vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.23. 

Romániában is ki kell vizsgálni a CIA-börtönök ügyét

Románia nem segíti elő az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) feltételezett, európai államokban végrehajtott illegális fogvatartási és kínzási tevékenységének körültekintő feltárását – így nyilatkoztak az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) képviselői, akik szeptember végén folytattak terepmunkát az országban. Sógor Csaba szerint a felelősségrevonást senki sem kerülheti meg.

A LIBE szakbizottság október 13-án közmeghallgatást szervezett a CIA foglyok európai országokba való állítólagos szállítására és fogva tartására vonatkozó feltárásokról. A CIA titkos programjának felkutatása tíz éve zajlik, feltételezések szerint az amerikai hírszerző ügynökség 2002-2003-ban Lengyelországban, 2003-2005 között Romániában és 2005-tól 2006-ig Litvániában tartott fenn illegális börtönöket, az érintett államok által rendelkezésre bocsájtott épületekben. Feltárt adatok, jelentések, fényképek és több száz tanúvallomás támasztja alá mindezt – hangzott el a gyűlésen.

 Nemrégiben az Amerikai Egyesült Államok elismerte az illegális tevékenységek tényét. Az ún. Dianne Feinstein jelentés, amelyet 2014 decemberében hoztak nyilvánosságra az első hivatalos beszámoló arról, hogy a CIA a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő időszakban titkos európai és ázsiai létesítményeiben hogyan kínozta a foglyait.

 Az Európai Parlament már több alkalommal elítélte a CIA rendkívüli kiadatási és titkos fogvatartási programját, mivel annak keretében számos esetben emberi jogokat sértő módszereket alkalmaztak, továbbá kérte az érintett uniós tagállamokat, hogy vizsgálják ki azon állításokat, melyek szerint a területükön titkos börtönök működtek.

 Romániában ezügyben nem zajlik tényleges vizsgálat – hangsúlyozta Eva Joly, aki a LIBE szakbizottság tagjaként, kollégáival terepmunkát végzett 2015 szeptember végén az országban. Elmondása szerint a román hatóságok nem működtek együtt velük és tagadták, hogy bármi hasonló történt volna az országban. Ana Gomes EP-képviselő is határozottan fellépett a témában, a romániai EP-képviselőket arra kérte, hogy ne tagadják a CIA-ügy létezését.

 A román hírszerzés volt vezetője, Ioan Talpes korábban már a német sajtóban beismerte, hogy segítettek az amerikaiaknak, voltak ilyen ideiglenes központok, de nem tudták, hogy ott pontosan milyen tevékenységek zajlottak – mondta el a gyűlésen Sógor Csaba EP-képviselő, a LIBE szakbizottság tagja. Az RMDSZ-es politikus az erdélyi magyar kisebbségi közösség képviselőjeként azt mondta: az emberi jogok kérdése ma sem prioritás a román politikában, ám a nemzetközi sajtóban kevesebb szó esik az országról ebben a tekintetben. Sógor Csaba szerint az igazságszolgáltatásnak fontos feladata van a CIA-börtönök ügyében is, a felelősségrevonást pedig senki nem kerülheti meg.

 

(erdely.ma)