vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.20. 

Itthon kell elérni, hogy ez a szemét eltűnjön a polcokról

Az EU nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését

Október 30-án a hamisított kínai méz behozatala ellen tiltakoztak a közép-európai termelők az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt – közölte Takács Ferenc a demonstráció kezdeményezője.

 Nemcsak Magyarország, hanem más európai országok méztermelői is tüntettek Brüsszelben?

– Horvátországból, Felvidékről és Romániából is jöttek velünk tiltakozók. A nyugat-európai államok méztermelői közül kevesen csatlakoztak hozzánk, ám benyújtott petíciónkat aláírták a német, a francia, a görög és az észtországi méhészszervezetek is.  

Hogyan tudják bebizonyítani, hogy a behozott kínai méz hamisított?

 – A magyar méhészeknek nincs joguk arra, hogy a kínai mézet ellenőrizzék. Pedig hatalmas számról van szó, hiszen hetente 100 kamion kínai méz érkezik az EU-ba. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány, amely a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, az egészség megőrzésére valóban kedvező hatású természetes méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését. Követeljük a kínai import méz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő EU-s laboratóriumi vizsgálatát. Ne csak a szokásos kereskedelmi paramétereket vegyék figyelembe, hanem vizsgálják meg az importot tudományos alapossággal. A méz több száz összetevőt tartalmaz, s tessék megnézni, hogy azok benne vannak-e. Ha nincsenek benne, akkor egyértelmű, hogy méz hamisítvány. Egy bonyolult, természetes anyagot lemásolni nehéz, jóval egyszerűbb viszont a méznek azon egy-két paraméterét beállítani, melyeket a hatóságok vizsgálnak. Ez azért lényeges, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, a szélesebb körű elemzés során a hamis tételek már lelepleződnének.

 A fogyasztói csomagoláson megjelenik-e a pontos eredet?

 – Azért az mégis több mint felháborító, hogy egyetlenegy üveget nem talál Európában, amelyre ráírnák, hogy kínai méz van benne. Talán felszívódik az a 100 kamionnyi szállítmány? Már ez önmagában mutatja, hogy milyen álságos a helyzet. Az, hogy ez mégis így alakult, az teszi lehetővé, hogy a keverék mézekre egy olyan szabály vonatkozik – ami egy jogi nonszensz, mert szembe megy az unió azon fő jogszabályával, ami az eredet feltüntetésére vonatkozik – hogy elég felírni az üvegre: EU és EU-n kívüli mézkeverék. Mindez semmit sem mond a fogyasztónak. Tehát ha egy vacak mézbe belecseppentek egy kis minőségi magyart, akkor már jogosult vagyok az említett szöveget felírni az üvegre. Tehát az EU nem teszi kötelezővé egyes tételeken az eredet pontos feltüntetését, ez pedig alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, megfosztja a vásárlót a hamis és a valódi közötti választás lehetőségétől. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 13 mintát vizsgáltatott meg, az így jelöltek közül, s valamennyi kínai mézet tartalmaz. Tehát aki ilyen mézkeveréket vásárol, biztos lehet benne, hogy az olcsó kínai vacakot vette meg.

 Csak a kínai mézzel van probléma?

 – A fő problémát a kínai méz jelenti. Még néhány ázsiai és dél-amerikai ország is érintett lehet. Kína tavaly 70 ezer tonna mézet exportált Európába, 10 ezer tonnával többet, mint az előző évben, a magyarországi fogyasztásnak pedig már a negyede származhat onnan. A kínai termék azonban nem tekinthető valódi méznek, az ára pedig jelentősen alacsonyabb a természetes méznél. Kína természeti adottságai egyébként is alkalmatlanok évi 452 ezer tonna méz előállítására, ez a mennyiség ugyanis eléri az európai és az amerikai termelést együttvéve. Az USA-ból, Kanadából, több arab országból is kitiltották a kínai mézet. Az összes kínai méz kétharmada az EU-ba kerül. Semmi másról nincs szó, bátran ki kell mondani: ez egy óriási méretű csalás.

 Múlt héten az összes áruházlánc vezetője azt nyilatkozta, ők csak magyar mézet árulnak. Akkor mégis kik teszik ki a magyar boltok polcaira a silány alapanyagból készülő termékeket?

 – Azok az áruházláncok, melyek a külföldi központjukban ilyet nem tesznek. Mostanáig a külföldi mézcsomagolók nem tudtak betörni a magyar piacra a kínai mézzel a lényegesen alacsonyabb ár ellenére sem. Idén viszont éppen egy magyar csomagoló árasztotta el vele a magyar piacot. Egy olyan csomagoló, aki magát magyar méhésznek tartja, a csomagoló vállalkozását a saját nevével fémjelzett méhészetnek nevezi, és ezt tünteti fel a címkén a magyar zászlóval együtt, miközben az üvegben kínai méz van. Tudni kell, hogy a tiszta, minőségi magyar méz ára a boltokban 1600 forint 850 grammos csomagolásban, a kínaival kevert mézet viszont meg lehet vásárolni már akár 1100 forintért. A magyar méztermelés évi 20 ezer tonna, ennek 80 százaléka exportra kerül. Tavaly ilyenkor a magyar termelők már eladták a termés több mint felét, idén ennek a töredéke kelt el, mivel a drágább méz kiszorul a piacról a mesterségesen előállított kínai méz miatt.

 Mit tart a brüsszeli tüntetés legnagyobb sikerének?

 – Azt tartom a tüntetés legnagyobb sikerének, hogy a megosztottá vált magyar méhésztársadalomban egy jó cél érdekében harmonikusan együtt tudtak működni az egymással nem igazán szimpatizálók. Optimista vagyok, de még nem értük el céljainkat. Legelőször is itthon kell elérni, hogy ez a szemét eltűnjön a polcokról. A tüntetés megmutatta, hogy el lehet juttatni a fogyasztókhoz az üzeneteinket. Az EU-ba beérkező kínai tételekről nem nehéz bebizonyítani, hogy hamisítványok, de sajnos nehezebb dolog rávenni a brüsszeli bürokratákat, hogy ennek az érdekében tegyenek valamit.

 

Medveczky Attila