vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.27. 

A háború előszobájában – meztelenül

A Párizsban lezajlott mészárlás következményei felbecsülhetetlenek. Európa néhány hónap alatt két hatalmas sokkal találta szemben magát. Az első, a migránsválság már kikezdte, de alapjaiban nem rengette meg az európai politikai status quót. Ez a második, a párizsi támadás azonban nyilvánvalóvá tette, hogy itt valamiféle újszerű háború kezdetén vagyunk, mely bármikor kiszélesedhet hagyományos háborúvá. Márpedig a háborús helyzetben a magát bebetonozó, de egyben tehetetlen európai vezetés, a kis formátumú bürokraták igazgatta EU adminisztráció nem maradhat a helyén.

A háború karizmatikus vezetőket, Churchilleket, De Gaulle-okat kíván, és ha Európa túl akar élni, akkor valamiféle egységes fellépést is. Ez az egységes fellépés óhatatlanul központosítást eredményez, mely központosítás a kis nemzeteknek hátrányos. Így nekünk, magyaroknak is az, hacsak a központosítás egyik meghatározó figurája nem éppen a magyar miniszterelnök.

Orbán a párizsi terror után hatalmas népszerűségnek örvendhet, ha előrejelzéseit, politikáját és a menekültügyben tett erőfeszítéseit megfelelő körítéssel tálalják a nyugati publikumnak, és ha valósággá válhat a V4-ek összezárása, a Budapest–Varsó tengely. Ritka lehetőség ez egy 10 milliós ország vezetőjének. Érdemes elgondolkodni rajta, már csak azért is, mert nem látszik az alkalmas európai vezetők tömege. A lehetőség egyben történelmi felelősség is.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint Franciaország péntek éjjel azt élte át, amit Szíria az elmúlt 5 esztendőben. És Aszadnak igaza van. A Nyugat és elsősorban az amerikai külügy mérhetetlen cinizmusa most visszaüt. Ez persze a tényen mit sem változtat, hogy most Európának nincs más lehetősége, mint hogy megvédje magát. Tűzzel-vassal, ha kell. Mi magyarok az egységes Európa vezetésében, a védekezés megszervezésében példátlanul stabil politikai helyzetünk, illetve Orbán kétségtelen karizmája miatt, éppen a miniszterelnökön keresztül, talán részt vehetünk. Ezzel az egységesülő Európában is elkerülhetjük a végső feloldódást, a szuverenitás lényegi elvesztését.

Védekezésében, saját magunk megvédésében azonban nem tudunk részt venni, mert nincs mivel. Nincs számottevő haderőnk, nincs hadiiparunk.

Nemzetünk mérete adottság, haderőnk méretén, erején, hadiiparunk potenciáján azonban lehet változtatni. Jelentős haderő nélkül előnyös politikai helyzetünk csak múló állapot. A magyarság megmaradásának tartós biztosítása és Orbán megjelenése Európa új vezetői között elképzelhetetlen haderőnk és hadiiparunk gyors és jelentős fejlesztése nélkül. Elkötelezett emberek állnak készen, hogy mindez elkezdődhessen.

 

Csorja Gergely