vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.09. 

Ők nem háborús menekültek

A horvát kormány intézkedése a fejetlenség iskolapéldája

A magyarországi közvélemény mindeddig úgy tekintett Horvátországra, hogy ott sérülnek a legkevésbé a kisebbségek jogai, és sokáig nem is volt probléma a kétoldalú kapcsolatokkal. Most pedig regisztráció nélkül rázúdítanák a bevándorlókat Magyarországra – közölte Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, majd hozzátette: amikor háború dúlt a horvátok és a szerbek között valóban lehetett látni menekülteket, akiket Magyarország befogadott. Akiket most látunk, azok nem menekültek.

 A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic egyértelműen kijelentette: „rákényszerítik a magyarokra a menekülteket.” Hogyan fogadta mindezt a horvátországi magyarság, és a HMDK vezetése?

 – A megromlott horvát–magyar viszony igazi károsultjai a horvátországi magyarság és a magyarországi horvátok. Hiszen évszázados barátság romlott meg – sajnos úgy látom, hogy tartósan – a két ország között. Milanovic kijelentése még nem is olyan durva, mint amit a horvát belügyminiszter, a horvát kormányfőhelyettes, Ranko Ostojic mondott Orbán Viktor miniszterelnök úrról, miszerint Milosevic tanítványa a magyar kormányfő. Ezeket a mondatokat visszautasítjuk, elítéljük. S egyértelmű, hogy ennek a kommunikációs háborúnak a frontját a horvát kormány nyitotta meg.

 A horvát kormány azt nyilatkozta szeptember 18. előtt: „Ők teljesen felkészültek a migránsok befogadására, és majd megmutatják Európának, hogy kell kezelni ezt a helyzetet.” Ez tehát a Magyarországra való átszállítást jelenti?

 – Félve követjük mi is az eseményeket, s aki nem csak a horvát közszolgálati tévécsatornát nézi, láthatja, hogy mi a valóság, így azt is, hogy az ország vezetését teljesen felkészületlenül érte a migránsok áradata. Az is lehet, hogy tudták, mi következik, de nem készültek föl rá. Kiemelendő, hogy egy hónapon belül országgyűlési választásokat tartanak Horvátországban, és a migránsokkal kapcsolatos nyilatkozatokat ennek a tükrében is vizsgálni kell. A közvélemény-kutatások szerint a jobboldal áll nyerésre. Ezért a baloldal olyan erős retorikai eszközt alkalmaz, hogy jobbról előzze meg a jobboldalt. A horvát miniszterelnök és helyettese úgy pocskondiázza Orbán Viktort, hogy a szavazóik lássák, sokkal keményebbek ők, mint azok, akik eddig a nemzetközi porondon a magyar kormányfőt szidalmazták.

 Az első csapás a magyarok által lakott településeket érte. Ön ott lakik a pélmonostori kaszárnya közvetlen szomszédságában, ahová migránsokat helyeztek el. Félnek a helyi magyarok a bevándorlóktól?

 – Körülbelül 200 méterre lakom attól a kaszárnyától, ami 18 éve üresen áll víz és villany nélkül. Azt, hogy teljesen felkészületlenül érte az országot ez a migránsválság, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első másfél napban, hivatalosan Horvátországba beérkező 13 ezer migránsból legalább 8 ezret Pélmonostorra hordtak. Abba a mezei kisvárosba, melynek összes lakosa 8 ezer fő. Hogy féltünk-e? Ez csak természetes. Családom, feleségem, kislányom – mindenki félt. Nem tudok róla, hogy a migránsok atrocitásokat követtek volna el Pélmonostoron, de rendkívül félelmetes, mikor egy 8 ezer fős kisvárost néhány órán belül 8-9 ezer ismeretlen, más kultúrához tartozó idegen lep el. Ez a fejetlenség, a káosz iskolapéldája.

 Mit gondol, a menekültek miért nem Boszniát választották, ahol muzulmánok élnek?

 – A horvát média azt akarja a lakosságba beleszuggerálni, hogy a kormány mennyire humánus módon bánik a menekültekkel. Én őket migránsoknak nevezem. Nem olyan rég háború dúlt a horvátok és a szerbek között, és akkor valóban lehetett látni menekülteket, akiket Magyarország befogadott. Tehát mi tudjuk, hogy néz ki az, aki a háború borzalmai miatt menekülni kényszerül. Akiket mi látunk, azok nem menekültek. Sok olyan asszonyt láttam, akik nem viselték azt a ruhadarabot, amellyel a fejet és a mellkast lehet befedni. Ők gazdasági migránsok, akik a jobb élet reményében indultak útra. Jobb élet pedig nem várja őket Boszniában, de Horvátországban sem. Ezért most a cél Bajorország.

 Igaz, hogy a horvát rendőrök a migránsoknak Magyarország felé mutatták, hogy arra van Szlovénia?

 – Erről én is hallottam, de a hírt nem tudom megerősíteni. Arról a csoportról van szó, amely a horvát–szerb határ baranyai szakaszán állt, s áttörte a rendőrkordont, majd elindult gyalog Kiskőszegről, a magyarlakta település, Vörösmart felé. A vörösmarti körforgalomból ki lehet jutni Eszék, azaz Szlovénia és Udvar, azaz Magyarország felé is. Úgy hallottam, hogy a rendőrök valóban az udvari – tehát a magyar – határátkelőhely irányába terelték a migránsokat, mondván „arra van Szlovénia”.

 Várható még egy ilyen hatalmas áradat az Árpád-kori magyar falvakon keresztül?

 – Ez attól függ, hogy megnyitják-e újra a Batina és Bácsbezdán közti horvát–szerb határt. Ha ez bekövetkezik, akkor az ősmagyar Duna-menti településeket elárasztják migránsokkal. Nem csak mi pélmonostoriak, hanem a vörösmartiak, a csúzaiak is félnek a jövőtől. A jövőtől, ami beláthatatlan.

 

Medveczky Attila