vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.23. 

Káprázatos év – veszteségekkel

Súlyos kézsérülése és elveszített nyílvesszői ellenére is sikert sikerre halmozott az 50. születésnapját ünneplő Mónus József

A hétköznapokon azért gyakorol rendületlenül, hogy győzelme után a magyar zászló a legmagasabbra emelkedjen. Ebből a szempontból az egyik legsikeresebb éven van túl, hiszen ahol elindult, szinte mindenütt győzött, ráadásul több kategóriában is. Öröme és elégedettsége mégsem teljes, ugyanis egy edzés közben, véletlenszerűen elszenvedett súlyos kézsérülés megakadályozta erre az évre kitűzött első számú célja, a 907 méteres abszolút világrekord felállításában, és önhibáján kívül több, nagy értékű nyílvesszőjét is elveszítette. Sportrovatunkban ezen a héten a világ legjobb harci- és távlövő íjászát, Mónus Józsefet faggatjuk.

 – Nemrégiben idei utolsó versenyéről is hazatért, így véget ért az idei szezon. Hogyan összegezné az idénybeli szereplését?

 – A szokásos módon, íjak és nyílvesszők készítésével, valamint sok edzéssel telt az első negyedév, gyakoroltam az előttem álló komoly feladatokra. Április közepén volt az idei első megmérettetésem, amikor a Lengyel Távlövő Bajnokságon vettem részt. Egy versenyzőnek két kategóriában lehetett rajthoz állni a versenyen, amelyen összesen négyen voltunk magyarok, Pozsgai Tivadar, Szabó József, Nagy Ottó és jómagam. A viadalt rendkívül kedvezőtlen, szeles, esős időben rendezték, ez azonban nem okozott számunkra gondot. A négy magyar versenyzőből hárman éremmel térhettünk haza, és a négy kategóriából háromban magyar győzelemnek örülhettünk. Miután két aranyérmet szereztem, természetesen elégedett voltam, már csak azért is, mert igazából csak afféle felvezető versenyként tekintettem a lengyelországi viadalra.

  Június elején Olaszországban volt az idei második versenye.

 – Igen, az Olasz Nyílt Bajnokságon is elindultam. A külső körülmények nem igazán voltak kedvezőek itt sem, mert az általam kifejlesztett lövésmódhoz nagyon rossz volt az időjárás, persze az is igaz, hogy az adott helyzet minden versenyző számára ugyanolyan, és abból kell a lehető legtöbbet kihozni. Úgy érzem, ez maradéktalanul sikerült, hiszen három számban indultam és mindhármat megnyertem. Az 50 fontos kategóriában 414 métert lőttem, amely új versenycsúcs. A 70 fontos mezőnyben is pár méter híján sikerült megismételnem a tavaly lőtt olaszországi rekordlövésemet, a korlátozás nélküli versenyben pedig 575 métert értem el, amellyel enyém lett az egész verseny legnagyobb lövése. Azért örültem ennek különösen, mert szeretem újra és újra bizonyítani, hogy a már-már lehetetlennek tartott távolságnál is lehet messzebbre lőni.

 – Erre nem lehetett panasza a törökországi íjász bajnokságon sem, ahol elképesztő fölénnyel diadalmaskodott.

