vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

Dánia és Norvégia is szigorítani akarja menekültügyi törvényét

Dániában a jövőben korlátoznák a menekültek családegyesítési lehetőségeit, és haladéktalanull kitoloncolnák azokat, akiknek menedékkérelmét elutasították. Norvégia hasonló szigorításokra készül. A menekültek nagy száma miatt Dánia és Norvégia is menekültügyi törvénye szigorítására készül. Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő az erről szóló négypontos tervet szerdán ismertette. Eszerint a jövőben korlátoznák a családegyesítéseket, lerövidítenék a tartózkodási engedély időtartamát, csökkentenék a menedékkérőknek járó segélyek nagyságát, valamint haladéktalanul kitoloncolnák azokat, akiknek menedékkérelmét elutasították.

„Dánia nem állhat nyitva mindenki előtt" – hangsúlyozta Rasmussen hozzátéve, hogy a menekültek nagy száma hatással van a társadalomba való integrálásuk lehetőségére is. A múlt héten több mint 10 ezer menedékkérő érkezett az 5,5 millió lakosú országba.

 Dánia mellett a 4,7 milliós Norvégia is menekültügyi törvénye szigorítására készül. Erna Solberg norvég miniszterelnök pénteken terjeszti a parlament elé azt a 15 pontos intézkedéscsomagot, amely lényegében a kilátásba helyezett dán lépésekkel egyezik meg. Oslo mindenekelőtt azt akarja elérni, hogy a korábban Oroszországban élő menedékkérőket minél gyorsabban ki lehessen toloncolni az országból.

 

MTI