vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.30. 

Végérvényes szakítás? – Egymásnak esett az MPP és az EMNP elnöke

Egyre kisebb az esélye, hogy koalícióra lépjen vagy egyesüljön a két erdélyi magyar jobboldali párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). A két párt vezetője élesen bírálta egymást. Az EMNP pénteki küldöttgyűlésén tartott évértékelőjében Szilágyi Zsolt az MPP-vel folytatott tárgyalások kudarcáról is beszélt. Elmondta: már a marosvásárhelyi kongresszus másnapján felvették a kapcsolatot az MPP vezetőivel, három személyes találkozóra is sort kerítettek, s legfőbb céljuk az volt, hogy paritásos alapon választási koalíciót hozzanak létre, és közösen nevezzék meg jelöltjeiket a voksolásra.

„Ezen terveink megvalósulása megteremthette volna egy esetleges pártfúzió feltételeit, kinyújtott kezünket azonban ellökték. Nem rajtunk múlott, hogy az MPP-vel való szövetségünk nem valósult meg, de mi nem leszünk, nem lehetünk olyan párt, mely feláldozza néhány hamis aranypénzért az önálló magyar politika esélyeit” – jelentette ki, utalva ezzel az MPP RMDSZ-szel szembeni elkötelezettségére. A Néppárt elnöke hozzátette: meggyőződése, hogy számtalan jóindulatú ember tevékenykedik az MPP-ben, akik – reményei szerint – idővel megszégyellik a párt felső vezetését, s munkájukkal, jelenlétükkel nem támogatnak egy olyan pártot, melynek tevékenysége sértette az erdélyi magyarság érdekeit.

 Bíró Zsolt, az MPP elnöke élesen reagált a Maszol.ro-nak Szilágyi szavaira: „Szilágyi Zsolt szégyellje magát. Magatartásával végérvenyesen kiírta magát, ha nem is az erdélyi magyar politikából, de a jobboldali politikából biztosan” – jelentette ki. Megerősítette: valóban tárgyalt az év elején Szilágyi Zsolttal az esetleges választási együttműködésről, de nem háromszor, ahogy az EMNP elnöke állítja, hanem csak két alkalommal. „Jó lenne, ha arra is emlékezne, hogy a második beszélgetés alkalmával nem tudott semmilyen konkrétumot bemutatni azzal kapcsolatosan, amiről az első találkozónkon tárgyaltunk” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy húsvét óta nem találkozott Szilágyi Zsolttal, és kettejük közül az EMNP elnöke az, aki kibújik a felelősség alól.

Hozzátette, nem titok, hogy az MPP jelenleg is tárgyalásokat folytat az RMDSZ-szel, és célja az, hogy a 2016-os választásokon nem egy helyet, hanem helyeket szerezzen a parlamentben.

 Mint ismeretes, az EMNP régóta kezdeményezi a tárgyalásokat az MPP-vel, különböző javaslatokat fogalmazott meg az erdélyi magyar jobboldal egyesítésére a korábbi elnök, Toró T. Tibor, és elnökké választása után ez volt az első gesztusa Szilágyi Zsoltnak is. Az MPP elnöke, Bíró Zsolt sorra hárította az összes ajánlatot, annak ellenére, hogy a helyi szervezetek közül többen – köztük a sepsiszentgyörgyi is – megfogalmazta az ez iránti igényt.

 

Háromszék