 – A IV. Törökországi Nemzetközi Íjász Fesztiválra 432 versenyző nevezett. Ez igen nagy érdeklődésű verseny volt a résztvevők száma szerint is. Nem volt kedvező előjel, hogy a verseny előtti utolsó belövő edzésen az egyik vesszőmet nem sikerült megtalálnom, emellett pedig a versenyen, a köves talajra leérve, az ott kilőtt vesszők is alkalmatlanná váltak a további használatra. Ez nagy érvágás számomra, hiszen köztudott, hogy minden viadalon a saját íjammal és a saját vesszőimmel állok rajthoz. A helyszínen komoly ellenszél fogadott bennünket, így az elért 467 méteres lövésem – amellyel megnyertem a versenyt – nem volt rossz lövés, hiszen ha a széljárás kedvező, akkor akár az 500 métert is bőven túlszárnyalhatta volna. A július végi török nyílt bajnokság után augusztus elején szintén Törökországban versenyeztem, ekkor már a Hagyományos Íjászok Eurázsia-bajnokságán. A verseny különlegessége volt, hogy a Nagy Sándor győztes csatájáról is ismert Biga városa mellett rendezték, a perzsák és a makedónok egykori csataterének tőszomszédságában. 395 métert lőttem Zrínyi névre keresztelt íjammal, amellyel győztem, és ezzel harmadszor is Eurázsia bajnoka lettem. Erre persze nagyon büszke vagyok, ám be kell vallanom, hogy összességében nem tudok mégsem maradéktalanul boldogan visszatekinteni a két törökországi versenyemre. Az összképnek ugyanis része az is, hogy két versenyen kilőtt hét nyílvesszőből mindössze egyet tudtam épségben hazahozni, öt eltört, egy pedig eltűnt.

 – Nem sokkal török földről való hazatérése után súlyos sérülést szenvedett. Hogyan történt a baleset?

 – Hajdúdorog határában, egy belövőpályán készültem a 907 méteres világrekord-kísérletre, amellyel a győztes pozsonyi csata előtt szerettem volna tisztelegni. Egy nem várt hiba miatt a kézfejemet és az ujjamat hosszában véletlenül keresztüllőttem egy távlövő nyílvesszővel. Miután tudatosult bennem, hogy a nyílvesszőm eltörve meredezik ki a bal kézfejemből, megpróbáltam kihúzni, majd amikor ez sikerült, a még benne maradt nyílvessződarabokat próbáltam kiráncigálni. Utólag, a debreceni kórházban derült ki, hogy sajnos három ponton is átszúrta a kezemet a vessző. A Kenézy Gyula Kórház baleseti sebészetén a fiatal, kedves és nagyon felkészült orvoscsapat megműtötte a kezemet. A műtét jól sikerült, hamar tudtam újra edzeni és versenyezni, sőt a harmadik napon már a 125 fontos íjat húztam Markazon! Ám ennek ellenére a 907 méteres lövés kísérletére idén több ok miatt végül nem kerülhetett sor.

 – Sérülése ellenére kiutazott a hagyományos, egyesült államokbeli versenyre. Hogyan sikerült lőnie sérült kezével?

 – Az Egyesült Államok Nemzeti Íjász Szövetsége és a World Archery közös rendezésében, Utah államban – Wendover körzetében –, az autós gyorsulási versenyeiről is ismert sós síkságon rendezik meg évről évre ezt a nagy hagyományokkal bíró versenyt. Bár küzdöttem még a fájdalommal, már az első versenynapon két világcsúcseredményt lőttem, amelyből az egyiknek különös jelentőséget ad az a tény, hogy ezt az eredményt egy olyan kategóriában sikerült elérnem, amelyikben eddig a távlövő íjászat legnagyobb ikonjai – Don Brown és Luciano Cecili – voltak csúcstartók. Sikerült ezen legendás lövőknél is jóval nagyobbat lőnöm. Az amerikai Longbow kategóriában 470,81 métert lőttem, ami 30 méterrel haladja meg a korábbi csúcsot, az ázsiai stílus 50 fontos kategóriájában pedig 408,52 méterrel lettem az Egyesült Államok bajnoka és egyben az aktuális világranglista vezetője. 470,81 méteres lövésem nem csupán győzelmet és új kategóriacsúcsot ért, de elnyertem általa a FITA STAR minősítést is. A „királykategóriának” számító úgynevezett field bow stílusban pedig egy 16 éves világrekordot lőttem túl utcahosszal. Ezzel a 645 méteres lövéssel a kézi normál íjak sport kategóriás világranglistáján minden idők legnagyobb lövését értem el!

 – Az elmúlt években rendre kimagaslóan szerepel a utah-i versenyen, még önmagához mérten is. Mi az oka ennek?

