vissza a főoldalra

 

 

 2015.11.27. 

Farage: veszélyes a román–moldovai határ

Romániát bírálta az Európát fenyegető terrorveszély kapcsán Nigel Farage, a bevándorlásellenes brit függetlenségi párt (UKIP) elnöke, aki már korábban is gyakran ostorozta a románokat az EU-n belüli munkaerő-vándorlás és szociális turizmus kapcsán.

Farage a France Presse hírügynökségnek arról beszélt, hogy a román–moldovai határon nem kellőképpen hatékony a határellenőrzés, így a terroristák zavartalanul bejuthatnak az Európai Unió területére.

 A politikus szerint az EU biztonsági problémái közvetlen összefüggésben állnak a migrációs válsággal. „Szerencsére még lehetőségünk van ellenőrizni a területünkre érkező autók csomagtartóját, hogy nincsenek-e bennük automata fegyverek. Mert ha valaki átkel a Moldova és Románia közötti határon Kalasnyikovokkal teli csomagtartóval, sehol sem ellenőrzik, miközben végighajt Európán. Egy veszélyes világban ez nem működhet így” – hangoztatta Farage.

 Ugyanakkor a román hatóságok részben rácáfoltak a brit politikusra, mivel november 18-án délután jelentették be, hogy a román–moldáv határon őrizetbe vettek két, terrorizmussal gyanúsítható moldovai állampolgárt, akik Franciaországba tartottak, és iszlamista propagandaanyagokat találtak náluk.

 

(Forrás: kronika.ro)