vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.21. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 43.száma!

A tartalomból:

Orbán európai tényező (címlapon)

A Focus című ötszázezer példányban megjelenő német újság interjút közölt Orbán Viktorral. Az interjúban Orbán a magyar álláspontot kertelés nélkül adta elő, ugyanakkor a német belpolitikai kérdésekben rendkívül óvatosan nyilatkozott. Nem támadta Merkelt, sőt bizonyos értelemben megértően nyilatkozott a német kancellár asszony nehéz helyzetéről.

Ezzel az interjúval – azután, hogy a magyar miniszterelnök a világsajtóban hónapok óta rendszeresen megjelenik – azt is bizonyította, hogy nem véletlenül, nem a pillanatnyi helyzetet kihasználva került az európai politika középpontjába. Orbán ma, az európai politikacsinálók közül egyedül, új és rendkívül hatásos véleményt fogalmaz meg.

 Csurka István: A köztévé történelmet hamisít (2.oldal)

Miközben folyik az ádáz harc a megbukott liberálbolsevizmus maradványerői és a kétharmados forradalom nemzeti-keresztény erői között, a köztévé Az Este című műsorában hétfő este gátlástalanul folytatódott a liberális történelemhamisítás. A 20 éve volt a taxisblokád című műsorrészbe a szerkesztőség – Nika György műsorvezető számára – meghívta  az egykori főszereplők egyikét, Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi minisztert és egy bizonyos Sík Endre nevű urat, akinek a neve alá az volt írva, hogy szociológus. Ez az úr mint szociológus képviselte azt az álláspontot, hogy a hídelzárás és az ország életét megbénító kormány- és rendszerbuktató szándékú erőszakos, szervezett bűncselekmény a taxisok spontán akciója volt a rosszul bejelentett benzináremelésre. (2010)

 Rogán Antal az új miniszter (3.oldal)

Áder János államfő, október 17-i hatállyal kinevezte Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré. A politikus október 19-én tette le hivatali esküjét a Parlamentben. A kormányzati munka általános politikai koordinációjáért felel. Rogán Antal 1972. január 29- én született Körmenden, és az osztrák határ mentén fekvő 300-400 fős Szakonyfaluban nőtt fel. Édesapja boltvezető, édesanyja a helyi óvodában volt szakácsnő. 1995-ben pénzügy szakon végzett a Budapesti Közgázon. Egy húga van, Rogán Valéria, aki 2013 óta a Vas megyei Szakonyfalu társadalmi megbízatású polgármestere. Rogán Antal 1998 májusa óta országgyűlési képviselő. Nős, három gyermek édesapja. A Rogán család tagjai a magyarországi szlovén kisebbséghez, a vend közösséghez tartoznak, és ennek a közösségnek az a híre, hogy nagyon sokat dolgoznak, és igyekeznek ellátni saját magukat. A szakonyfalusiak még a városba is csak ritkán járnak be vásárolni. Összetartanak, egymás között sokszor szlovénül beszélnek. Egy Rogán édesanyjára hivatkozó beszélgetésben azt olvastam, hogy fia és a nála két évvel fiatalabb lánya is hozzá vannak szoktatva a kemény, ház körüli munkához.

 TERMÉKENY TALAJ (3.oldal)

Az ember mindig reménykedik, hogy némely, ellenzékinek felmagasztalt, horda módra viselkedők elérték a talajt, hogy ennél már nincs lejjebb. Azután megpillantja felhívásukat az igazán széles nyilvánosságot jelentő interneten. „A DIKTÁTOROKAT A VILÁGON A NÉP HARAGJA ÖLTE MEG!!! ORBÁN, MOST RAJTAD A SOR!!! A MAGYAR NÉP NEM AKARJA, HOGY EGY DIKTÁTOR SANYARGASSA A MAGYAR NÉPET.” A háttérkép egy akasztófa, rajta tábla, a táblán felirat: „A Nicolae Ceausescu román diktátor mintájára felállított Magyar Népbíróság ítélete: Orbán Viktor vezette Fidesz–KDNP-kormány”. Több, országosan ismert ellenzéki politikus is tagja annak a Facebook-csoportnak, amely programként fogalmazza meg Orbán Viktor és kormánya népharag általi megölését… A Demokratikus Koalíció nevét viselő és Orbánék felakasztására buzdító Facebook-csoport miatt magyarázkodik a pártszóvivő. Az oldalt egy olyan szélsőséges szerkeszti, akihez Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint semmi közük. Az igazság ezzel szemben az, hogy a kivégzéssel fenyegető oldal adminisztrátora Gönczi József párttag volt, és az, hogy már rég kizárták köreikből, mit jelent? Ha már több mint egy éve nincs köztük az illető, miért hív meg DK-s vendégeket? Kormányozni akarnak, de nekik nem elég egy év egy ilyen pimf probléma megoldásához? Továbbá mi a magyarázat arra, hogy a párt elnöke név szerint megfenyegette a Sukoró perben eljáró bírókat?

