vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

Az atomenergia hozzájárul az ellátásbiztonsághoz

Magyarországon az atomenergia hozzájárul az ellátásbiztonsághoz, csökkenti az importfüggőséget, környezetkímélő termelésével pedig segíti a klímapolitikai vállalás teljesítését - hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a Gazdálkodási Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) konferenciáján.

Az atomenergia és az ellátásbiztonság témakörben tartott szakmai rendezvényen az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi villamosenergia előállításában az atomenergia hosszú távú alkalmazásával, a szénalapú termelés szinten tartásával, a megújulók arányának növelésével számolnak. A szaktárca államtitkár kifejtette, hogy az energiaellátás biztonsága alapvető társadalmi kérdés, befolyásolja az adott nemzet modernitását, gazdaságának versenyképességét, az életminőséget.  

Aradszki András kitért arra, hogy a világban az atomenergia helyzete stabil, világszerte mintegy 60 nukleáris reaktort építenek, elsősorban a fejlődő országokban, de Európában is, hiszen az így előállított villamosenergia alacsony ára versenyképességi tényező. Nemzetközi tanulmányok mutatják, hogy Európában az atomenergia-termelés nélkülözhetetlen, a versenyképesség záloga - jelentette ki az államtitkár.

Aradszki András szólt arról, hogy a Magyarországon termelt villamosenergia több mint fele atomenergiából származik. A magyar atomenergia alkalmazásának három pillére van, az üzemidő meghosszabbítása, az új blokkok létesítése és a radioaktív hulladék kezelésnek való megfelelés.

 Hozzátette, az ország mind a három területen megtette a szükséges intézkedéseket, s úgy vélte, a nemzeti energia stratégia megvalósításához elengedhetetlen az atomenergia hosszú távú alkalmazása.

 

(MTI)