vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.27. 

Emlékezés egy tiszta emberre és egy aljas perre

– Arany Bálint és a Magyar Közösség –

Az 1945. évi novemberi demokratikus országgyűlési választásokon – immár 50 évvel ezelőtt – 57%-os győzelmet aratott a Független Kisgazdapárt, és kormányt alakíthatott. A kommunista párt nem várt – és döbbenten fogadott – 17,4%-os kudarcát Kun Béla Moszkvából idesompolygott utódai fogcsikorgatva vették tudomásul. Törvényesen nem tudván megszerezni a politikai hatalmat, megkezdték törvényellenes akcióikat, egyre nehezebb helyzetbe hozva a kisgazdapárti vezetőket, semmiben sem mutatva hajlandóságot a velük való együttműködésre. Bátorságukat a megszálló Vörös Hadsereg jelenlétéből merítették.

Az 1946 októberében a rendőrségen belül megszervezett Államvédelmi Osztály (ÁVO) – 1948-tól Államvédelmi Hatóság (ÁVH) – megkezdte akcióit a lakosság megfélemlítésére: éjszakai beidézések, házkutatások formájában. A lakosság kezdte megismerni a korábban csak hírből hallott szovjet „jogrendet”, amely az első megrendezett koncepciós perben mutatta meg igazi arcát. A per célja a Független Kisgazdapárt szétzúzása volt. A koncepció kiagyalói és végrehajtói: Rajk (Reich) László belügyminiszter, Ries István igazságügy-miniszter, Pálffy-Österreicher György, a Honvédelmi Minisztérium Katonapolitikai Osztályának (KATPOL) vezetője, Péter (Eisenberger) Gábor, az Államvédelmi Osztály vezetője; kihallgatási szinten: Kardos (Kastreiner) György ÁVH ezredes és Berkesi (Berger) András ÁVH őrnagy. A per első tárgyalásvezetője Jankó Péter népbíró volt.

A koncepciót három elemből gyúrták össze: a) a régi rendet visszakívánó, volt horthysta katonatisztek (politikai veszélyként beállított, valójában nem létező) szövetkezése; b) a Magyar Testvéri Közösség elnevezésű, a szovjet megszállás „valóságával” szemben a magyar lakosság érdekeit védeni kívánó csoportosulás; c) ezekkel, a rendszert megdönteni kívánó, „összeesküvő” klikkel a háttérben egyetértő kisgazda vezetők, képviselők összekapcsolása, felelősségük megállapítása, és eltüntetésük a politikai életből.

A cél elérésének eszköze a több mint kétszáz letartóztatott személy szovjet vallatási módszerekkel kikényszerített beismerő vallomása.

Arany Bálint úgy lett a per egyik fővádlottja, hogy 1945-ben elvállalta a Független Kisgazdapárt országos szervezési irodájának vezetését. Elhurcolása, letartóztatása 1946 decemberében történt, a „jogerős”, 12 évi kényszermunka ítéletet 1947 júliusában hirdette ki a bíróság. Tízévi rabság után, 1956-ban szabadult.

Arany Bálint „bemutatkozása” rabtartói – a koncepciót kitaláló, fentebb felsoroltak – előtt kihallgatása első heteiben történt. Az igaztalan vádak alapján letartóztatott közösségi tagok védelmében szólva, Arany az eljárást jogellenesnek minősítve, tagtársai tevékenységét hazafias magatartásnak állítva, a jelenlévőket az alábbi mondatával rökönyítette meg: „Néhány napos tapasztalatom alapján attól kell tartanom, hogy vádlóink nagy része zsidó egyedekből áll, s ha majd kiderül, hogy egy ilyen tisztességes magyar ügyet szolgáló társaság tagjait ők vádolják, (…) megint káros antiszemita hullámot idéznek elő.”

Ezért a nyers igazmondásért a későbbi kihallgatások alatt kegyetlenül megbűnhődött. Kihallgatója, Kardos ÁVH ezredes parancsára négy vallató egymást váltva 17 napon át – a vasárnapok kihagyásával – reggel 8 órától másnap reggel 6 óráig beszéltette, a teljes kifárasztás szándékával. Nem ülhetett le és nem fekhetett le. Egyre növekvő kimerültségében néha félálomban íratták alá az általa nem mondott szöveget tartalmazó jegyzőkönyvet.

Zárkára nem vitték, éjjel-nappal a kihallgató szobában volt. Ahogy mondta: „…azt sem tudom, hogy ettem-e és hogy mit, csak az állandó szomjúságomra emlékezem. Szám ki volt cserepesedve, fűző nélküli félcipőmből kidagadt lábfejem kisebesedett.”

Vallatása későbbi szakaszaiban a Gyűjtőfogházból felváltva vitték megbilincselve a Markó utcába, az Andrássy út 60.-ba, a Honvédelmi Minisztérium Katonapolitikai Osztályára (KATPOL), és a szovjet katonai parancsnokság Vilma királyné úti (ma: Gorkij fasor) épületébe kihallgatásra. Akár magyar, akár orosz volt a kihallgató, egyre agresszívabbak lettek. Az NKVD zárkájában megtanult éjjel-nappal járkálva aludni.

Kardos jelenlétében egy orosz ezredes őrjöngve fenyegette, hogy az életébe kerül, ha nem vállalja a már korábban aláírt vallomásait, de Arany nem ijedt meg: felmérte, hogy a perben koronatanúnak szánták, megkínozhatják, de az élete nem forog veszélyben, szükségük van reá a tárgyaláson.

 

Részlet dr. Kovács Zoltán írásából