vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.13. 

Öngondoskodás

Nagy lehetőséget kaptak a falvak

Húsz egyedi támogatási kérelem érkezett a Földművelésügyi Minisztérium által idén először elindított Termelő Falu Programra, a településeknek 173 millió forint támogatást ítéltek meg. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a mintaprogramok támogatásával az önkormányzatokon keresztül arra rászoruló családok számára nyújtunk segítséget.

 Melyek a Termelő Falu Program legfőbb célkitűzései?

 – A Tanyafejlesztés Programhoz kapcsolódóan hirdettük meg ezt a programot. Az előbbitől eltérően azonban most az egész ország területéről fogadtunk be támogatási kérelmeket. Mintaprogramokról van szó; tehát a kiválasztás során arra törekedtünk, hogy olyan modelleket tudjunk bemutatni akár az őshonos baromfitartás, akár a szőlőhegyi kultúra felélesztése tekintetében, melyek megalapozhatják a későbbi országos programot. A vidékfejlesztési stratégia is megfogalmazta azt, hogy fenntartható agrárszerkezetet és termeléspolitikát alakítsunk ki, s e koncepció része a falusi önellátó- vagy kistermelői tevékenység. Tehát nem a professzionális agrárium, hanem a faluhoz köthető tevékenységek támogatására gondoltunk. Sajnos ezek a tevékenységek mára megkoptak, ezért szükséges a felélesztésük. Ezt célozza a Termelő Falu Program mindkét eleme.

 Melyik az első alprogram?

 – Az egyik a baromfitartást szolgálja. A cél pedig a helyi lakosság önellátási, agrártermelési feltételeinek javítása. Ebbe beletartozik a baromfihús és a tojás előállítása. Az őshonos vagy őshonos génállománnyal rendelkező hibridek tenyésztését is támogatjuk, mert fontos, hogy ne csak a génmegőrzést szolgáljuk, hanem olyan terméket állítsunk elő, amelynek a hozama közelít az intenzívhez, viszont beltartalmi értékei őrzik a régi őshonos állomány jellemzőit. A hungarikum-baromfikról van szó, így a kendermagosról, a fogolyszínűről vagy az erdélyi kopasz nyakúról. Kiemelendő a mentorálási tevékenység; a tanítás és a tanácsadás végigkíséri a programot. Az első fázisban az önkormányzatoknak adunk segítséget saját baromfitenyésztő telepük kialakításához. A telepen sor kerül a tenyésztojások keltetésére, s a második évben a naposcsibéket helyezik ki a falusi udvarokba. Az állatok egy részét levágják, a másik a tenyésztésben marad, a harmadik pedig tojást termel.

 Generációk nőttek föl úgy, hogy elszakadtak a háztájitól, az önellátástól. Ez az oka annak, hogy megkoptak a faluhoz köthető tevékenységek?

 – Az ön által felvetett probléma az egy ok, a másik pedig az, hogy az olcsó tömegtermék kiszorítja a magasabb beltartalmú terméket. Hála Istennek mára kialakult egy igényes fogyasztói réteg, mely a falusi udvarokban tenyésztett baromfiból készült terméket keresi. Kétségtelen, hogy a kisebb településeken egyre kevesebben folytatják elődeik tevékenységét, és a falvak lakói is bontott csirkét esznek. Az is problémát jelent, hogy a háztáji megszűnésével hiányzik az integrátor. Akkor szűnt meg a háztáji termelés, mikor a falusi földek használatáért nem gabonában fizettek. Mi azt szeretnénk, ha megmaradna a falu karaktere, és azok az udvarok, amelyek alkalmasak ilyen termelésre, tenyésztésre, újra benépesednének hazai baromfival.

 Tehát a pályázó önkormányzatok baromfitenyészetet létesítenek?

 – Azt is, és a naposcsibék keltetőjét is meg kell vásárolniuk.

 A napi munkát a falvak lakossága végzi el?

 – Így van, mert még rendelkeznek ehhez megfelelő szaktudással. Ugyanakkor a kapcsolatot fenn kell tartaniuk a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központtal, mely segítséget nyújt, s végigköveti a program megvalósulását.

 Az így tenyésztett baromfik bekerülnek a közétkeztetésbe is?

