vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.04. 

A FAZ Magyarországról: Majdnem mint egy diktatúrában

A magyar sajtószabadságról megjelentetett hosszú cikkében a vezető német konzervatív lap érintett újságírókra hivatkozva azt írja: van ugyan sajtószabadság, csak éppen a hatalom rendesen beleavatkozik, tömeges elbocsátásokkal, politikai nyomásgyakorlással.

Az első nagy tisztogatás az MTV-nél zajlott le, még az első Orbán-kormány idején, azóta a minőség zuhan a köztévénél, amely a Fidesz szócsövének számít. Az utcára került munkatársak számára a menedék sok esetben a Klubrádió, amely az ország egyetlen ellenzéki adója. Mostanában azonban inkább a Magyar Nemzettől, a Hír Tv-től és a Lánchíd Rádiótól rugdossák ki az embereket. Pikó András erre azt mondja: az ottani vezetők szinte paranoiába estek: számukra nem tudsz elég lojális lenni. A kormányközeli médiában látni valóan eltolódik a hatalmi szerkezet: Simicska helyett a hírek szerint Habony Árpád veszi át az irányítást, és emiatt új lendületet kaptak a személycserék.

A független szerkesztőségeket ezek a politikai indíttatású változások nem érintik, még sincsenek könnyű helyzetben. A médiatörvény korlátozó jellegű, és nagyban sújtja ugyanakkor őket a reklámadó. Arról nem beszélve, hogy az állami cégek nem hirdetnek náluk. És mint Pikó András megjegyzi: ezt látván, a magánügyfelek is visszavonulót fújtak, mert attól tartanak, hogy a kormány adóvizsgálattal bünteti őket, vagy visszavonja tőlük az állami megbízásokat.

A Mérték független elemző műhely azt állapította meg, hogy igencsak előrehaladt a médiagazdasági és politikai érdekek összefonódása, és hogy ez már a sajtószabadságot veszélyezteti. Bizonyíték erre a Klubrádió négyéves vesszőfutása a frekvenciáért, a csatorna a radikális átalakítások legnagyobb vesztesének számít.

Megint csak Pikó úgy véli, hogy a piac ugyan szabad, de különféle csatornákon keresztül a politika befolyásolja, a következmény pedig az, hogy az ország még inkább megosztott lesz: a bal-, illetve jobboldal csakis a saját sajtóját olvassa. A Fidesz nem hajlandó szóba állni az ellenzéki médiával, ezért az a látszat keletkezik, hogy a másik oldal teljesen elfogult, nem engedi megszólalni a kormányt, miközben a Klubrádió pl. szüntelenül nyilatkozatra kéri a hivatalosságokat.

Selypegi Szelestey Lajos a Klubrádióban, ahol nap mint nap szerencsétlen emberek utolsó kis forintjaira ácsingóznak a milliárdosok, és a jólétben dőzsölő munkatársak szemérmetlenül koldulnak. Adjatok, adjatok! Ahol nem mellékesen az államilag támogatott műsorok sem ritkák. Szóval ide, ebbe a stúdióba, ahol a legtöbb műsorvezető az epekövét a bölcsek kövének hiszi, valami csoda folytán, az éberséget kijátszva bekerült véletlenül egy valódi hallgató, aki logikus kérdéseket tett fel Bolgárnak. A szürkeállomány makogása ilyen szánalmas. Íme, indul az adás:

Hallgató: Cseh Kálmán vagyok, egy ideje nem jutok be, de most sikerült. Örömmel hallom, hogy megoldódnak anyagi gondjaik. Az Origo közhírré tette, hogy 40 millió forinttal beszáll egy befektető. A Bét Shalom zsinagóga vezetésének a tagja, Megyeri András Jonatán.

Bolgár: Nem ő, ő csak az egyik képviselőjük, de ez egy belgiumi alapítvány, amelyik beszáll, de hát ez a 40 millió kétségtelenül jól hangzik, de hát…

H.: Egy olyan (ahogy magukról állítják) egyik napról a másik napra élő cég számára, mint önök, ez nagyon jó hír! De mi ez a „Brit Média Kft.”? A „Brit” szó ugye nem Nagy-Britanniát jelenti?

B.: Hát én nem tudok róla.

H.: Én úgy tudom, a Brit az vallási kifejezés.

B.: Hát igen. Van ez a B’nai B’rith.

H.: Igen. És van egy B’nai B’rith nevű szabadkőműves páholy, amelynek van budapesti tagozata is.

B.: Igen, de azokról nem tudom, hogy benne volnának, erről a belgiumi alapítványról tudok. Hogy ennek van-e zsidó kötődése, erről is tudok, erről is hallottam…

H.: Mivel annak tagja Megyeri András úr, tartok tőle, hogy van. Ja, és azt írja az Origo.hu, hogy ennek a Brit médiacégnek kisebbségi tulajdonosa Megyeri úr. És a többségi tulajdonosa – valószínűnek tartom – a szabadkőműves páholy.

B.: Nem, nem, nem szabadkőműves páholy ez, hanem…

H.: A B’nai B’rith?

B.: Hát az egy felekezet.

H.: A B’nai B’rith? Van neki oldala a Facebookon. A B’nai B’rith az egy budapesti szabadkőműves páholy.

B.: De ez nem a B’nai B’rith szabadkőműves páholy, hanem egy belgiumi alapítvány.

H.: Most nem gond a rádiónál, hogy egyházi tulajdonba kerül?

