vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.13. 

Gólya-házak, Fecske-házak

A magas albérletárak miatt nehéz helyzetbe került diákok számára

A fiatalok lakhatási problémáinak megoldására vonatkozó javaslataikról, és a történelmi verseny körüli botrányról a Fidelitas elnökét kérdeztük.

 Szinte nincs olyan nap, mikor nem olvashatunk lakóparkok átadásáról. Több kerület bérlakásprogramot hirdetett. Akkor mi a gond a fiatalok lakhatási helyzetével?

 – Egy évvel ezelőtt főleg Budapesten, de a nagyobb egyetemi városokban is drasztikusan emelkedtek az albérletárak, aminek rengeteg oka van. A gazdasági válság miatt az építőipar mélyrepülésbe kezdett, ezért jóval kevesebb lakóház épült, mint egy növekedési időszakban. Egy ideig a banki hitelezést is beszüntették a válság hatására. Bár azóta javult az építőipar helyzete, és a hitelezés is megindult, de a gazdasági válság által okozott anyagi kiesést nehéz ilyen rövid idő alatt behozni. Hozzájárult az albérletárak növekedéséhez az Airbnb szolgáltató internetes oldal is, ahol főleg a külföldi turistáknak ajánlanak szállásokat borsos áron. Becslések szerint az utóbbi időszakban Magyarországon több mint 8000 lakást kínáltak ezen a honlapon. Gyakorlatilag ennyi lakás kiesik az albérletkínálatból. Az az egyetemista, aki nem a szülővárosában tanul, kollégiumban helyezkedik el vagy albérletet keres magának. Hozzávetőlegesen 270-300 ezer diák tanul évente a felsőoktatásban, s csak 11,5%-uk jut kollégiumi férőhelyhez. Ezért két részből álló lakhatási programot javaslunk.

 Milyen szolgáltatásokat nyújtanának a Gólya-, illetve a Fecske-házak?

 – A Gólyaház-program két részből áll, a jelenlegi kollégiumok felújításából és Gólya-házak, tehát új kollégiumok építéséből. A jelenlegi kollégiumi szabályozáson is változtatni kéne. Aki teljes állásban dolgozik egyetemi tanulmányai mellett, ne kaphasson kollégiumi férőhelyet. Emellett a kollégiumi árakat is szabályozni kell, mert 10 és 30 ezer forint közt „mozognak”. Nyilván mindez a komfortfokozattal is összefügg. A Fecskeház-program az ezt követő időszakra vonatkozna, kis alapterületű garzonlakást a piaci ár alatt vehetnének igénybe a már szakiskolát végzett vagy frissen diplomázott teljes állásban dolgozó, pályakezdő fiatalok. Ezekben a lakásokban elkezdhetik saját egzisztenciájuk megteremtését. Ez a konstrukció úgy valósulna meg, hogy a Fecske-ház díjába beépülne egy öngondoskodásra ösztönző lakás-előtakarékossági rész is. Célunk, hogy a fiatalok minél hamarább tudjanak saját lakást vásárolni.

 Mégis milyen forrásból lehetne felépíteni ezeket az épületeket?

 – Több nyitott kérdés is van a témával kapcsolatban. A javaslatunkról egyeztettünk már a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetőségével. Ők támogatják a kezdeményezéseinket. A program részleteit ki kell még dolgozni, illetve pontosan meg kell határozni azt, hogy melyik városban mennyi plusz kollégiumi férőhely és mennyi Fecske-ház szükséges. Ezután tudjuk kiszámítani, hogy mekkora forrásra van szükség. Felvettük a kapcsolatot a kormányzat illetékes szerveivel és bízunk a pozitív elbírálásban. Szükséges a terv megvalósításához az uniós források bevonása a hazai összegekkel kiegészítve, és megvizsgálnánk a magántőke bevonását is.

 A Fidelitas nemcsak a lakhatási kérdésekkel foglalkozik, hanem előadásokat, szemináriumokat, szabadegyetemeket is szervez. Az atv.hu birtokába jutott az egyik levél azok közül, amelyekben a Fidelitas arra kérte a hazai és határon túli középiskolákat, hogy népszerűsítsék diákjaik közt a szervezet által meghirdetett történelmi vetélkedőt. Ezen a szocialisták kiakadtak, a KLIK-hez fordulnak, és azt követelik, hogy a tanintézmények ne asszisztáljanak egy olyan politikai szervezet „toborzásához”, amely legutóbb provokátorfigyelő hálózatával került a figyelem középpontjába. Tilos a Fidelitasnak ilyen módon megszólítani a középiskolákat?

 – Annyira csökkent a szocialisták népszerűsége, hogy csak azzal foglalkoznak, kibe és hogyan kössenek bele, hogy ezáltal szerepelhessenek a médiában. A Fidelitas évek óta szervez történelmi versenyeket, több fórumon hírt ad róla, és levélben értesíti a középiskolákat. Tavaly Mansfeld Péter, előtte a rendszerváltozás, most pedig az I. világháború az országos történelmi vetélkedő témája. Ezek a vetélkedők színvonalasak, szakmailag jól előkészítettek, és az azokra jelentkező diákok hasznára válnak. Az elmúlt években soha nem kötött bele az MSZP az általunk meghirdetett versenyekbe, s most hirtelen fennakadt rajta. Semmilyen jogsértést nem követtünk el azzal, hogy igyekeztünk minden középiskolát értesíteni a versenyről. A Fidelitas nem párt, hanem egyesület, ami mint a Fidesz ifjúsági társszervezete politikai tevékenységet is folytat. S mint ifjúsági egyesület, természetesen a fiatalsággal kapcsolatos munkát végzünk. Ha már a baloldali ellenzék olyan sokat hivatkozik nyugati mintákra, akkor vajon azt miért nem hangoztatják, hogy Németországban és az USA-ban a pártoknak középiskolás szervezetik is vannak. Az pedig, hogy az MSZP egy olyan kezdeményezést támad, ami minden fiatalnak a javát szolgálja, a pártot minősíti.

 

Medveczky Attila