vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.02. 

2016 Szent Márton éve

Tavaly terveztünk, idén már építünk

A szombathelyi Csónakázó-tó partján új kikötő és fedett rendezvényhelyszín létesült, a szigetet akadálymentesített, új híd köti össze a parti sétaúttal. Több horgászstég épült és a nagyon kedvelt út futópálya is megújult. A projekt részeként rendbe hozták a volt Felszabadulási emlékmű környékét, ahol új parkolókat alakítottak ki. A városvezető a fiatalok helyben maradásáról, a pályázatokról, a fejlesztési tervekről nyilatkozott.

 Befejeződött a Csónakázó-tó és környékének megújítása. Miért volt szükség erre a beruházásra?

 – Uniós fejlesztés keretében valósult meg a program. Szombathely rekreációs területe a Csónakázó-tó és környezete, amelyet akár a város „zöld szívének” is nevezhetünk. A beruházás összességében 732,5 millió forintból valósult meg, tehát ennyi támogatást kaptunk. Egyes elemeket teljes mértékben támogattak, míg másokat magántőke bevonásával valósítottunk meg. Megújult a Csónakázó-tó, ahol új horgászstégeket is építettünk, és új parkolókat is kialakítottunk. A szombathelyiek által közkedvelt városrész szépült meg, amely az aktív pihenést, a kikapcsolódást, az egészség megőrzését szolgálja. A tó szigete kedvelt találkozási helye a szombathelyieknek. Itt a sétányokat felújítottuk, kerti és utcabútorokat helyeztünk ki. A szigetre eddig csak lépcsős hídon lehetett átjutni, ezért a másik oldalról új, akadálymentes hidat építettünk. Ez lehetővé teszi azt, hogy bizonyos járművek, például mentőautó, szükség esetén bemehetnek segíteni. A projekt részeként felújítottuk a Mesevár óvoda 100 éves, gyönyörű épületét. A fejlesztéshez kapcsolódva magántőke bevonásával bővítették százmillió forintos költséggel a szomszédos Illés Akadémia épületét. A szombathelyiek mindannyian örömmel vették birtokba a megújult létesítményeket.

 Mit várnak a Modern Városok Programjától, amely a megyei jogú városoknak nyújt kormányzati támogatást?

 – Összeállítottuk a „kívánságlistánkat”. Nemcsak kormányzati, hanem EU-s pályázati forrásokat is igénybe szeretnénk venni. Ezek Szombathely hosszú és rövid távú fejlődését is meghatározzák. A 2014–2020-as uniós források igénybevételével kapcsolatos fejlesztési elképzeléseink értéke mintegy 14,5 milliárd forint. Ebből a forrásból a gazdaság fejlesztésére jelentős összeget, több mint 4 milliárdot kívánunk fordítani. A közlekedésfejlesztés is fontos, mert ez a város, az egész térség érdeke. Szombathely belső útjait, kerékpárút-hálózatát is fel kell újítanunk, ki kell javítanunk. Erre körülbelül 1 milliárd forint juthat. Kőszeg felé kétszer két sávosra bővül a 87-es út, s így a nyugati határt és az osztrák autópálya-rendszert is elérhetjük. Budapest irányába is kétszer két sávos úton közlekedhetünk a jövőben, mivel hamarosan elkészül az új M86-os út. Így Szombathelyt két irányból is sikerül bekötni az európai autópálya hálózatba. Elkészítjük az intermodális csomópontot, azaz a vasúti pályaudvar mellé kerül az új autóbusz pályaudvar. Ez jelentősen megkönnyíti azoknak az utasoknak a dolgát, akik az egyik közlekedési eszközről a másikra átszállva folytatják tovább útjukat. E projekt megvalósítása 4,5 milliárd forintba kerül. Ezenkívül 1,1 milliárdos összeget szánunk óvoda- és bölcsődefejlesztésre. Az egészségügy fejlesztésére is ezt a nagyságrendet céloztuk meg. Lényeges az energetikai rendszerünk megújítása is. Ez volt az uniós fejlesztések összegzése. Elsősorban a Modern Városok Programjához tartozik a lakáskérdés megoldása. Ennek érdekében 5 milliárd forintos lakásépítési programot valósítunk meg. Az idén sikerült elindítani a mérnökképzést a szombathelyi egyetemen, de szükség van a villamosmérnök képzés bevezetésére is. Hamarosan elkezdődik a 9,6 milliárd forintos új Haladás Sportkomplexum építése is, amely a HVSE 12 szakosztályának ad új otthont.

 Önkormányzatuk újra meghirdette a „Szombathely visszavár” elnevezésű felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj pályázatot. Mi a program célja?

 – A „Szombathely visszavár” programot, amely a felsőoktatási ösztöndíjról szól, 2013-ban indítottuk el egy közgyűlési határozat alapján. A cél a Szombathelyhez való kötődés erősítése, a tanulmányok ideje alatt felmerülő költségek enyhítése volt. A helyi hiányszakmákban ezzel az utánpótlást kívánjuk biztosítani. Szeretnénk minél több diákot arra ösztönözni, hogy olyan szakot válasszanak, amelynek elvégzése után a szombathelyi hiányszakmákban helyezkednek el. 2013-ban óvodapedagógusokra, tanítókra, gépész- és villamosmérnökökre volt nagy igény Szombathelyen. Az ilyen szakokon tanulók visszaköltözését igyekszünk az ösztöndíjrendszerrel elősegíteni. Tíz hónapon keresztül, havi 50 ezer forintot kaptak a hallgatók. Három év alatt 51 tanuló kapott ösztöndíjat, s közülük 12 már elvégezte a főiskolát, vagy az egyetemet. Szerződésbontás esetén, mivel közpénzről van szó, a kapott összeget vissza kell fizetni. Természetesen egyik félnek sem az a célja, hogy ne teljesítse a szerződésben foglaltakat. A közösség érdeke, hogy a hiányszakmák betöltődjenek, s ehhez a városnak áldoznia kell. A fiatalok pedig vállalják azt a feltételt, hogy annyi ideig kötelesek dolgozni Szombathelyen, ameddig ösztöndíjat kaptak.

 Még júniusban háromoldalú megállapodásra került sor Szombathely városa, a Pannonhalmi Főapátság és a Szombathelyi Egyházmegye között. Ez milyen feladatokat ró a városra?

 –Jövőre ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Szent Márton, aki Savariában született, Európa egyik legismertebb, legnépszerűbb szentje. 2016 Szent Márton éve lesz, és ehhez kapcsolódóan több programot is szervezünk. A Szent Márton Program városrehabilitációt, valamint egyházi és világi programokat is tartalmaz. Ezekre összességében több mint 5 milliárd forintot fordítunk. Összefoglalva: 2014 a tervezés éve volt, amikor felkészültünk arra, hogy idén sok mindent építhessünk. 2015 Szombathelyen már az építés éve. Mindezt megalapozza az, hogy a város gazdasága látványosan fejlődik: az előző négyéves ciklusban Szombathely iparűzési adója 50%-kal emelkedett, és már a munkanélküliség aránya is 3% alatt van.

 

Medveczky Attila