vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.09. 

Az egészségügy válságágazattá vált

Újra növekszik a kórházak adóssága

A hazainál többszörös bérekért, jobb munkakörülmények közé hívják a magyar egészségügyi dolgozókat. Ebben a piaci versenyben kéne helytállnunk, de a magyar bérek ezt nem teszik lehetővé – mondta Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, akivel a vidéki kórházak felújításáról és a működésfinanszírozásról is beszélgettünk.

 Emelkedik a betegágy mellett dolgozók jövedelme, és javultak az ápolási és a gazdasági működés feltételei – közölte két héttel ezelőtt lapunknak Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár. S azt is hozzátette: „Kiemelten fontos, hogy az ország teljesítőképessége szerint javítsák az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeit. Ezért már július 1-jén megszüntették az egészségügyi dolgozók mozgóbér befagyasztását.” Megerősíti, vagy cáfolja ezeket a mondatokat?

 – Sajnálatos tény, hogy Magyarországon nagyon keveset költünk egészségügyre. Ezért is nagyon alacsony az egészségügyben dolgozók – orvosok, ápolók, gazdasági és műszaki munkatársak – bére. Hazánk ezen a területen még a visegrádi államok közül is a legutolsó a sorban. 2011-től 2013-ig az egészségügyi kormányzat olyan programot indított el, mellyel megpróbálták elkezdeni a bérfelzárkóztatást. Viszont az akkor megtörtént béremelések részlegesek, kis mértékűek voltak, mégis nagyra értékelem az intézkedést, mert a gazdasági válság idején történt. A béremelések viszont nem folytatódtak 2014 után, és tartalmaztak egy hibás elemet: a mozgóbérek, melyeket az alapbérekből számolunk, maradtak a kiindulási értéknél, nem igazodtak az új bérekhez. A mozgóbér nagyon kritikus kérdés, mert az egészségügyi dolgozók változó bérelemeit – ügyeleti díjat, készenléti díjat, túlmunka díját, műszakpótlékokat – tartalmazza. Idén megszűnt a mozgóbérek befagyasztása, s ez jelentős és igazságos lépés, mert akik éjszaka, vagy túlmunkában dolgoznak, megkapják az emeltebb bért. Ugyanakkor még mindig jelentős a bérekben a lemaradásunk egy olyan közegben, mikor piaci verseny alakult ki a munkatársakért. Az orvosokért, a szakdolgozókért nagyon erősen küzdenek a nyugati államok is. Erős a csábítás, mert többszörös bérekért, jobb munkakörülmények közé hívják a magyar egészségügyi dolgozókat, akik jól beszélik az idegen nyelveket – különösen az orvosokat. Ebben a piaci versenyben kéne helytállnunk, s a magyar bérek ezt nem teszik lehetővé. Nagyon méltánylandó erőfeszítések történtek a fiatal szakemberek megtartására; a rezidensek jelentős ösztöndíjakat kaptak, így valamelyest sikerült megfékezni az elvándorlásukat. Ezzel együtt kialakult egy olyan feszültség, hogy az őket képező szakemberek nagyon kevés oktatói béremelésben részesültek. Ezt a bérfeszültséget is feltétlenül kezelni kell.

 Nullára csökkentették a kórházak adósságállományát. Hogyan áll most a kórházak kasszája?

 – Az elmúlt évtizedben súlyos gondot jelentett a kórházak adósságállománya, mert ezek az intézmények jelentősen alulfinanszírozottak. A kórházakhoz juttatott társadalombiztosítási és állami pénz nem tudja fedezni azokat a kiadásokat, amelyek a megfelelő eredményességű egészségügyhöz és szolgáltatási színvonalhoz szükségesek. Az adósságállomány csökkentésére nagyon sok hatékonyságjavító intézkedés történt; ide sorolhatók a közös közbeszerzésekkel megspórolt pénzek és a kevés szakmai hasznot hozó aktív ágyak megszüntetése és osztályok összevonása. Ezzel együtt a pénzhiány az adósságállomány növekedéshez vezetett, s ez a kórházak gazdálkodását nagyon nehéz helyzetbe hozta, hiszen hatalmas adósság mellett nem lehet a beszállítókkal érdemben tárgyalni. Ezért nagyon jelentős lépés volt, mikor az adósságállományt lenullázta a kormány. Ezáltal a gazdálkodás rövid ideig sokkal életszerűbbé vált. A probléma: hogy a működési finanszírozás ezt követően sem emelkedett, tehát továbbra is hiánygazdálkodás folyik, így újra termelődött az adósságállomány. A legutolsó, július 31-ei adósságmérésünk eredménye 37 milliárd forint, ami váratlanul magas összeg. Ekkorra már minden március 31-éig felhalmozott adósságot ki kellett volna fizetni, a havi növekedés pedig maximum 5 milliárd forint szokott lenni, vagyis a konszolidáció nem lehetett teljes körű.

