vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.16. 

A felvidéki politikai pártok szeptemberi választási preferenciái

Az ASA szociális elemző ügynökség felmérése szerint, ha szeptemberben tartották volna a parlamenti választásokat, összesen hét párt jutott volna be a parlamentbe, köztük a Magyar Közösség Pártja is. A felmérést szeptember 9-e és 21-e közt készítették mintegy 1034 választópolgár bevonásával. Nem, kor, nemzetiség, iskolai végzettség, települések nagyságrendre vonatkozó kategóriák és a Szlovák Köztársaság megyéi is szerepeltek a kontrollváltozók kiválasztott csoportjában.

Az ügynökség munkatársai minden egyes adatközlőnek ugyanazt a kérdést tették fel: „Ha a hétvégén zajlanának a parlamenti választások, Ön részt venne rajtuk?"

 A lekérdezésből az derül ki, hogy a megszólítottak 66,1 %-a részt venne a választásokon, 33,9 %-uk pedig nem döntötte még el, vagy egyáltalán nem menne el voksolni.

 Akik a részvételi kérdésre igennel válaszoltak, azokat megkérték válasszanak egy politikai pártot az ábécésorrendbe szedett listából, melyen a pártok vezetőinek neve is fel volt tüntetve.

 A válaszadók 37,3 %-a a Smer-SD-t választotta, 9,4 %-uk a Hálót, mindössze egy tizednyi százalékponttal kevesebben (9,3%) a KDH-t, 7,1 % az SNS-t, 6,9 % az OĽaNO-NOVA koalíciót, 6,6 százaléknyian a Most-Híd vegyespártot, s 5,1% pedig a Magyar Közösség Pártját (MKP).

 A felmérés szerint ismét nem érné el az 5%-os bejutási küszöböt az SDKÚ-DS (4,1%), és a napokban a konzervatív Ondrej Dostállal szövetségre lépő liberális SaS sem, akiknek ezúttal csak 3,6 %-nyi szavazatot mértek.De ugyanúgy a parlamenten kívül rekedne a Mi Szlovákiánk Néppárt (2,1 %), a SKOK (1,7 %), és a Šanca is (1,6 %).

 

Felvidék.ma