vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.16. 

Rendbe hozott rendőrség

A magyar rendőrség becsülete 2006-ban megrogyott. Persze a rendőrség a világon mindenhol parancsuralmi végrehajtó, így az ilyen tömeges rendőri túlkapások sok esetben nem elsősorban a rendőrséget terhelik. Legalábbis megoszlik a felelősség a politikai utasítást kiadó és a végrehajtó között.

A 2006-os események azért döbbentették meg a társadalmat, mert az azt megelőző évtizedben a rendőrségről, az egyes rendőrről kimondottan jó kép alakult ki. A kommunizmus bunkó, hatalmaskodó rendőrével szemben a 2000-es évekre a magyar rendőr – ha nem is minden társadalmi csoportban – de tulajdonképpen pozitív figurává vált. Ezt a bizalmi viszonyt bontotta meg 2006 kétség kívül kitervelt gyalázata.

A 2006-os káoszban az egyes rendőr habitusához képest, vagy szerencséje folytán lehetett áldozat, lehetett semleges és lehetett bűnös is. Lehetett a csordaszellem áldozata, vagy egyesekről kiderülhetett, hogy tulajdonképpen szadista hajlamú bűnözők. Akárhogy is, egyértelművé vált, hogy a rendőrség társadalmi megítélése nagyban függ a vezetéstől, nagyban függ attól, hogy a rendőr milyen utasítást kap.

Pintér Sándor belügyminiszteri, majd Tasnádi László államtitkári kinevezését jelentős fanyalgás követte. Erről az oldalról többen támadták Tasnádit 1990 előtt betöltött pozíciója miatt. Már kinevezésekor megírtuk, hogy bár a Magyar Fórum 27 éve elkötelezett a kommunista bűnök elszámoltatása mellett, önmagában azért, mert valaki 1988–89-ben a BM III. főcsoportfőnökségén töltött be pozíciót, de nincs semmi ismert bűne és utána két évtizedes munkájával bizonyítja, hogy alkalmas és méltó a közigazgatás magas állásainak betöltésére, nehezen támadható jogosan.

Nem rakhatjuk Biszku Bélát egy szintre Pozsgay Imrével.

A menekültválság elképesztő nyomása most megmutatta, hogy a BM vezetése és a rendőrség mennyire alkalmas feladata ellátására. Jelesre vizsgáztak. Már-már emberfeletti türelemről, alázatról és együttérzésről tettek tanúbizonyságot. A rendőrség és az egyes rendőr visszaszerezte becsületét. A rendőrség megítélése óriásit javult.

 

Csorja Gergely