vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

Védőoltások, de ingyen!

Az Egészséges Vásárhely Program több eleme országos mintává vált

Ingyenesen kapnak bárányhimlő elleni védőoltást a hódmezővásárhelyi gyermekek és a betegségen korábban még át nem esett 18 év alatti fiatalok. Dr. Kószó Péter alpolgármester: ha megkapják a gyerekek a védőoltást, s ezáltal védettek lesznek, akkor csökken a táppénzen töltött idő, ami milliárdos megtakarítást jelenthet a nemzetgazdaság számára.

 Átvállalja az önkormányzat az oltóanyagok árát?

 – Hódmezővásárhely megyei jogú város október 2-ai közgyűlésén egyhangú szavazással döntött arról, hogy biztosítja a városban élő gyermekek számára a bárányhimlő elleni két oltóanyag árát. Az erről szóló előterjesztést képviselőként nyújtottam be a közgyűlés elé. A házi gyermekorvosok vállalták, hogy térítésmentesen adják be az oltásokat. A ’90-es évek közepe óta rendelkezésre áll a világ számára a védőoltás. Több országban – így az Egyesült Államokban, Németországban, Finnországban, Dániában – ingyenesen kapják a gyerekek a védőoltást, ami két részletből áll. Egy oltás ára a kereskedelmi forgalomban 9600 forintba kerül. Tehát egy gyermek teljes oltása közel 20 000 forint. Azoknál a családoknál, ahol három vagy több gyermeket nevelnek, ez jelentős kiadást jelent. Ezért döntöttünk úgy, hogy az önkormányzat ennek az anyagi költségeit átvállalja.

 Alpolgármester úr harminc évig praktizált kórházi, illetve körzeti gyermekorvosként, mit tapasztalt, a legtöbben a bárányhimlőt ártalmatlan gyermekbetegségként ismerik?

 – A közhiedelemmel ellentétben a bárányhimlő nagyon súlyos formát is ölthet. 100 gyerekből 6-nál alakul ki olyan szövődmény, amelyeknek egy része kórházi kezelést igényel, sőt egyes esetekben intenzív osztályra kerülnek a fiatalok. A himlő vírusa súlyosabb esetben agygyulladást, szívizomgyulladást, májgyulladást és csontvelőgyulladást is okozhat. A szövődmények szinte biztosan előjönnek azoknál a gyerekeknél, akik immunhiányban szenvednek. Lehet ún. veleszületett immunhiány, vagy okozhatja ezt, hogy valamilyen betegség kezelésére immungyöngítő szert kap a gyerek. A bárányhimlő a legragályosabb betegségek közé tartozik. Egy gyerekközösségben a fogékonyak 90%-át megfertőzi. A fertőzés cseppfertőzéssel vagy kontakt úton, tehát érintéssel terjed. Ezért a gyerekintézményekben, így a bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban akár egy egész csoport, vagy osztály is hiányozhat egy bárányhimlőjárvány alatt, amely általában télen és tavasszal fordul elő.

 A felnőttek is elkaphatják a bárányhimlőt?

 – Hogyne, sőt tinédzser- és felnőttkorban a bárányhimlő lefolyása még súlyosabb is lehet. Kiütéssel jár. A kiütés hólyaggal kezdődik, majd bevérzik, pörkösödik, és rendkívüli módon viszket. Legalább két hétig eltart. Ezalatt valamelyik szülőnek táppénzre kell mennie. Ha megkapják a gyerekek a védőoltást, s ezáltal védettek lesznek, akkor nyilván csökken a táppénzen töltött idő, ami milliárdos megtakarítást jelenthet a nemzetgazdaság számára. Visszatérve a felnőttekre: egy kismamánál, aki nem esett át bárányhimlőn és a szülés előtti utolsó héten megfertőződik, ez olyan súlyos következményekkel jár, ami a születendő gyermeket károsítja, s adott esetben meg is halhat az újszülött.

