vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.02. 

A katalánok példája

A tavaly elgáncsolt népszavazás után a katalánok új utat kerestek, és kitalálták, hogy a hivatalos tartományi választásokat használják fel céljaik elérésére. Vasárnap, ha elnyerik a voksok többségét a függetlenséget támogató pártok, elindítják a Spanyolországról való leválás folyamatát – hangzott a jelszó.

A katalánok nemcsak tudják, mit akarnak, hajlandóak kiállni is érte. 1977-ben nyerték el autonómiájukat, a következő években annak kiszélesítésén dolgoztak, de amikor 2010-ben a spanyol alkotmánybíróság átértelmezte autonómiastatútumukat és korlátozta a katalán önrendelkezést, feltámadt bennük a függetlenedési vágy. Azóta már ez a cél, ezért árasztják el másfél-kétmillióan szeptember 11-én Barcelona utcáit, ezért szállnak síkra politikusaik. És, amint keményít a spanyol kormány, ahogy szaporodnak az akadályok, fenyegetések, mind többen és többen válnak függetlenségpártivá.

 Mi, székelyek autonómiát akarunk – függetlenedni Románia közepén esély sem lenne –, ám az már kérdéses, hogy ezért mennyit vagyunk hajlandóak áldozni. Politikusaink mindeddig rosszul teljesítettek, kampánycélnál többet nem jelentett számukra az autonómia, vitázgatnak, elkonferenciázgatnak a témáról, elkészült néhány törvénytervezet, acsarkodásra adott lehetőséget, érdemi vitára kevéssé, és többnyire megriadnak, ha a szép szavakon túl gyakorlati lépéseket is tenni kéne. Olyan, mintha valóban nem is hinnének benne, nem látnák hasznosságát, fontosságát, csupán egy elvárásnak igyekeznek megfelelni.

 Két évvel ezelőtt a székelyek nagy menetelésén sikerült először összefogással jelentős erőt felmutatnia a székely népnek. A kezdeményező Székely Nemzeti Tanács éppen a katalánok nagy utcai felvonulásából is merítette az ötletet. Azóta nem tudtuk megismételni a bravúrt, mindig akadtak fanyalgók, ellendrukkerek vagy éppen gyávák, akik tettek arról, hogy se a székely szabadság napján, se más alkalmakkor ne mozduljon meg jelentős tömeg.

A katalánoknak is több pártjuk, szervezetük van, különböző nézeteket képviselnek, vannak függetlenségpártiak, vannak, akik csak több autonómiát szeretnének, és olyanok is, akik elkötelezettjei a spanyol hatalomnak. Érvek, ellenérvek hangzanak el a kampányban, bizonyára ott is egymásnak feszülnek az ellenfelek, de szeptember 11-én, nemzeti ünnepükön, a hatmilliós ország egyharmada utcára vonult.

 Most számunkra is adódik egy újabb lehetőség, október végén, Székelyföld lármafákkal, őrtüzekkel történő körbevilágításakor ismét megmutathatjuk, hogy képesek vagyunk közösen fellépni olyan ügyért, melyet fontosnak tartunk. Meg kell tanulnunk a katalánoktól célokat kitűzni, azokért következetesen kiállni, és akkor eredményesek lehetünk. Ők elérhetik függetlenségüket, mi elnyerhetjük Székelyföld autonómiáját. Nem holnap, de talán holnapután...

 

Farkas Réka

Háromszék