 Kibervédelem (5.oldal)

Egyetemi képzés indul

A kritikus rendszerek esetében nem pusztán az adatlopás, az adatszivárgás jelent valós veszélyt, hanem ezen rendszerek, kritikus infrastruktúrák megrongálása, szabotálása is, amelyre az elmúlt években számos példa akadt. Tasnádi László államtitkárt arról faggattuk, hogy mennyire van hazánk kitéve a kiberfenyegetésnek.

 A közfoglalkoztatás átmeneti jellegű (6.oldal)

Kiemelt figyelmet fordítunk a munkaerő-piaci szempontból elmaradott térségek felzárkóztatására

A közfoglalkoztatás keretében munkát és jövedelmet, vagyis értékteremtő, társadalmilag hasznos elfoglaltságot kínáltak az embereknek. A 2016-ban rendelkezésre álló források milyen új foglalkoztatási formák bevezetését teszik lehetővé az önkormányzatok számára? Miként lehetnek hajléktalanokból közmunkások? Meddig tartható fenn a közmunka rendszere? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Kontrát Károly államtitkárt, aki közölte, hogy a jövő évi költségvetés 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra, ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára.

 Befektetőbarát település (7.oldal)

A felkészülés még több sikeres beruházást hozhat Magyarországnak

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt jelentősebb nemzetközi beruházási projektek egyre nagyobb mértékben települnek a vidéki városokba – közölte megkeresésünkre Ésik Róbert elnök. A befektetőknek szóló üzenetek egységesítése érdekében szükség van a befektetők számára vonzó és stratégiai fekvésű települések képviselőinek professzionális felkészítésére is.

 Legyen erősebb az országos marketing (7.oldal)

A magyar pálinka még nem keresett exportcikk

Bekerült a Zsindelyes Pálinka Zrt. a Földművelésügyi Minisztérium együttműködő partnerei közé. Papp Józsefet, a cég tulajdonosát arról kérdeztük, megéri-e nagy tételben pálinkát főzni, mekkora problémát jelent, hogy a gyümölcsök sokkal korlátozottabb mennyiségben állnak rendelkezésre, mint a gabonák, s mit szól ahhoz, hogy a kormány legálissá tette a házi pálinkafőzést.

 Csatát nyertünk Brüsszelben (9.oldal)

Pest megye leválhat a fővárosról

Újraindult a kifizetés a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első három prioritásában, miután az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően feloldotta a kifizetések felfüggesztését – közölte szerkesztőségünkkel Csepreghy Nándor államtitkár, s hozzátette: a Brüsszel által kifogásolt kiválasztási gyakorlatot nem a jelenlegi kormány találta ki, hanem 2007-ben a szocialisták „vésték kőbe”.

 Zenei hagyományaink

55 éves a jászberényi Déryné Vegyeskar (11.oldal)

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200 000 forint elismerést hatodik alkalommal ítélte oda a Jászságért Alapítvány kuratóriuma. A 2015. évi vándordíjat a Déryné Vegyeskar Közhasznú Egyesület kapta. Az együttes az aranydiploma mellett kétszer is elnyerte a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége „hangversenykórus” minősítését, 2007-ben és 2011-ben. Mennyire vonzza a fiatalokat a karéneklés, sikerült-e szakmai kapcsolatokat kialakítani külhoni kórusokkal, hogyan lehet megteremteni a működéshez szükséges anyagi feltételeket? – kérdeztük Ferencz Sándor karnagytól és Csillik György kóruselnöktől.

