vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.02. 

Tartalékosokat mozgósít a hadsereg Csíkszeredában

Megerősített csendőri készültséget, rohamsisakos katonákat lehetett látni szerdán Csíkszeredában, ahol számos, sorkatonai szolgálatát letöltött férfit hívott be a hadsereg egy három napon át tartó mozgósítási gyakorlat keretében. A napokban nagyon sok Hargita megyei, korábban sorkatonai szolgálatot teljesített férfi kapott behívóparancsot, amelynek értelmében meg kellett jelennie a megjelölt katonai egységnél.

A korábban kiadott sajtóközlemény szerint szeptember 22–24. között a védelmi minisztérium vezetésével mozgósítási gyakorlat zajlik a megyében, ennek keretében pedig a lakosság védelmi felkészültségét ellenőrzik.

 „A gyakorlatban részt vevő tartalékosokat a katonai egységekhez hívják, ahol két-három óra alatt specifikus felkészítőre, illetve a hadsereg nyilvántartásában szereplő személyi adatok aktualizálására kerül sor” – áll a közleményben, amely megjegyzi, ezek a gyakorlatok a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) legalább egy évvel korábbi jóváhagyásával történnek.

 Csíkszeredában több utcasarkon csendőrök jelentek meg szerdán, a Hargita megyei csendőrség tulajdonában lévő egykori Városi, majd Hargita Szállóként is ismert épület közelében is ők álltak őrt. A bejárat előtt zöld katonai sátrat húztak fel, a falra kifüggesztett tábla pedig azt jelezte, hogy ez tartalékosokat fogadó központ.

 Készültséget láttunk a hivatásos tűzoltóság Hunyadi János utcai épületénél is, ahol rohamsisakos katonák is voltak a kapuban. Szerdán a mozgósítási gyakorlat a kiküldött behívóparancsok szerint délután 4 és 7 óra között tartott, de tartalékosokkal délelőtt is találkoztunk Erdőalján, a 61-es Virgil Bădulescu hegyivadász dandárnál. Ők voltak azok, akik arra hivatkozva, hogy délután dolgoznak, már délelőtt megjelentek. Számukra pár percet tartott az egész gyakorlat, katonakönyvük, személyi igazolványuk és adataik ellenőrzése után elmehettek.

 Egy tartalékos tiszt később elmondta, kérdőívet kellett kitöltenie, amelyen a személyes adatokra, magasságra, súlyra, cipő- és ruhaméretekre vonatkozó kérdések mellett arra is kellett válaszolnia, hogy vannak-e olyan egészségügyi problémái, amelyek kizárják a katonai szolgálatot.

 A hegyivadász dandár sajtóreferensi tisztségét is ellátó Laurenţiu Andriesei ezredes kérdésünkre azt mondta, egy időszakos gyakorlatról van szó, amelynek során az emberek jelenlétét ellenőrzik, de olyan specifikus tevékenységek is vannak, mint az adatok aktualizálása. A behívottak létszámára vonatkozó kérdésünkkel már a megyei hadkiegészítő parancsnoksághoz irányított, ott viszont közölték, csak a védelmi minisztérium illetékes az ügyben.  

A létszámra, illetve a behívott korosztályokra vonatkozó kérdéseinkre hasonlóan kitérő választ adott a védelmi minisztérium szóvivője is, aki azt mondta, a sajtóközleményben megjelent információknál többet nem mondhat, mert további a részletek nem nyilvánosak.

 Beszéltünk viszont egy névtelenül nyilatkozó, hivatásos állományú altiszttel, aki azt mondta, a felkészítő gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tartalékosok beöltöznek egyenruhába, és tájékoztatják őket arról, hogy tényleges mozgósítás esetén milyen teendőik vannak. Ugyanakkor a nem megfelelő egészségi állapotú személyeket orvos vizsgálja meg, aki eldönti, alkalmas vagy sem tartalékos katonai szolgálatra. Kérdésünkre azt is elárulta, a lakóhelyüktől távol tartózkodó személyek katonakönyveit a családtagok hozzák be az adatok ellenőrzése érdekében.

 

kronika.ro