vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.02. 

Felfüggesztené a Smer tagságát az európai szocialisták frakciója

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) európai parlamenti frakcióelnöke, Gianni Pittella a Smer-SD tagságának felfüggesztését javasolta az Európai Szocialisták Pártjában (PES). A frakcióvezető javaslatát még az európai vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt terjesztette elő, tájékoztatott az S&D frakció a hírről a honlapján.

Pittella szerint Robert Fico egyértelmű véleménye, miszerint „nem tűrjük el a mecseteket építő muzulmán bevándorlók tömeges migrációját, vagy a muzulmánok európai szabadságának korlátozásáról szóló véleménye, illetve az a véleménye, hogy Szlovákiát a szlovákok számára hozták létre, nem a pedig a kisebbségek számára", nehézségeket okoz a progresszív szövetségben.

 „A szüntelen kelletlenség a felelősségvállalás és a szolidaritás terén  a menekültválság kérdésében  ellenkezik az értékeinkkel és a politikai meggyőződésünkkel. Az ember nem mondhatja csak egyszerűen magáról, hogy progresszív, ennek a szavaiban és a cselekedeteiben is meg kell nyilvánulnia. Ezért azt javaslom, hogy a PES elnöke, Szergej Sztanisev úr indítsa el a Smer tagságának felfüggesztését, és egyúttal hívja meg Fico urat, hogy magyarázza el a PES előtt is az álláspontját" – fűzte hozzá Pittella.

 A Smer-SD sohasem vonta kétségbe a menekültek megsegítésének szükségességét, és aktívan részt vett az Európai Unió történetében legnagyobb migránsválság közös európai megoldásának javaslataiban – áll Monika Flašíková Beňová EP-képviselő állásfoglalásában. „A kötelező menekültkvóta elutasításának okát többször is ésszerűen megmagyaráztuk, sohasem vontuk kétségbe azonban, hogy készek vagyunk aktívan ki venni a részünket a segítségből" – tájékoztatott a smeres EP-képviselő. Robert Fico pártelnök – szavai szerint – kész a saját és a kormánya, illetve a kormányfő javaslatát abszolút többséggel megszavazó szlovák parlament álláspontját alátámasztó meghatározó érvek bemutatására.

 Beňová szerint Robert Fico egyúttal azt is érti, hogy az S&D európai parlamenti frakció elnöke, Gianni Pittella, Olaszország képviselőjeként az Európai Parlamentben érzékenyebben reagálhat a helyzetre. „Rengeteg kijelentés, amelyet az S&D frakcióelnöke a javaslata indoklásaként felhoz, nem igaz, Robert Fico sohasem mondta azokat. Ezért egyértelműen elhatárolódik azoktól a véleményektől, amelyek kétségbe vonják a szociális demokrácia értékeinek vallását és betartását a Smer részéről" – fogalmazott az EP-képviselő, aki szerint ebben a pillanatban nem indult el a párt kizárási folyamata, és a Smer reméli, hogy ilyen eljárásra nem is kerül sor.

 

dé, Felvidék.ma