vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.27. 

Az új parlament

A párizsi terrortámadást megelőzően Szlovákiában 580 járőregységben egyszerre megközelítőleg 1160 rendőr teljesített szolgálatot, ügyelt az egyes körzetekben a közbiztonságra. Ez a szám jelenleg eléri 2 ezret.  A szlovák rendőrség a párizsi történésekre reagálva, több megelőző intézkedést hozott. Elsősorban is megerősítette a járőr-szolgálatot – tájékoztatott Mariana Paulíková. Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a megerősített járőrözésben a rendőrség különböző alakulatának tagjai vesznek részt, a biztonsági intézkedéseket saját állománnyal oldják meg.

A rutinfeladatok mellett a rendőrség fokozottan ellenőrzi az államhatárt, a reptereket, a külképviseletek székhelyeit, a stratégiai jelentőségű objektumokat. Jobban odafigyel a nagyobb tömegeket megmozgató kulturális és sportrendezvényekre, sorolta Paulíková.

 Mindeközben a szombaton összeült szlovák biztonsági tanács, mondhatni folyamatosan ülésezik, ugyanis csak berekesztette a tanácskozását. Robert Fico elmondta, erre azért került sor, hogy szükség esetén azonnal folytatható legyen az ülés, és azonnal meg tudják hozni a kellő intézkedéseket. A kormányfő feladatul adta az egyes minisztériumoknak, hogy hívják össze a saját válságkezelő stábjaikat, mert nagyobb védelmet kívánnak az olyan stratégiai építmények, mint például az atom-és vízi erőművek.

 Peter Žiga miniszter, a környezetvédelmi ágazat válságstábjának ülése után bejelentette, az ő hatáskörében lévő fontos objektumok, kritikus infrastruktúrák fokozott védelme már életbe is lépett és a visszavonásig érvényben is marad. „Intenzívebbé vált a gátak, a vízi erőművek felügyelete, főként a bősi erőműé, a nagyobb biztonság érdekében. „Ez azt jelenti, hogy több személy vesz részt a védelmükben, s főként arra összpontosítanak, hogy illetéktelen személyek ne jussanak ezen objektumok közelébe" – magyarázta Maroš Stano, a környezetvédelmi tárca szóvivője.

 

BA, Felvidék.ma