 Viszont szinte mindennap arról szólnak a híradások, hogy magas technológiai színvonalú eszközöket adnak át a vidéki kórházaknak.

 – Kétségtelen, hogy a magyar egészségügybe több száz milliárd forint került infrastruktúrajavításra, a gépműszer állomány cseréjére, új kórházi szárnyak, új járóbeteg ellátó központok építésére. Ez nagyon jelentős beruházási összeg, ami a gyógyítást eredményessé teszi, és javítja a szolgáltatások színvonalát. Több vidéki kórházban kényelmes, szinte hotelszintű ellátás mellett gyógyulnak a betegek. Ugyanakkor az új berendezések gyakran nagyobb költségigényűek, tehát a működési forrást emiatt is emelni kellene. Abban a kettősségben élünk tehát, hogy miközben tehát sokkal jobb infrastruktúra jellemzi a magyar egészségügyet, addig a működési költségvetés nagyon alacsony. A kórházak forróságban és jéghidegben is 24 órán át működnek, ezért és a nagy fogyasztású műszerek miatt is energiaigényesek, ezért méltányos volna, ha az uniós energetikai beruházások döntő célpontjai lennének – úgy tűnik erre az igényre van fogadókészség! Említette a vidéki kórházakat. Sajnos Budapesten és Pest megyében nagy az elmaradás, mert azok a források, melyeket csak a konvergencia régiókban lehetett elkölteni, a fővárosba és környékére nem jutottak be.

 Szinte egy cent uniós forrást sem kap a központi régió. Nem ez az oka annak, hogy a budapesti és a Pest megyei kórházak alig kaptak támogatást?

 – Az, hogy egy cent forrás sem jut a központi régióba, nem teljesen igaz. Néhány helyen, így pl. az Uzsoki Utcai Kórházban és a Korányi projekt keretében a Semmelweis Egyetemen voltak jelentősebb beruházások, de ezek jóval kisebb mértékűek, mint a nagy vidéki fejlesztések.

Zombor Gábor augusztus 31-ével lemondott egészségügyi államtitkári posztjáról. Mi lehet annak az oka, hogy az elmúlt évtizedekben alig volt olyan egészségügyi államtitkár, aki kitöltötte a ciklusát?

 – Zombor Gábor egészségi állapota miatt mondott le, s ebben mi nem is kételkedünk. Elődje, Szócska Miklós viszont kitöltötte az egész ciklust, ami nagy fegyvertény volt. Tény, hogy 1994 óta igen gyakran cserélődtek az egészségügy vezetői. Ennek oka, hogy az egészségügy a rendszerváltás első ciklusa után válságágazattá vált, és a szakállamtitkárokat, minisztereket olyan feladatok elé állították az eddigi kormányok, melyek megoldhatatlanok. Az egészségügyre sokkal több társadalmi, politikai figyelmet kell fordítani, és több pénzt kell szánni.

 Németh László egyik híres műve a Ha én miniszter lennék. Ha ön egészségügyi államtitkár lenne, milyen intézkedéseket tudna megvalósítani? Ezt azért kérdezem, mert mondhatják: könnyű kritizálni, de azon a poszton, s ha már elfogadták a költségvetést, nem lehet sok mindent tenni.

 – A rendszer csak akkor működhet jól, ha a mindenkori kormány konkrét feladatot ad a szaktárcának, illetve jelen esetben az egészségügyért felelős államtitkárnak, melyben megfogalmazza elvárásait és mozgásterét, s e mellé erőforrást is biztosít. Az egészségügy irányítója nem ötletelhet, hanem a kormány által kijelölt pályán kell végeznie feladatát. Vagyis az adott feladatra kell megfelelő embert találni. De nem kerülöm meg a kérdésre a választ: szükség lenne a források bővítésére, következetesen tovább kell erősíteni az alapellátást és a népegészségügyet. Az egészségügyben dolgozók megbecsültségének növelésével, az életpályamodellek kialakításával és megvalósításával, a megfelelő betegutak képzésével, valamint a magán- és közellátás kapcsolatának újragondolásával el kell érni a munkatársaknak vonzó, betegeknek korrekt feltételeket biztosító, paraszolvenciamentes egészségügyi kultúrát. Elkerülhetetlenek a jelentős beruházások és az egészségipar fellendítése is. Tehát számos kérdést kell megoldani a közeljövőben. Többet kell tennünk betegeinkért. Ehhez magasabb szolgáltatási színvonalra, jobb épületekre, modernebb műszerekre, a gyógyszerek, kötszerek és orvosi, ápolási eszközök árát fedező pénzre és megbecsült munkatársakra van szükségünk.

 

Medveczky Attila