vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

A GYEVI FALU

Móra Ferenc örökbecsű meséje, A gyevi törvény szép nagy szélfogó fülű bírája hangoztatta úton-útfélen: Gyeviben pedig az a törvény, hogy a bírót mindenből ki kell venni. Addig élt a gyevi bíró ebben a tévhitében, míg a végén nyekkent egyet, mint a megszúrt duda, betakarta magát a fülével, s világéletében ki nem bújt többet alóla. Igaz, ehhez a történethez tartozik Mátyás király, az igazságos, aki álruhában járta az országot, azért, hogy móresre tanítsa a nagy, szélfogó fülűeket. Mátyás meghalt, oda az igazság, mondja a közmondás, de az igazságba vetett hit a népben tovább él. A passzív tűrésbe fordulás, a beletörődés és az önfeladás társadalmának többsége már nem menekül riadtan a szép nagy szélfogó fülűek terrorja elől. Nemcsak visszapofázik otthon a négy fal között kettesben a képernyőnek, hanem szavaz is. Így esett meg két választás, s így állunk most, bő két évvel a 2018-ban esedékes előtt.

Jó, sőt remek ez a Móra Ferenc-i hasonlat a megszúrt dudáról. Lengyel László pont úgy nyekken most a Népszabadságban, mint a megszúrt duda, közben azt képzeli magáról, hogy ő fújja – mint rég – a nótát. De a sors, az idő igazságot tett. Már a nol-ban kommentelgető régi híveinek is ciki, azt üzenik neki ne égessen már bennünket Laci bácsi, hát nem olvasta mi történt Franciaországban?

Felgyújtották a lakásfoglaló migránsokat, mikor két Molotov-koktélt dobtak be Nantesban, Franciaországban egy olyan lakásba, ahol illegális házfoglaló migránsok laktak. A migránsok Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkeztek, és már nagyjából egy éve foglalták el a házat. Az Ouest-France című regionális napilap számolt be erről.

Miről beszél…?

Laci bácsi arról beszél, hogy A liberálisoknak az Amerikai Egyesült Államok a hátországa. A meleg- és hidegháborúkban mindenkor összetartottak, összetartanak, mindig számíthatnak az amerikai támogatásra. Akarod, hogy leállítsák a pénzeidet? Szeretnéd, hogy kiadják a titkos számláidat? Kívánod, hogy az egész világ ismerje, mit mondtál részegen erről vagy arról? Óh, hát Laci bácsi, nem kellene itt megállni, tovább kérdezősködhetne: akarod, hogy tönkre tegyünk, akarod, hogy üldözzünk, akarod, hogy kinyírjuk a fajtádat, a családodat hetedíziglen? Eddig is sejtettük, hogy ez a gyeviek demokráciafelfogása, most már legalább le is van írva.

De kinek kell ez?

Ha szétnézünk a világban, például Guatemalában, Brazíliában, Ukrajnában, azt látjuk, láttuk, hogy az Amerikai Egyesült Államokat sakkban tartó gyevi lobbi annyira szereti a szabad választásokat, hogy ha valahol nem a neki engedelmeskedő politikus jut hatalomra, akkor megpuccsolja az adott ország vezetését.

Hiába a sok, később kezelhetetlenné terebélyesedő kudarc (ld. Irak, arab tavasz stb.), mégis inkább egy engedelmeskedő báb, az se baj, ha diktátor, mintsem egy szabadon választott vetélytárs, aki ki mer állni országa nemzeti érdekéért.

Már komikus az amerikai nagykövetekkel elmondatni: minden nacionalizmus a szemétre való! Kivéve a gyevi bíró!

A gyevi bíró a liberális sajtómunkások tanítómestere.

Ha Andy Vajna felvásárolja a TV 2-t, akkor ő „a kormány házi sajtóbárója”.

Ha Megyeri András Jonatán, felvásárolja a Klubrádió, valamint a 168 óra egy részét vagy egészét, akkor ő a liberálbolsi ellenzék sajtóbárója vagy a Bét Sálom zsinagóga és a Belgiumban bejegyzett Brit Media Foundation sajtóbárója, esetleg mindkettőé?

Vagy minden médiavásárló sajtóbáró vagy egyik sem az. De nem Gyeviben.

Amikor a Bertelsman és az RTL klub többi tulajdonosa kirúgja Dirk Gerkenst a csatorna éléről, akkor a Las Vegast kedvelő pókerjátékos és fanatikus Real Madrid-szurkoló hírében álló menedzserről a BMF sajtóbáróinak vazallusai megírják, hogy a német–spanyol polgár ez elől a magyar kormány elől családostul menekül, mert Magyarországon nemcsak önmagát, hanem a családját is veszélyben érzi.

Amikor „a kormány házi sajtóbárója” alkalmazásba veszi ugyanazt a személyt, nem az derül ki Dirk Gerkensről, hogy azért hagyta el Magyarországot, mert nem volt munkája, hanem az, hogy az illető szívesen fitogtatja a hatalmát, ráadásul kakaskodó is, annyira, hogy egy médiás partin nyilvánosan összeverekedett a producer Árpa Attilával.

Ejnye, de fura falu ez a Gyevi, vigye el a markoláb!

 

czyla