vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

Fejlesztettek a miskolci Bosch kéziszerszámgyárban

A Robert Bosch Power Tool Kft.-nél befejeződött a 2,2 milliárd forintos beruházás, amelynek célja elektromos kéziszerszámok fejlesztése volt a Bosch miskolci gyárában - mondta a projekt záróeseményén Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár november 12-én Miskolcon. Ez a hosszú távú tervezés, a fenntarthatóságban és a magyar emberekben való gondolkodás és bizalom jóleső jele - tette hozzá. Rákossy Balázs hangsúlyozta: a kormány azt szeretné elérni, hogy a térség egyik ipari termelési centrumává váljon Magyarország, és az országon belül Miskolc kifejezetten alkalmas befektetésre, beruházásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára megjegyezte: a kormány gazdaságpolitikájának két fő stratégiai célja a munkahelyteremtés és Magyarország újraiparosítása. Mint rámutatott, az ipar GDP-arányos hozzájárulását szeretnék az eddigi 20-22 százalékról több mint 30 százalék fölé emelni.

 Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország Kormányának gazdaságpolitikai céljai egyértelműek. „A közös munkának és a nálunk működő vállalatok bizalmának köszönhetően komoly gazdasági eredményeket értünk el. A bizalom – ami a Bosch-csoport újabb miskolci fejlesztésben is testet ölt – annak köszönhető, hogy a magyar reformok működnek.”  - mondta.

 Rákossy Balázs kitért arra, hogy Magyarország a globális versenyben csak akkor lehet sikeres, akkor képes csatlakozni az európai élmezőnyhöz, ha a kutatás-fejlesztést és az innovációt a jövőbe való, és hosszabb távon kifizetődő beruházásnak tekintjük. Mindezeknek megfelelően 2014-ben kutatás-fejlesztésre a bruttó hazai termék 1,3 %-át, fordítottuk, ami közel 40%-os bővülést jelent 2008-hoz képest.

 Az államtitkár ismertette, hogy az elmúlt évek kedvező tendenciája az is, hogy az összes kutatás-fejlesztési kiadáson belül a gyorsan emelkednek a vállalatok ráfordításai is. A legutóbbi adatok szerint ez az összeg elérte a 315,5 milliárd forintot, ami több, mint két és félszerese a kutatóintézetek és a felsőoktatási intézmények forrásainak.

 Rákossy Balázs szólt arról is, hogy a munkahelyteremtés és Magyarország újra iparosítása az éppen elkezdődött, 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszak legfontosabb célkitűzései. Ebben pedig alapvető fontossággal bír a Bosch által is képviselt innováció és a kutatás-fejlesztés támogatása. Magyarország Kormányának törekvése, hogy hazánk Közép-Európa termelési centruma mellett a régió innovációs központjává váljon.

 A bizalom – ami a Bosch-csoport újabb miskolci fejlesztésben is testet ölt – annak köszönhető, hogy a magyar reformok működnek

 Elismerését fejezte ki a borsodi megyeszékhely vezetői felé, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt – mind a helyi forrásokat és lehetőségeket igénybe véve, mind Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásaira támaszkodva –, hogy ideális vállalkozási környezetet biztosítsanak az itt letelepülő hazai és/vagy nemzetközi vállalatok számára.

 Az innovációs program részeként a beruházást az Európai Unió és a magyar állam is támogatta összesen 1 milliárd forinttal, ebből 150 millió volt a magyar állam része.

 Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője köszöntőjében azt mondta, a Bosch hosszú távra tervez és Magyarország stratégiai fontosságú bázisa a globális innovációs és kutatás-fejlesztési törekvéseiknek. Ebben a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. is nagy szerepet vállal, ugyanis ez a társaság Európa legnagyobb kéziszerszámgyára.

 Javier González Pareja ismertetése szerint a projekt több termékcsoportot érintett, egyebek mellett a festékszóró családot, a forgó fafelület megmunkálókat, a multifunkciós akkumulátoros kéziszerszámokat, az ütvefúrókat és a csiszolókat. A program részeként fejlesztették a nagyobb kapacitású szerszámgépeknél használt akkumulátorokat, és ehhez létrehoztak egy speciális mérőlabort is. A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon.

 Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett.

 A 2014-es üzleti évben az országban 9 leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 825 milliárd forint, magyarországi forgalma - amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek - 183 milliárd forint volt.

 A magyarországi Bosch csoport 2015. április 1-jén 10 500 munkatársat foglalkoztatott. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

 

(MTI,NGM)