-e Észak-Rajna-Vesztfália tartomány képviselői a magyar álláspontot? Mennyi migráns él a tartományban? Bírálták-e a magyar határzárat? Milyen állapotok uralkodnak a nyugat-balkáni térségben? – kérdeztük Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát.

 Október 23-án Észak-Rajna-Vesztfália tartományba látogatott. Ki volt a meghívó fél?

 – Kétoldalú konzultációkon vettem részt, valamint a Düsseldorfi Főkonzulátusunk és a Magyar–Német Társaság közös nemzeti ünnepi fogadásán mondtam ünnepi köszöntőbeszédet. Tehát a meghívó fél a Főkonzulátus, illetve a Magyar–Német Társaság. Valamint a tartományi kormány részéről a Szövetségi-, Európa- és Médiaügyi Minisztérium államtitkára volt.

 Milyen témák álltak a megbeszélések középpontjában?

 – A konzultáció elsődleges témája a migrációs válság volt, a második pedig a nyugat-balkáni helyzet. A tartományi parlamentben beszélgettem Josef Neumann-nal, az Európa-ügyi Bizottság szociáldemokrata (SPD) elnökhelyettesével, a szintén szociáldemokrata Dr. Marc Jan Eumann-nal, a Szövetségi-, Európa- és Médiaügyi Minisztérium államtitkárával, valamint Lutz Lienenkämper kereszténydemokrata (CDU) frakcióigazgatóval és Joachim Stamppal, a liberálisok (FDP) frakcióvezető-helyettesével.

 Mi volt a képviselők véleménye a migrációs válsággal kapcsolatos magyar álláspontról?

 – A vélemények eltérőek voltak, hiszen három párt képviselőjével is konzultációt folytattam. Maga a tartomány viszonylag befogadó politikát folytat, jelenleg 170 ezer migráns él Észak-Rajna-Vesztfáliában. Ennyi bevándorló ellátása a közel 18 milliós lélekszámú tartománynak nem okoz nagy problémát. Tehát nem beszélhetünk a lakosság számarányához viszonyítva migránsok tömegéről. Magyarországon viszont közel 400 ezer migránst regisztráltunk és 176 menedékkérelmet vettünk föl, ami az össznépességhez képest igen magas szám. A tartomány képviselői jól tudják, hogy a helyzet mind nálunk, mind a nyugat-balkáni térségben drámai.

 Szóba került a magyar ideiglenes műszaki határzár építése is?

 – Konkrétan nem bírálták ezért kormányunkat. A CDU inkább elfogadja a magyarországi modellt, míg a szociáldemokraták és a liberálisok nem tartják megfelelő megoldásnak a kerítés építését. Miután ismertettem velük a magyar kormányzat álláspontját, illetve az ideiglenes határzár pozitív hatásait, már másként viszonyultak a kérdéshez. Nagyban befolyásolja a magyar intézkedések németországi megítélését az, hogy mely párt képviselőjével konzultál az ember, illetve hogy melyik tartományban. Korábban jártam Bajorországban, Baden-Württembergben – az ottani migrációs helyzet sokkal jobban hasonlít ahhoz, amit mi átéltünk Magyarországon. Náluk már egyértelműen elfogadóbb a tartományi kormányzat és a parlamenti frakciók véleménye a magyar álláspontot illetően.

 Eredményesnek tekinthető az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott konzultáció? Vagy a felek elmondták saját álláspontjukat, és azután felálltak az asztaltól?

 – Nem a süketek párbeszédét folytattuk. A célom az volt, hogy a kormány képviseletében személyesen, konstruktív módon közöljem a német féllel a magyar álláspontot. Nem a különböző tagállamok egyéni megoldásai a lényegesek – arról kéne beszélnünk, hogy a közös európai kihívásokat miként kell együttesen kezelni. A magyar modell, mely a schengeni határok védelmére vonatkozik, része a közös „megoldáscsomagnak”. A magyar külpolitika sikere, hogy a migrációs válságra adekvát válaszokat adott. S ezek a válaszok egyértelműen az EU-s határok védelmét jelentik. Mindezt meg is értették Észak-Rajna-Vesztfália tartomány képviselői.

 

Medveczky Attila