vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.09. 

Megszervezték a lefújt autonómiatüntetést Kolozsváron

Noha hivatalosan lefújták a szeptember 30-án  délutánra tervezett kolozsvári autonómiapárti tüntetést, a megmozdulásra mégis sor került: a Széchenyi (Mihai Viteazul) térre mintegy 20–25 személy vonult ki. A résztvevők negyedóráig tartózkodtak a téren, ez alatt két csendőr is megjelent, akik a főszervezőtől érdeklődtek az akcióról, majd távoztak. A tüntetés incidens nélkül ért véget.

A megmozdulást Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke az általa létrehozott Autonomy for Transylvania mozgalom nevében hirdette meg. A szervezőket hétfőn még arról tájékoztatta a polgármesteri hivatal, hogy az akció megszervezésére benyújtott igényüket pozitívan bírálták el, kedden azonban kézhez kapták az Emil Boc elöljáró aláírásával ellátott hivatalos választ, amely már ennek ellenkezőjét tartalmazta.

 A dokumentumban ellentmondás is szerepel: a polgármesteri hivatal arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy nem támogatja az „etnikai alapú autonómiát”, ez ugyanis ellentmond Románia alkotmányának. Ezzel szemben a megmozdulás szervezői részéről szó sem volt etnikai alapú önrendelkezésről, hiszen az akcióval Erdély autonómiáját népszerűsítették.

 Az Autonomy for Transylvania mozgalom kedden Facebook-oldalán közölte: ugyan nem értenek egyet a polgármesteri hivatal álláspontjával és érveivel, mégis tiszteletben tartják annak döntését, így hivatalosan elmarad a mozgalom. Fancsali Ernő azonban szerdán személyes közösségi oldalán jelezte, ő ott lesz a megmozduláson, de senkit nem biztat arra, hogy kövesse példáját. Ugyanakkor nem bánja, ha a mozgalmat támogatók Emil Boc Facebook-oldalán adnak hangot ellenvetéseiknek.

 Ehhez képest a kolozsvári polgármesteri hivatal szó nélkül engedélyezett egy kifejezetten diszkrimináción alapuló akciót: szombaton kerül sor ugyanis a „Románia iszlamizációja elleni tüntetés” elnevezésű megmozdulásra. Az önkormányzat a Mediafax hírügynökséggel közölte: szombaton 16 és 20 óra között, „a szervezők kérésének megfelelően” a Horia Demian Sportcsarnok előtt tartanak tüntetést az iszlamizáició ellen.

 „A polgármesteri hivatal engedélyezte a tiltakozást, amelyre a szervezők 200 résztvevőt várnak” – közölte a hivatal. A kezdeményezők ugyanakkor a Facebookon rámutattak: az európai uniós vezetők által meghatározott kvótarendszer és a Bukarestben építendő mecset ellen is fel kívánnak lépni.

 

(kronika.ro)