vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.09. 

A színvonalas felsőoktatás rangot ad a városnak

A Zalaegerszegen végzett mérnökök azonnal elhelyezkedtek

A Pannon Egyetem rektora és szenátusa – az intézmény Gazdaságtudományi Karának szeptemberi tanévnyitóján – Pannónia Felsőoktatásáért Díjat adományozott Zalaegerszeg polgármesterének a felsőoktatás megújításában és fejlesztésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül. A díj kapcsán kérdeztük a zalai megyeszékhely első emberét.

 Majd egy évtizeden át – 2001-től 2010-ig – volt igazgatója a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítványnak. Milyen előzmények után került oda és mit tudott tenni e szervezet élén azért, hogy a térségben minőségi felsőoktatás jöjjön létre?

 Miután megszereztem a diplomámat, és tanítani kezdtem, felkeresett Szalay Annamária, aki annak idején három éven át töltötte be a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány elnöki tisztét, valamint dr. Gyimesi Endre, a város akkori polgármestere, és megkérdezték, lenne-e energiám megtölteni tartalommal a közalapítványt. Igent mondtam – ezek voltak az előzmények. Intenzív munkába fogtunk, és szerencsére jól is haladtunk a kitűzött célok elérésében. Tevékenységünk egyik fontos állomása volt, hogy 2002-ben, tulajdonképpen a semmiből, elindítottuk a műszaki felsőoktatást, mely képzés azóta jelentősen kiteljesedett. Régi álom vált valóra akkor, amikor a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának Zalaegerszegi Intézete önálló Gazdasági Karrá vált. Új szakok indultak mindhárom felsőoktatási intézményben, nőtt a hallgatói létszám, új hallgatói ösztöndíjakat és PhD-ösztöndíjakat indítottunk, jelentős, több száz millió forint értékű pályázatokat sikerült Zalaegerszegre hoznunk – ezek talán a leghangsúlyosabbak az alapítvány eredményei közül. Mindemellett azt is fontosnak tartottuk, hogy a hallgatói létszám kiteljesedjen, a főiskolások otthon érezzék magukat a zalai megyeszékhelyen: a programok összehangolására létrehoztuk a Zalaegerszegi Főiskolások Egyesületét.

 Miért helyezték a hangsúlyt a mérnökképzésre?

 – Még 2001-ben felmértük, milyen szaktudásra lenne igény a városban, a megyében, a régióban, és a cégek, vállalatok felől egyértelmű jelzés érkezett: elsősorban mérnökökre van szükségük. Ennek ismeretében indult útnak a gépészmérnök szak még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködésben. Amikor a felsőfokú oktatás előző átalakítása nyomán új stratégia alakult ki a BME-nél, vagyis a vidéki képzőközpontokat leválasztották és Budapestre koncentráltak, a Nyugat-magyarországi Egyetemhez került a mechatronikai mérnök képzésünk. Azzal, hogy dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár nemrégiben újabb átalakítást jelentett be, eldőlt, hogy műszaki felsőoktatásunk folytatódhat, sőt új képzések is indulhatnak, immár a Pannon Egyetem keretei között. Az együttműködés még friss, a részletek kidolgozása zajlik. Lényeges, hogy az elmúlt 13 évben a Zalaegerszegen végzett mérnökök 100 százaléka gyakorlatilag a diplomaszerzést követően azonnal elhelyezkedett, és a legújabb visszajelzések alapján pedig elmondhatjuk, hogy az érintett cégek háromszor annyi mérnököt tudnának foglalkoztatni, mint ahányan éppen befejezik tanulmányaikat. Az igény tehát óriási, és nőtt a jelentkezők száma is.

 Májusban Magyarországon először a zalaegerszegi ipari park nyerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium által megítélt Tudományos és Technológiai Park címet. Ez mennyire köszönhető a duális képzésnek?

 – 2012-ben, az országban elsőként, Kecskeméttel egyszerre indult Zalaegerszegen duális mérnökképzés, most pedig az országban elsőként, létrehozzuk a Zalaegerszegi Duális Képző és Innovációs Központot. A cím elnyerésének feltétele az is, hogy az adott ipari parknak a termelő tevékenység mellett együttműködési vagy kutatási szerződése legyen egyetemmel, főiskolával vagy akadémiai intézettel.

 Eddig a járműipar mennyiben járult hozzá a térség gazdaságának erősítéséhez?

 – Jelentősen. Zalaegerszegen számos olyan cég létezik, mely beszállítója a Magyarországon vagy Európa más országaiban működő vállalatoknak. Ugyanakkor a Technológiai Centrumban olyan járműipari fejlesztés indult, mely e képzés javát szolgálja.  

Zalaegerszeg önkormányzata forrást is biztosít a helyi felsőoktatás számára?

 – A felsőoktatás támogatása nem kötelező feladata az önkormányzatnak, de felismertük, hogy a minőségi felsőoktatás rangot ad a megyeszékhelynek, ezért összesen, a ZFOK kiemelt támogatásával együtt, 112 millió forinttal – például ösztöndíjakkal, rendezvények támogatásával – járulunk hozzá az intézmények működéséhez.

 Október 31-én fejeződik be a Pannon-Tudás-Park projekt. Mérhető már a program gazdaságfejlesztésre gyakorolt hatása?

 – Ez egy soft elemekből álló kutatási projekt, melynek legfontosabb felmérései elkészültek. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy együttműködve a térség felsőoktatási intézményeivel, konkrétan már a Pannon Egyetemmel, kiderítsük, hogy élekor, nem, végzettség tekintetében pontosan milyen munkaerő áll rendelkezésre, másrészt milyen igény mutatkozik a cégek, vállalatok részéről, és miként lehet összefésülni a keresletet és a kínálatot.

 

Medveczky Attila