 – Ez is lehetséges, de leginkább elfogyasztják azokat, vagy pedig tojástermelésre hasznosítják az állatokat. A legfontosabb szándék, hogy magyar fajta tyúkok legyenek a falusi udvarokban. Faluhelyen a felesleget el is adhatják. Már akkor elégedettek leszünk, ha az önkormányzat a csibéket kihelyezi a legrászorultabbak számára, akik így saját magukról tudnak gondoskodni.

 A húsz kérelem mind a baromfira vonatkozik?

 – Nem. Tizenhárom a zártkerti, öt a baromfitartási, és kettő mindkét célterületre vonatkozik. Tehát hét település vesz részt a baromfi alprogramban.

 Mit értsünk a zártkerti célterület alatt?

 – A zártkert ma már nem ingatlan-nyilvántartási kategória, ma kül- és belterületről beszélünk. A zártkerteknek több formája is van, s a legnagyobb szegmensét a falusi szőlőhegyek jelentik. A zártkerti revitalizációt szolgáló alprogram potenciálisan érintett területe az ország mintegy 1 millió 150 ezer ingatlanja, körülbelül 200 ezer hektár, melynek akár a fele gondozatlan terület. Ennek egyik oka, hogy a tömegtermékek megjelenése miatt sokan felhagytak a gyümölcsösök, a szőlők gondozásával, a másik a nem megfelelő infrastruktúra (út, villany, víz). Általában egy kis falusi zártkerti földrészletnek több tulajdonosa is van. Ugyanakkor ezek a szőlőhegyek „aranybányái” a gyümölcsgénmegőrzésnek, a hazai tájfajtáknak. Meggyőződésünk, hogy a 24. órában vagyunk, mikor érdemes ezeket a fajtákat összegyűjteni. Erre egy példa: a vasi, zalai gazdák legalább 20 körtefajtát tudnak fölsorolni. Ezek a fajták mind értéket képviselnek, és a magán-pálinkafőzés legalizálásával reneszánszukat élik. Emellett keressük azt a közösségi művelési formát, ami megtartja a régi szőlőhegyi kultúra értékeit. A támogatás esetünkben arra vonatkozik, hogy az adott önkormányzat – jó esetben közösen egy civil szervezettel – megvásárolja az elaprózódott, gondozatlan földrészleteket, összevonja azokat akkorára, hogy a földalapú támogatást igénybe vehesse, s azt közösségi művelésbe fogja, megőrizze a régi tájfajtákat, és új, a tájon honos gyümölcsfajtákat ültessen. Tehát el szeretnék érni, hogy ezek az elaprózott, sokszor hat-nyolc tulajdonos miatt meg nem művelt területek a falvakhoz kapcsolódva az öngondoskodást, a kisárutermelést szolgálják – a tevékenységbe bevonhatók a közmunkások is –, és hogy mintát adjanak más településeknek és a helyi gazdáknak is. Ezek a minták megalapozhatnak akár egy országos programot is.

 A szőlőhegyek felhagyásával az ott levő természeti értékekkel együtt elveszett az a hagyomány és tudás is, mely évszázadokon keresztül e sajátos gazdálkodási formával együtt alakult?

 – Sajnos megkopott a hagyomány és a tudás, de most még megmenthetők ezek a területek, megújulhatnak a falusi szőlőhegyek. Ez az alprogram segíti a népi műemlékek megóvását is, hiszen a szőlőművelés felhagyása a több száz éves népi építészeti emlékeket, a présházakat, pincéket ítéli pusztulásra. De van remény! A Vas megyei, oszkói Hegypásztor Kör a legjobb példa arra, hogy évtizedek alatt egy közösség összefogással mire képes. A megvásárolt romos présházakat felújították, rekonstruálták a gerendafalú, zsúpfedeles lakópincét, és a borospincéket is, s emellett minőségi borokat állítanak elő.

 Meddig kell a húsz, támogatott településnek elvégeznie a kérelmében megfogalmazottakat?

 – 100%-os támogatásról van szó, s az önkormányzatok nyújthattak be vissza nem térítendő támogatásra kérelmet a két alprogramban, sőt 50 százalékos előleg felvételére lesz lehetőségük. A feladatot pedig 2016. április 30-án kell elvégezniük. A mintaprogramokat 2016 második félévében értékeljük ki, s ezután teszünk javaslatot a kormányzat felé a bővítésről, hogy az említett 200 ezer hektárnyi terület hasznosítása továbbra is a falusi önfenntartást, kisárutermelést szolgálja.

 

Medveczky Attila