 Arthur Miller (16.oldal)

Arthur Miller száz éve, 1915. október 17-én született New Yorkban és annak idején meg kellett jelennie a Kongresszusban az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság előtt, mert 1947-ben New Yorkban több alkalommal kommunistákkal gyűlésezett. Emiatt perbe fogták, és a törvényhozás munkájának akadályozása miatt feketelistára tették. Az ítéletet 1958-ban aztán hatályon kívül helyezték. Miller szülei lengyel zsidó bevándorlók voltak. A család Brooklynban, New York egyik városnegyedében telepedett le. Apja jól menő ruhagyára és üzlete a háború befejezése előtt teljesen tönkrement, emiatt Miller állítólag nem hitt többé az amerikai álomban. Azért a Michigani Egyetemen szerzett diplomával a zsebében csak visszatért New Yorkba, ahol forgatókönyveket írt. 1940-ben feleségül vette egykori egyetemi csoporttársát, akitől két gyermeke született. Millert testi alkalmatlansága miatt nem hívták be katonának. A Broadwayn 1944-ben mutatkozott be, de darabja megbukott. Kilátástalan anyagi helyzetbe került. A háború után az antiszemitizmus kérdéskörével kezdett foglalkozni, és 1947-ben, amikor ismét szerencsét próbált a Broadwayn a siker már nem maradt el.

 Pósa Zoltán életműdíjat kapott (16.oldal)

Ma is a reformáció talaján állunk, amikor meghatározzuk helyünket a világban – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 18-án Budapesten, az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozat keretében tartott gálaesten. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) rendezvényén Varga Mihály hangsúlyozta: az elmúlt években Magyarország szakított az önállóságát korlátozó politikával, és mert a hagyományaira, a hit értékeire és a magyarság erejére támaszkodni. A reformáció gazdasági életre gyakorolt hatásáról beszélve a miniszter kiemelte: a reformáció a XVI. században sokkal többet jelentett, mint az egyház megújulásáért indított mozgalom. Új kezdet volt az élet minden területén, a hitben, a politikában, az oktatásban és a gazdasági életben egyaránt.

A gálaesten Pintér Károly, a Protestáns Újságírók Szövetségének titkára Rát Mátyás-díjjal tüntette ki Pósa Zoltánt. A József Attila-díjas író, költő, újságíró, kritikus, szerkesztő Kutas László kisplasztikáját vehette át. Novotny Zoltán, a Magyar Rádió örökös főmunkatársa, a PRÚSZ elnöke méltatásában kiemelte a debreceni kötődésű költő felvidéki, nemesradnóti származását, református, keresztyén elkötelezettségét.

 Märle Tamás: Évtizedek óta népszerűsítik Hitlert (18.oldal)

Már régóta népszerűsítik a náci Németország vezetőjét, legújabban a kedves rendező úr filmjével, ugyanis az interneten megtekinthető előzetesekben egy jópofa, vicces figura Hitler, akinek az utcán szinte mindenki örül. A film ez által két dologra jó: propagálja Hitlert, és újabb kártya az antiszemita pakliban. Ha majd elegen megnézik a mozikban, akkor lehet riogatni a náciveszéllyel. Persze nem lehet mindent erre a filmre fogni, évtizedek óta olyan folyamatok zajlanak Németországban, amelyek a radikalizálódást segítik elő. A II. világháború borzalmai után azzal párhuzamosan, hogy a németekbe oltották a bűntudatot, kiirtották belőlük a nemzeti öntudatot, mintha utóbbinak egyenes következménye lenne a zsidóüldözés. Majd megteremtették a multikulturalizmus alapjait, törököket engedtek be milliószámra, mígnem eljutottunk napjaink zűrzavaráig.

