vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.02. 

Állásfoglalás a magyar kormány védelmében

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége felháborítónak és igazságtalannak tartja azokat az alaptalan támadásokat, amelyek Orbán Viktor magyar miniszterelnököt érik nyugat-európai politikusok részéről, az ellenséges médiában.

Nemcsak az elmúlt évek stratégiai partnerségének alapján, hanem európai, magyar, erdélyi és emberi szolidaritásból is ezúton állunk ki mind a magyar miniszterelnök, mind a helyzetet kezelni kénytelen magyar kormány mellett. Az igazság és igazságosság melletti kiállásra biztatunk minden felelős európai szervezetet, politikai szereplőt. Jelen viszonyok közepette az Európai Unió tagállamainak erős és határozott fellépésére van szükség, s ebben – az utóbbi évek eseményeinek ismeretében – újra példát mutat Magyarország. Üdvözöljük a magyar kormány intézkedéseit, és ezúton is hangsúlyozzuk, hogy az anyaország ezekben a sorsfordító napokban is számíthat az erdélyi magyarok segítségére, szolidaritására.

 A migránsok befogadása csak tüneti kezelés, az okokat kell megszüntetni. A rászorulókon segíteni kell, de mindebből csak annyit kell vállalni, amennyi nem veszélyezteti az európai őshonos lakosságot, a keresztény értékrend alapján kialakult európai civilizációt. Amennyiben a mértékadó nyugat-európai politikusok megelégszenek pusztán a befogadás intézkedésével, a helyzet rövid távon anarchiába vagy akár polgárháborúba is torkollhat.

 Mindeközben a román miniszterelnök, Victor Ponta, példátlan módon gyalázta a minap a magyar miniszterelnököt. Románia szomszédságában, Ukrajnában immár több hónapja háború zajlik, aminek következtében mind a magyar, mind a román nemzetiségű emberek jövője veszélyben forog. Éppen ezért a román kormányfőnek sokkal inkább a partnerség és a segítségnyújtás módjait kellene keresnie a szomszédos országok vezetőivel vagy éppenséggel a Visegrádi négyekkel vállalva közösséget. Ponta az egész kontinenst fenyegető válsághelyzet megoldásához való érdemi hozzájárulás helyett a nemzetközi jog előírásai értelmében eljáró magyar miniszterelnököt rágalmazza, ezáltal pedig tovább rombolja a már amúgy is megtépázott miniszterelnöki tekintélyét. A saját nemzete sorsával nem törődve gerjeszti a feszültséget, ahelyett, hogy a jelenlegi migrációs áradat által kiváltott érzelmek negatív kihatásaitól védelmezné az Európába kivándorolt több millió román polgártársunkat.

 Értjük, hogy olcsó populizmusával az elégedetlen lakosság figyelmét akarja elterelni a belpolitikai problémákról (a romokban heverő egészségügyről, a tanügyben eluralkodott fejetlenségről), valamint személyes korrupciós ügyéről. Bizonyos tetteit ugyanis az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vizsgálja, s ezek kapcsán bírói eljárás fog indulni ellene. Románia polgárai nem ezt a magatartást várják el országuk miniszterelnökétől. Ezennel felszólítjuk Victor Ponta miniszterelnököt: azonnali hatállyal mondjon le a tisztségéről!

 E történelmi napokban felajánljuk segítségünket Magyarország kormányának, mert amiképpen a múltunk, azonképpen a jövőnk is közös. Ugyanerre kérjük fel román partnereinket, hiszen az európai szellem, az európai kultúra került veszélybe, megvédése pedig közös román és magyar érdek. Cselekedjünk hát ennek megfelelően!

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége