vissza a főoldalra

 

 

 2015.10.30. 

Arthur Miller

Arthur Miller száz éve, 1915. október 17-én született New Yorkban és annak idején meg kellett jelennie a Kongresszusban az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság előtt, mert 1947-ben New Yorkban több alkalommal kommunistákkal gyűlésezett. Emiatt perbe fogták, és a törvényhozás munkájának akadályozása miatt feketelistára tették. Az ítéletet 1958-ban aztán hatályon kívül helyezték.

Miller szülei lengyel zsidó bevándorlók voltak. A család Brooklynban, New York egyik városnegyedében telepedett le. Apja jól menő ruhagyára és üzlete a háború befejezése előtt teljesen tönkrement, emiatt Miller állítólag nem hitt többé az amerikai álomban. Azért a Michigani Egyetemen szerzett diplomával a zsebében csak visszatért New Yorkba, ahol forgatókönyveket írt. 1940-ben feleségül vette egykori egyetemi csoporttársát, akitől két gyermeke született. Millert testi alkalmatlansága miatt nem hívták be katonának. A Broadwayn 1944-ben mutatkozott be, de darabja megbukott. Kilátástalan anyagi helyzetbe került. A háború után az antiszemitizmus kérdéskörével kezdett foglalkozni, és 1947-ben, amikor ismét szerencsét próbált a Broadwayn a siker már nem maradt el. Miller színműve több mint háromszáz előadást ért meg, a Tony-díjon kívül neki ítélték a New York-i drámakritikusok díját is. Később Pulitzer-díjat kapott. Salemi boszorkányok című drámájából kétszer készült film, először 1958-ban. A másodikként forgatott film forgatókönyvét 1996-ban Oscar-díjjal jutalmazták.

Elvált, majd 1956-ban feleségül vette Marilyn Monroe-t. A házassággal, mely kétségtelenül viharos eseményekkel volt tarkított, Miller szélesebb hírnévre tett szert: ismert arc lett. Marilyn Monroe Miller kedvéért áttért a zsidó vallásra. Pénzügyeik rendeződtek, olyannyira, hogy farmot vásároltak Connecticutban, Miller a következő darabján már ott dolgozott. Öt évet élt együtt Monroe-val, őrülten szerelmes volt a színésznőbe, ennek ellenére 1961-ben elvált tőle és Marilyn Monroe 36 évesen, 1962 augusztusában váratlanul meghalt, állítólag öngyilkos lett. A sztár halálának rejtélyes körülményei mindenesetre a mai napig téma sok titkot tartalmazó naplójával együtt, amely Monroe halálakor szőrén-szálán eltűnt. Nemrég feldobtak egy utóbb cáfolt hírt, mely szerint egy a CIA alkalmazásában álló ügynök bevallotta, ő végzett a színésznővel. Hogy igaz-e vagy sem, azt valószínűleg már soha nem fogjuk megtudni.

Ezután Miller feleségül vette Inge Morath fotográfust, ebből a házasságból két gyermekük született. A fiút Danielt, aki Down-kóros volt, egy intézetben helyezték el, ahol apja sosem látogatta meg. Miller 1987-es emlékirataiban meg sem említi beteg gyermekét. Lányuk, Rebecca Miller, filmrendező lett. Miller 1964-ben megírta A bűnbeesés után című – önéletrajzi ihletésű – drámáját, majd a Közjáték Vichyben című darabot, melyben az író Hitler áldozatainak állított emléket. A háttér a nácik által megszállt Franciaország. 1969-ben Londonban maga rendezte meg Az alku című darabját. Hosszú szünet következett alkotói pályáján, későbbi darabjai pedig kevéssé népszerűek. A PEN Club első amerikai elnöke lett, és 1995-ben elvállalta az Oxfordi Egyetem kortárs színháztudományi tanszékének vezetését.

Élete utolsó éveiben rákkal és különböző szív- és tüdőproblémákkal küzdött, ami visszavonulásra késztette. 2005. február 10-én halt meg a Connecticut állambeli Roxburyben lévő farmján, amelyet még Marilyn Monroe-val közösen vásároltak.

 

czyla