 Mindszenty szerepe 1956-ban (18.oldal)

A mai napig vannak, akik támadják az utolsó hercegprímást, Mindszenty Józsefet ’56-os szereplése miatt. Egyesek szemére vetik, hogy rádiószózatában visszakövetelte az egyházi birtokokat, mások kifogásolják, hogy népszerűsége dacára nem állt a forradalom élére. Lássuk, hogyan teltek Mindszenty bíboros napjai a szabadságharc idején, mit tett és mit tehetett volna, valamint mit mondott és mit nem mondott. A hercegprímás Felsőpetényben raboskodott, amikor 1956. október 24-én elérte a pesti forradalom híre, részletesebb információkhoz azonban csak napokkal később jutott. 29-én kiszabadították a forradalmárok, Budára viszont csak 31-e reggelén ért fel. A vidéken töltött két nap alatt felekezettől függetlenül özönlöttek hozzá az emberek, a bíborost mélyen meghatotta népe szeretete, amerre járt áldást osztott honfitársainak. Tájékozódásra csak 31-én nyílt alkalma, reggeltől késő éjjelig fogadta a világi és egyházi vezetőket, akik beszámoltak neki a magyar Egyház helyzetéről és a forradalom menetéről. Ekkor értesült arról, miként folytatták a kommunisták a vallási élet ellehetetlenítését elfogatása után a szerzetesrendek feloszlatásával, a püspöki karból kikényszerített állami megegyezéssel és a békepapi rendszer kialakításával. A bíboros azonnal munkához látott, és elbocsátotta a békepapokat egyházi vezetői állásaikból.

 Szűcs Balázs atya: Ünnep (18.oldal)

A hétköznapok nem mások, mint amikor az élet alakít bennünket. Itt bőven kijut a küszködésből, az erőfeszítésből. Az ünnep pedig az, amikor a történetben lévő tükörbe nézek, és rácsodálkozom a magam és a környezetem értékességére. Nem tenni nagy dolgokat, csak jelen lenni egymás számára, hogy egymással megoszthassuk belső gazdagságunkat. Ha ez sikerül, akkor talán észrevétlenül is, boldogokká válunk.

 Csorja Gergely: A kormánypárti média tévútjai (19.oldal)

A Simicska Lajos érdekeltségeibe tartozó média, a Magyar Nemzet, a Hír Tv és a többi kifordulása a kormány alól bizonyos zavart okozott a Fidesz propagandafelelőseinek körében. A zavar két nehézségből adódik. Az egyik, hogy a királyi tévé átalakítása nem tudta megtörni a két kereskedelmi csatorna, az RTL Klub, illetve a TV2 abszolút vezető szerepét. A másik nehézség, hogy a Fidesz és a kormány a fiatalok körében nem tud áttörést elérni. Ebből adódik az igény, hogy a fiatalokat, illetve a kereskedelmi csatornákat néző tömegek azon részét, melyek a kormányközeli médiát nem nézik vagy hallgatják, valahogyan el kéne érni. Kötcsén Orbán Viktor ezt az igényt meg is fogalmazta, és arra kérte fel a jelen levő kormánypárti véleményformálókat, hogy az általa ott körülírt mindennapi patriotizmus programját juttassák el a fiatalokhoz.

 A BIZALOM ELVESZETT (19.oldal)

A Focusnak adott exkluzív interjú rövid összefoglalása: a magyar miniszterelnök lényegében arról beszélt, hogy az EU 2000-ben kitűzött céljai nem valósultak meg, egyensúlytalanság alakult ki Brüsszel és az EU-tagállamok között, és ez a mai problémák egyik forrása. Kérdés, hogy Brüsszel a jövőben ismét hozzátesz-e a nemzetek tehetségéhez és cselekvőképességéhez, vagy elvesz belőle, mint eddig. Sajnos Brüsszel nem partnerként, hanem vetélytársként kezeli a nemzetállamokat, pedig Helmut Kohl német kancellár soha nem ezt akarta, ő éppen a kis nemzetek legnagyobb barátja volt, ebből következett, hogy a kisebb országok soha egy német kancellár iránt sem viszonyultak akkora bizalommal, mint Kohl iránt. Ez a bizalom elveszett, mondta ki Orbán kerek perec a kritikáját. A személyes felelősséget firtató kérdést elegánsan válaszolta meg: az egyensúlyt gazdasági rendszerünk válsága bontotta meg, és a gazdasági válság rossz kezelésében keressük inkább a hibát.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. októbere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”. 

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.