 Mit kell tudni a bárányhimlő és az övsömör kapcsolatáról?

 – A bárányhimlőn átesettekből a vírus nem tűnik el. A vírus megbújik az idegdúcokban, és elsősorban az időseknél újra aktivizálja magát, létrehozva az övsömörnek nevezett betegséget. Az övsömör hónapokig tartó, rendkívül fájdalmas, viszketéssel járó nagyon kellemetlen betegség, az időseknél, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Ezt a betegséget is kivédi a védőoltás, ami 98,3%-os védelmet jelent. A két oltást megkapottak körének 1%-ánál alakulhat ki bárányhimlő, de annak a lefolyása sokkal enyhébb, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást. Több százmillió gyermek kapott világszerte bárányhimlő elleni védőoltást az elmúlt 25 évben, de annak szövődményéről nincs tudomásunk. Beadható a többi védőoltással együtt, csak nem ugyanarra a helyre. Ez volt az előterjesztésem lényege, és az volna jó, ha minél több önkormányzat így döntene, hogy a gyerekek egyre inkább védetté váljanak, hiszen évente, mivel bejelentésre kötelezett maga a betegség, 40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak. Két héttel ezelőtt tartottak a fővárosban egy sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy az Országos Epidemiológiai Központ szerint már idén annyi bárányhimlős eset volt, mint tavaly egész évben. Tehát növekszik a megbetegedettek arányszáma. Hódmezővásárhelyen az ingyenes vakcinát a szülők egyszerű formanyomtatvány kitöltésével kérhetik, amelyet a védőnői szolgálatnál vagy a házi gyermekorvosnál érhetnek el és adhatnak le. A szülők számára tájékoztató anyag is készült. Az önkormányzat pedig megrendeli a védőoltást, ami a védőnőkhöz vagy a házi gyermekorvosokhoz kerül. Az egész gyermekorvosi szakma elkötelezett abban, hogy a bárányhimlő elleni oltások térítésmentessé váljanak. A szakmának pedig mindezt tudatosítani kell az egészségügyi hatóságok felé, hogy az állam ingyenesen biztosítsa a bárányhimlő elleni védőoltást. Mi tehát egy figyelemfelkeltő döntést hoztunk, s egyre többen hívnak más önkormányzatoktól, hogy ők is szeretnék ezt valamilyen formában bevezetni. Lehet, hogy a védőoltás drága, de társadalmi és népegészségügyi szempontból bőven visszajön az a haszon, ami kiesne akkor, ha a gyerekek nagy számban lennének bárányhimlősök, mert nem kell a szülőknek hetekre táppénzre menni, nem kell olyan sok gyógyszert venni a kórházakban sem. Hiszen a Magyarországon évente regisztrált 40 ezer körüli fertőzött közül három-négyszáz kórházba is kerül a szövődmények miatt.

 Eddig mi mindent tett Hódmezővásárhelyen az önkormányzat az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés érdekében?

 – 2008-tól működik az Egészséges Vásárhely Program, az egészségmegőrzést, a népbetegségek megelőzését szolgálva, és ettől az évtől kaphatják meg a fiatal lányok ingyenesen a HPV elleni védőoltást is – ez a méhnyakrák ellen véd. Ebből már nemzeti egészségvédelmi program lett. Tehát minden kislány ingyen kaphatja, ha igényli ezt a védőoltást. Nemrég adtuk át uniós forrásból megvalósult egészségvédelmi irodánkat. Ilyen iroda Csongrád megyében több helyen is létesült, s itt tanáccsal látják el az önkormányzatokat, hogy milyen betegségmegelőző programokat lehetne bevezetni. A mindennapos testnevelést a 2005–2006-os tanévben – az országban elsőként – vezettük be, a kezdeményezés kedvező egészségügyi hatásait hosszú távú felmérés is bizonyítja, amely szintén országos mintává vált. A programon belül minden hódmezővásárhelyi gyerek megtanul úszni.

 

Medveczky Attila