vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

Megkerülhetetlen erő

Egyes pártok szavazatokat vásároltak

Bent vannak a közgyűlésben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői – szögezte le Brenzovics László elnök, s hozzátette: az esetleges együttműködések során elvárjuk a magyarság érdekeinek figyelembe vételét.

 Az elmúlt években a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) között egyre mélyült a szakadék, sokan lehetetlennek gondolták a megegyezést. Miért fogott össze a két szervezet?

 – Ennek két oka van. Az egyik: Kárpátalja nehéz hónapok, sőt lehet, hogy nehéz évek elé néz, mégis van remény, mert a közösség sok támogatást kap céljai megvalósításához, elsősorban a vele szolidáris Magyarország, a magyar kormány, a magyar nemzet részéről. Természetesen az európai szervezeteknek is oda kell figyelniük arra, hogy az ukrán állam biztosítsa a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság jogait. A másik okot a politikai racionalitás diktálta. Az új választási törvény értelmében megemelték a bejutási küszöböt, az addigi 3 százalékról 5 százalékra. A két párt nehezen, de közelítette az álláspontjait, és végül szeptemberben megszületett a választási megállapodás, amelynek értelmében a megyei tanácsba, ahová külön-külön indulva egyik párt sem tudott volna képviselőt bejuttatni, a KMKSZ listáján közösen indultak. Ráadásul az új választási törvény jelentősen rontotta a kárpátaljai magyarság érdekérvényesítési esélyeit, hiszen a bonyolult rendszer és a bejutási küszöb megemelése mellett a választói körzetek határainak a meghúzása is a nemzetiségeket defavorizálta.

 A KMKSZ alapszervezetei hogyan fogadták ezt a megállapodást?

 – Voltak fenntartások mindkét fél részéről, nem is sikerült mindenhol megállapodni. A beregszászi és a nagyszőlősi járásban mindkét párt indult a választásokon, míg az ungvári, a csapi és a munkácsi járásban nem kötöttünk megállapodást.

 Milyen volt az összefogás visszhangja?

 – A kárpátaljai magyar közösség örült az összefogásnak, sőt ezt az ukrán pártok többsége is pozitívan fogadta. Ezt bizonyítja, hogy voltak olyan települések, ahol a magyar lakosság számarányához képest több szavazatot kaptunk. Így az ukrán szélsőséges pártokra alig voksolt valaki, s díjazták a magyar szervezetek 25 éves múltját, következetes politizálását. Újdonság, hogy nemcsak a tömbmagyar területeken, hanem a szórványban, főleg a Felső-Tisza vidéken is meglehetősen sokan szavaztak a magyarokra. Tehát a kárpátaljai magyarság úgy gondolta, itt az ideje az összefogásnak, és annak, hogy azokat a politikai erőket támogassa, akiktől elvárható, hogy érdekükben lépjenek föl.

 Történtek-e szabálysértések a választásokon?

 – Jelentős szabálysértés nem történt, de „hagyományosan” sor került a szavazatok vásárlására, hiszen a semmiből feltűnt pártok értek el hihetetlen eredményeket.

 Elégedett a részvétellel?

 – Tudjuk, hogy egyre jobban erősödött az elvándorlás mértéke, s ha ezt figyelembe vesszük, akkor nem lehet panaszunk a részvételre.

 Térjünk rá az eredményekre.

 – Megkerülhetetlen erő lett a megyei közgyűlésben a KMKSZ; nélküle nem lehet majd koalíciót létrehozni. Az esetleges együttműködések során elvárjuk, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeit vegyék figyelembe a leendő koalíciós pártok, azok a politikai erők, melyek európai irányultságúak. Arra is számítunk, hogy lesz alelnöke a KMKSZ-nek a megyei közgyűlésben, s arra is, hogy több fontos bizottságot vezethetünk. Az igazi próbatétel azonban csak most jön, hogy ténylegesen tudunk-e együttműködni a jövőben is az UMDSZ-szel. Azokat a célokat, melyeket kitűztünk magunk elé a választások előtt, elértük. Beregszász polgármesterét újraválasztották, és a magyar lakta területeken a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség listája kapta a legtöbb szavazatot. A választási eredmény lehetővé teszi azt, hogy a kárpátaljai magyarság a jövőben is bele tudjon szólni szülőföldje ügyeibe és sorsába.

 Azokban a járásokban, ahol kiemelkedő sikereket értek el, mit tudnak tenni a munkanélküliség felszámolása érdekében?

 – Ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsünk, az kell, hogy olyan európai jogállammá váljon Ukrajna, ahol a törvényeket tiszteletben tartják, és a befektetők biztonságban érzik magukat. Ha ez megteremtődik, akkor látványos fejlődés veheti kezdetét Kárpátalján, hiszen Magyarországgal, Szlovákiával, Lengyelországgal és Romániával vagyunk határosak, s ezekből az államokból mind érkezhetnek beruházók. A kárpátaljai magyarság számára, mint minden ukrán állampolgár számára, a biztonság kérdése a legfontosabb. A kelet-ukrajnai események felemésztették az ország anyagi erőforrásait, a gazdaság megrendült, és ameddig a konfliktus tart, esély sincs a megerősödésre.

 

Medveczky Attila