vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.27. 

Patthelyzet Horvátországban

A szociáldemokraták beavatkoztak a magyar kisebbség belügyeibe

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg, aki hozzátette, hogy magyar ellenfele a szociáldemokraták tagja.

 Hogyan szerepelt a HMDK a november 8-ai választásokon?

 – Az eredmények nem véglegesek, így több helyen meg kell ismételni a választásokat. Sokkal többen voksoltak ránk, mint négy évvel ezelőtt, de a jelenlegi állás szerint a MESZ jelöltje rendelkezik bejutó mandátummal, de csak 21 szavazat különbséggel, így nem adtuk föl a reményt, mert ez a kis lemaradás behozható. Korai tehát még végeredményről beszélni, patthelyzet alakult ki ugyanúgy, mint országos szinten.

 Sikerült mozgósítani a horvátországi magyarokat?

 – A helyi magyarság a legaktívabb kisebbség. Tagjainak 50%-a a magyar listát kérte, ami a többi kisebbséghez képest nagyon jó eredmény. Tehát a részvételi aránnyal elégedettek lehetünk. A végeredményre viszont várnunk kell.

 Történtek szabálysértések?

 – Nem is egy helyen, hiszen hét szavazókörben meg kell ismételni a választásokat. Lehet, hogy furcsát mondok, de Horvátországban ezek a szabálysértések „normálisnak” számítanak egy ilyen stresszes helyzetben.

 Mind az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt, mind a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség jelezte, hogy kapcsolatba lépett a voksoláson a harmadik legtöbb mandátumot szerző Híd párttal. Tehát a Híd lesz a mérleg nyelve?

 – Ez egészen biztos, hiszen a jobbközép és a baloldal is nagyjából ugyanannyi mandátumot szerzett. Jelenleg a 151 tagú parlamentben 56-61 képviselőt juttathatnak be, így egyetlenegy nagy erő sem képes egyedül kormányozni. A 8 kisebbségi képviselő közül nemcsak a magyarok közt van bizonytalanság, hanem a többi kisebbségi listán szereplők között is. Sőt nagyon sok politikus, politológus joggal emlegeti azt, hogy az egész választást újra megismétlik, mert a Híd új politika erő, és jelöltjeik nagyon szigorú önkormányzati, gazdasági reformokat követelnek. S ők az esetleges koalíciós tárgyalásokat ezek megvalósításától teszik függővé, nem is szólva arról, hogy a miniszterelnöki posztot is maguknak követelik. Valószínűleg egyetlenegy nagy erő sem hajlandó a Híddal való koalíció „árát” megfizetni.

 Ha teljes egészében megismétlik a választásokat, akkor addig ügyvezető kormánya lesz Horvátországnak?

 – Már most is ügyvezető kormányunk van, a baloldaliak vezetésével. Ez a kormány marad fenn addig, míg nem tudnak a pártok megállapodni a koalícióról.

 Egy ügyvezető kormány kevesebb jogkörrel rendelkezik?

 – A törvényt a parlament hozza meg, és sem a kormány, legyen az akár ügyvezető, nem veheti át a képviselőház szerepét. Az ügyvezető kormánynak politikailag és erkölcsileg is kisebbek a jogai, mint egy legálisan megválasztott kabinetnek. A patthelyzet miatt sokáig ügyvezető kormányunk lehet.

 A HMDK-nak jobbak a kapcsolatai a Horvát Demokratikus Közösséggel, mint a szociáldemokratákkal?

 – Természetesen, már csak azért is, mert a baloldal ezen a választáson is teljes mellszélességgel kiállt a HMDK ellen, így beavatkoztak a horvátországi magyarok belügyeibe.

 Hogyan?

 – Juhász Sándor, a MESZ jelöltje melletti kiállással. Juhászról tudni kell, hogy az országos baloldali párt tagja. Mindketten nyerni szerettünk volna, ám nekem nem volt horvát politikai támogatásom. Nem is kértem ilyet. A MESZ mellé viszont az egész baloldal kiállt. Jómagam egyetlenegy horvátországi politikai pártnak sem vagyok a tagja; a HMDK, egy országos civil szervezet ügyvezető elnökeként tevékenykedem. Juhász egyéves parlamenti mandátuma alatt a kisujját sem mozdította azért, hogy a magyarság foglalkoztatottsága javuljon. Egyetlen sikere, hogy az általa vezetett MESZ-nek az idei országos költségvetésből 2 700 000 kunát eszközölt ki. Hogy mire is szolgál ez az óriási összeg, nem tudjuk, csak sejtjük, mivel 2015 választási év. És annál, hogy Juhásznak egy esztendő kellett ahhoz, hogy az alulfoglalkoztatottság problémáját észrevegye, még megdöbbentőbb az a tény, hogy a jogaink védelmére 2011-ben megválasztott kisebbségi önkormányzatok vezetői a Drávaszögben mind MESZ-vezetők. Így mandátumuk végének közeledtével kimondható: megbízatásuk alatt magyarságunk helyzete semmiben sem javult, sőt…

 Amennyiben újabb választásra kerülne sor, többen járulnának az urnák elé?

 – Ha országosan megismétlik a választásokat, akkor a Híd még több szavazatot kap.  

A HMDK felvette a kapcsolatot a Híddal?

 – Nem, hiszen ez a párt csak néhány hónappal ezelőtt alakult.

 Nem gyanús, hogy egy ilyen friss párt 19 mandátumot ért el a november 8-ai állapotok szerint?

 – Ez az eredmény azt bizonyítja, hogy sokan kiábrándultak a jobb- és a baloldalból is, és erős reformpolitikát követelnek a választók. Tehát protest szavazatokról beszélhetünk. Ez a párt annyira új, hogy egyetlenegy képviselője sem tudja felsorolni a többi 18 nevét…

 A migránskérdés mennyiben befolyásolta a választási eredményeket?

 – Az illegális bevándorlás témája az, ami miatt a baloldal nem szerepelt rosszul. Zoran Milanovic miniszterelnök egyfolytában támadta Magyarországot, s így jobbról előzte meg a jobbközepet. Ez sikerült neki, mert néhány hónappal ezelőtt népszerűtlen volt a szociáldemokrata kormány.

 

Medveczky Attila