 – Kétségtelen: a Jóisten megadta számomra, hogy ezeken a sivatagi versenyeken immár 12 világrekordot lőhettem. Hogy miért van ez? Konkrét választ nem tudok mondani önnek, de mint egy egyszerű ember, úgy gondolom, hogy ez is egy eszköz az életben maradásra. Rám és a versenyeztetésemre nem költött százmilliókat senki sem, de mégis azt gondolom, minden tőlem telhetőt megtettem, és talán elértem azt, hogy mindenhol, ahol rajthoz álltam, méltón képviseltem nemzetemet. Harcosságból, a múltunk tiszteletéből, történelmünkért való elégtételért, de azt hiszem, legfőképpen a gyermekeink jövőjéért kell ezt napról napra megtennem. Ha valamennyien tiszteljük a múltat, és hisszük a jövőt, akkor együtt maradunk. Ha semmi mást nem értem el, csak adtam egy pici hitet minden olyan embernek, akinek kissé megrendült a hite a zászlónk erejében, akkor már megérte. Ha pedig megoszthattam harcaimat olyan emberekkel, akik vették a fáradságot ezen sorok olvasására, akkor ezen olvasatok valóra váltak, a gondolatok, remények akarattá kovácsolódtak és így ezek is messzebb repítették és fogják repíteni a nyilaimat.

 – Ezek után már szinte jutalomjáték lehetett az év utolsó versenyén, Dél-Koreában rajthoz állni.

 – A versenyeken kitűzött célom helyszíntől függetlenül mindig ugyanaz: úgy lőni, hogy a győztes jogán a magyar zászló szálljon a legmagasabbra. Ez olyan szent ügy számomra, hogy egyetlen versenyt sem vehetek soha félvállról, mindenhová győzni megyek. Dél-Koreában is sikerült ezt elérnem, ám örömöm itt sem volt maradéktalan, mert hihetetlen dolog történt. A versenykiírásban 500 méteresnek feltüntetett pálya a valóságban csak 400 méter hosszú volt, így – jócskán túllőve a pályát – Tovaszálló, Napsugár fecskéje és Sasszárny nevű vesszőim a lövések után a versenypálya mögötti szakadékban értek földet. Megpróbáltuk megtalálni őket, de sajnos nem jártunk sikerrel, így, mint Törökországban, itt is komoly veszteség ért.

 – Ha a győzelmek számát nézzük, akkor a téli időszakban jó sok munkája lesz, igaz?

 – Igen, értem a kérdést. Nagyon fáradságos munkával, saját kezűleg készítem el íjaimat, korábbi versenytapasztalataim felhasználásával. Ugyanakkor minden íjamnak megfogadom, hogy ha értünk, a zászlónkért harcol és győz, akkor soha többet nem kell már harcolnia. Vagyis megadom a legyőzhetetlenség reményét, lehetőségét számára. Ezért az íjam, ha harcolt a zászlónk becsületéért életre-halálra, úgy ahogyan azt elvárom én, és elvárják azok, akik már egy másik világból tekintenek le ránk, akkor számára a harc véget ér. A következő versenyre már egy új íjat készítek, ami felhasználja a régi legjobb tulajdonságait, de keresek lehetőséget a további fejlesztések hozzáadására. Ez bizonyos értelemben számomra is az örökké való harc jelképe, a hit segítségével. Valóban nem fogok unatkozni, hiszen a győztes íjak pótlására szerencsére jó néhány új íjat kell majd elkészítenem.

 – Zárásként engedje meg, hogy személyesebb vizekre evezzünk. A napokban ünnepelte 50. születésnapját, melyhez fogadja olvasóink és szerkesztőségünk jókívánságait! Miként ünnepelt, illetve volt-e valamilyen különleges kívánsága, netán fogadalma az ünnep alkalmából?

 – Lehet, hogy sokakat meglep, de nem volt semmi felhajtás, nem tettem különleges fogadalmakat, semmilyen különös módon nem ünnepeltem. Szűk családom körében csendesen megéltem ezt az ünnepet és örültem ennek a napnak is, hasonlóan a többihez.

 

Kovács Attila