vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.16. 

Gyermekintézmények újultak meg Csepelen

Világháborús bunkerből sóterápiás barlang

Borbély Lénárd: kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekekre, ezért újítottunk meg óvodákat, bölcsődéket és nevelési intézményeket. Az energetikai korszerűsítés olyan megtakarításokat hozott, melyeket más fontos beruházásokra fordíthat az önkormányzat.

 Amikor 2014 szeptemberében meghirdette polgármesteri programját, így nyilatkozott: „folytatjuk a bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek támogatását úgy, hogy nem engedjük felemelni az étkezések térítési díját. Tanévkezdési támogatást adunk minden rászoruló családnak. Felújítjuk a bölcsődéket, óvodákat és a kerületi iskolákat.” Sikerült betartania ígéretét?

 – Erről majd a választók döntenek 2019-ben. Úgy vélem, hogy eddig is igen jelentős beruházásokat vittünk véghez. Az elmúlt három hétben két óvodai átadón is részt vehettünk. Az egyiken új kertet avattunk föl, a másik alkalommal pedig az intézmények felújításának befejezését ünnepeltük. Kiemelendő, hogy véget ért Csepel belvárosának kiemelt programja, az 1,3 milliárd forintot is meghaladó rehabilitációs projekt, melynek keretén belül nem csak közterületek, középületek újultak, szépültek meg, hanem még két modern játszótérrel gazdagodott a kerület. Visszatérve a kérdésére: a választási program betartása számomra lényeges, éppen ezért már tavaly úgy döntött a képviselő-testület, hogy nem emeli föl a bölcsődei, óvodai térítési díjakat. Hat óvodaépületben, egy bölcsődében és a nevelési tanácsadó intézményben is energetikai felújítást végeztünk. Tehát megtörtént a szigetelés, a külső nyílászárókat lecserélték; modernebbek és sokkal költségtakarékosabbak lettek épületeink. Az európai uniós és kormányzati támogatás mellett Németh Szilárd, Csepel korábbi polgármesterének munkája, és a jelenlegi vezetés igyekezete segítette a megvalósulást. Mindemellett Csepel önkormányzata az óvodai kertfelújítást is célul tűzte ki, 100 millió forintot fordítanak erre a célra. A kerteket biztonságossá tesszük, felújítjuk. Az óvodai kertekre külön büszke vagyok, mert januárban az önkormányzat egyik 100%-os tulajdonú cégét úgy bővítettük, hogy létrehoztunk egy saját faipari üzemet, amelynek köszönhetően, a piaci árnál jelentősen olcsóbban, saját, egyedi készítésű, a szabványoknak megfelelő játékelemeket tudunk elkészíteni. Az Aprajafalva Óvodának egy század eleji repülőgépet és a régi 4-6-os villamos mását adtuk át, illetve egy kis mozdonyt, a Thomas, a gőzmozdony kedvelt mese elemeit alapul véve. Folytatjuk az óvodai kert-programot, mert célunk, hogy 2019-ig az összes óvodánkat felújítsuk. Olyan érdekes helyzet is kialakult, hogy az egyik felújítás közben, az óvoda kertje alatt kollégáim találtak egy világháborús betonbunkert. Meghallgatva az ott dolgozó óvónők, és történészek, szakértők véleményét, úgy döntöttünk, nem bontatjuk el a bunkert, hanem szigetelt sóterápiás barlanggá alakítjuk át, ami a felső légúti megbetegedések számát jelentősen csökkenti. Kollégáim újabb uniós pályázatot készítenek elő, mely a többi óvoda energetikai felújítását tenné lehetővé. Az energetikai korszerűsítés olyan megtakarításokat hoz, melyeket más fontos beruházásokra fordíthat az önkormányzat.

 Az óvodák, bölcsődék felújításából következtethetünk arra, hogy egyre több gyermek születik a XXI. kerületben?

 – 2010 óta családbarát kormányunk intézkedései ösztönzően hatnak a gyermekvállalásra. Lehetőségeinkhez mérten mi is segítjük a szülőket, a közeljövőben iskolatámogatási programot vezetünk be. Nagyon örülünk annak, hogy 2013-ban már meghaladta a születések száma a halálozásokét. Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, a szüleikre, a munkahelyteremtő beruházásokra. Nemrég, október 1-jén volt az Idősek Világnapja, s természetesen külön is kifejezzük hálánkat, tiszteletünket és megbecsülésünket azok iránt, akik gyermekeket és unokákat tanítottak, neveltek fel, és hosszú, munkában eltöltött évtizedek után töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket. Amikor egy önkormányzat gondoskodik, és igyekszik minél többet megadni az idősek nemzedékének, akkor a legtermészetesebb kötelességét teljesíti.

 Arra is figyelmet szentelnek, hogy a csepeli fiatalok minél szélesebb kínálatot találjanak a kerületben a sportolásra?

 – Számos olyan programot szervezünk, melyek által megpróbáljuk elérni, hogy az itt élők, kerületünkben töltsék el szabadidejüket. A közterületeken pedig olyan ingyenes sportolási lehetőségeket alakítottunk ki, amelyek a fiatal generáció elvárásainak megfelelnek. A Királymajorban a Daru-domb környékén 2010 óta több aktív szabadidős beruházás – BMX pálya, szabadtéri fitneszpark – valósult meg. A fiatalok kérésére a képviselő-testület szeptember 24-én egy gördeszkapálya építéséről is döntött. Ez jól illik majd ebbe a környezetbe, és a már megépült sportfejlesztések mellé. Választási programomban is szerepelt, hogy minden csepeli gyerek számára biztosítani kell a sportolás lehetőségét. Sok a tehetséges, sportolni vágyó gyerek, akiknek a családja nehezen gazdálkodja ki a sportoláshoz szükséges pénzt. Ezért kiskapus grundokat, füves pályákat alakítottunk ki. Önkormányzatunk létrehozott egy futball akadémiát, mert Csepel büszke sporthagyományait csak a fiatal tehetségek felkarolásával vihetjük tovább.

 

Medveczky Attila