vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.04. 

További ezer migráns érkezett Szabadkára

Az elmúlt nem egészen 24 órában több mint ezer közel-keleti migráns érkezett a szabadkai buszállomásra. Megérkezésük után Magyarkanizsára vagy Horgosra szóló jegyet váltottak, kevesen közülük pedig az állomáson éjszakáztak. A Suboticatrans közvállalatnál azt mondják, az elkövetkező napokban is hasonló helyzetre számítanak.

A szíriai Jamal számára a szabadkai buszállomás csak egy újabb megálló a jobb élet felé, ami valamikor a saját országában is megadatott számára, azonban ma – mint mondja – háború, gyilkosság, nyomor és szegénység van.

 A menekültek egy csoportja vonattal érkezik Szabadkára. Elsősorban a külvárosokba mennek, majd a sínek mellett gyalog folytatják útjukat Magyarországra.  

„El kellett jönnöm, mert az ország az Iszlám Állam ellenőrzése alatt van. Az ottani helyzet nagyon nehéz és rossz. Mit csinálhatnék Irakban? Fiatal vagyok, egy új és normális életet szeretnék” – meséli az iraki Omar.

 Az Európai Unió felé vezető úton sok menekült család kényszerből szakad szét. Az év elejétől a mai napig a Kolevka gyermekotthonban közel nyolcvan kiskorú migránsról gondoskodtak.

 Az illetékesek becslései szerint az a néhány ezer menekült, aki az elmúlt hétvégén érte el Szerbiát, holnap estig továbbmegy.

 

(RTV)