vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.09. 

London már nem követeli Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozását

London már nem követeli Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozását, mivel a brit kormány az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi fellépést most sürgetőbb feladatnak tartja a szíriai rendszerváltásnál.

The Sunday Telegraph: David Cameron miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén várhatóan már jelezni fogja az Aszaddal szembeni brit politika e „radikális irányváltását”. Ami azt jelenti, hogy ezentúl nem fogja követelni a szíriai elnök azonnali távozását, hiszen „a fokozatos politikai átmenet mindig is a lehetőségek között volt”.

A The Sunday Telegraph felidézi, hogy e fordulatnak már az utóbbi hetekben is mutatkoztak jelei. John Kerry amerikai külügyminiszter múlt heti londoni tárgyalásai után kijelentette: Aszadnak „nem feltétlenül holnap vagy a jövő hónapban” kell távoznia a hatalomból. Ha egyáltalán, akkor ez egy olyan folyamat lesz, amelynek során az érintett tényezők majd együtt eldöntik, hogy ezt miképp lehet a legmegfelelőbb módon elérni.

Philip Hammond brit külügyminiszter a londoni alsóházban nem sokkal később maga is kijelentette: elindulhat egy megegyezésen alapuló folyamat, amelynek részese Oroszország és Irán.

The Sunday Telegraph: Létrejöhet egy „egyedülálló nagykoalíció”, amelyben Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közösen lép fel az Iszlám Állam ellen.

 

czyla