vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.23. 

Ezüstakadémiát indít a Sapientia Csíkszeredában

Oktatási program keretében tudományt népszerűsítő előadásokon vehetnek részt az 50 év fölötti korosztály képviselői a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán – adja hírül Molnár Rajmond a kronika.ro-n. A november 4-étől kezdődő, Ezüstakadémia elnevezésű program keretében csíkszeredai és környékbeli lakókat szeretnének megszólítani.

„Magyarországi egyetemek mintájára indítjuk el az előadás sorozatot, amely az idősebb, főként az 50 év feletti korosztálynak szól – tájékoztatott Makó Zoltán, a Sapientia egyetem csíkszeredai karának dékánja. – A program az egyetemi oktatáshoz hasonló rendszerben lesz megszervezve, azaz minden második héten, szerda délutánonként zajlanak majd a tudományt népszerűsítő, hatvanpercesre tervezett előadások. Olyan témákat érintenek, amelyek érdekelhetik az idősebb korosztályt.”

 Hozzátette, az előadás sorozatok célja, hogy közelebb kerüljön az emberekhez a csíkszeredai egyetem helyszíne, s hogy lehetőséget biztosítson az egész életen át tartó tanulásra.

 A program 14 előadást foglal magában, november 4-étől május 25-éig tart. Az előadásokat neves szakemberek tartják majd az egyetem csíkszeredai helyszínén, érintve többek között a pszichológia, politika, történelem, pénzügyek vagy a jogi kérdések témaköreit is. A megnyitó október 28-án lesz a felsőoktatási intézmény nagy aulájában, ezt követően a résztvevők egy ismertető séta keretében jobban megismerhetik az egyetemet – közölte a sajtó képviselőivel Tamás Zsuzsanna kari főtitkár.

 „A programra keddtől október 22-éig lehet regisztrálni. Részvételi szándékukat az érdeklődők egy jelentkezési űrlap kitöltésével jelezhetik, amelyet az egyetem portáján az erre kijelölt gyűjtődobozba lehet leadni. Az űrlap megtalálható az egyetem honlapján, az intézmény portáján, az egyetem partnerintézményeinél, illetve újsághirdetés formájában is meg fog jelenni” – tájékoztatott a kari főtitkár.

 A jelentkezők kapnak majd egy igazolványt is, amelyre a programokon való részvétel után pontokat gyűjthetnek. Az előadások 70 százalékát látogató Ezüstakadémia-hallgatók az év végén megrendezett tanévzáró ünnepségen díszoklevelet kapnak. „Az előadás-sorozat kellemes zárórészeként egy kirándulást tervezünk, amelynek részleteiről év közben egyezünk majd meg a résztvevőkkel” – emelte ki Tamás Zsuzsanna a kronika.ro-nak.

 

(Krónika)