B.: Nem kerül egyházi tulajdonba…

H.: Ha egy (ahogy önök hirdetik) nagyon rossz helyzetben lévő rádiónak valaki ad 40 millió forintot, és kisegíti a halálból, gondolom elvár valamit ezért, mert Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Valamit ezért ők kérni fognak.

B.: Nézze, itt van az ATV, amely…

H.: A Hit Gyülekezetének tulajdonában van.

B.: Igen, vallási tulajdonban van. Ez a belgiumi alapítvány, amelyik 40 millió forintot betett a cégbe, ez ezért egy minimális részesedést kapott a cégben.

H.: Azért 40 millióért nem csak néhány százalékot kaphatott.

B.: Ha ez megnyugtatja önt, nekem nem mondták azt, hogy mostantól kezdve bármiféle vallási műsort kell csinálnom.

H.: Hogy vallási vezetés alatt áll egy rádió, azt én nem tartom helyesnek…

B.: De nem került vallási vagy egyházi tulajdonba a rádió. Egyházi kötődésű szervezet beletett pénzt.

H.: Egy zsinagóga vezetésének a tagja…

B.: Nem…

H.: De. Megyeri András Jonatán egy zsinagóga vezetésének tagja. Itt írja az Origo.

B.: És akkor mi van?

H.: Már csak azt gondolom, hogy biztosan jó, ha egy rádió – ugye az ATV már hitgyülekezetes tulajdonban van, és hát olyan, amilyen – jó, hogy ha… mert önök mindig azt mondják, elkötelezettség nélkül, az igazságot próbálja megközelíteni. Egy egyházi tulajdonú rádió azért nem teljesen OK ebből a szempontból.

B.: Hogyha az egyházi tulajdon kis résztulajdonnal jár?

H.: Hogy lehet 40 millió forint kis tulajdonrész egy halódó rádióban?

B.: Úgy, hogy a tulajdonos csak kis tulajdonrészt adott ezért a pénzért.

H.: Mennyit adott, 10%-ot?

B.: Nem. Szerintem ennél is kevesebbet. Most nem tudom…

H.: Akkor 5 milliárdot ér a rádiójuk, hogy 40 millió az csak pár százalékot jelent?

B.: Annyit ér a rádió, amennyit a tulajdonos mond, hogy ő ennyit ad és akkor megegyeznek.

H.: Akkor ez egy nagyon nagy tőkéjű rádió, ha 40 millióért csak két százalékot lehet belőle megvenni.

B.: Na most vagy elhiszi a tulajdonosnak azt, amit nyilatkozott, vagy nem; ott, az Origóban, hogy ez egy kis tulajdon… Hát nem olvasta?

H.: És hogy a szellemiségébe nem szólnak bele…

B.: Akkor ez az egyik… Nem velem tárgyalt… Lehet, hogy nekik is fontos, hogy legyen egy szabad szellemű rádió Magyarországon.

H.: De hát milyen szabad szellemű rádió, amelyben egy szabadkőműves szekta vagy páholy teszi bele a pénzt?

B.: Nem szabadkőműves páholy. Egy zsidó felekezet.

H.: Nem. A B’nai B’rith az nem felekezet. Az egy szabadkőműves páholy.

B.: De nem a B’nai B’rith szállt bele…

H.: De igen.

B.: Öt százalékos tulajdoni arányt szerzett. Itt van az Origóban. Na most öt százalékos tulajdonnal nem tudom mit kezdenek…

H.: Akkor a tulajdon 800 millió. 800 milliós cég.

B.: Nahát. Ha önnek van 800 milliója és beteszi…

H.: Ehhez képest még rossz anyagi helyzetben voltak. Nem elég, hogy 800 milliónál vannak.

B.: Most is rossz anyagi helyzetben vagyunk. Mert nem 800 millió…

H.: 800 milliós céget tulajdonolni, azért annyira nem tragikus.

B.: Hát 800 millióra értékeli a tulajdonosa. Ezért adott 5%-ot 40 millió forintért.

H.: És a befektető is elfogadja ezt a 800 milliós értéket. Azért hajlandó adni…

B.: Nem tudom, hogy miért hajlandó adni… Tőle kérdezzük meg. Én nem tárgyaltam velük. Az biztos, a rádió szerkesztősége.

H.: Biztosan nem csak azért adja… Valamit el fog várni a rádiótól.

B.: Ön el tudja képzelni, hátha valami olyasmit akar elvárni, hogy fenntartsa a szabad szellemű, ha tetszik liberális, demokrata elvek képviseletét? Vagy nem tudja elfogadni, és azt mondja, hogy mostantól kezdve ez egy zsidó-szabadkőműves rádió lesz.

H.: Aki negyven milliót egy egyháznak a főnökeként, egy zsinagóga főnökeként átad, gondolom, el fog várni valamit ezért. És teljesen értelemszerű, hogy elvár érte valamit.

B.: A Hit Gyülekezete mit vár el az ATV-től?

H.: Nézze, ott megy a hitgyülekezetes szekta agymosása…

B.: Látja, itt pedig még nem megy semmi, és holnap se fog menni semmi…

H.: A szellemisége… Azért mondjuk vannak átfedések az önök rádiója és az ATV között, személyekben… Szerepelnek ott, szerepelnek itt, és azonos szellemiségű a két műsor…

B.: De látja, ez a szellemiség nem a Hit Gyülekezet szellemisége vagy egy zsidó felekezet szellemisége, hanem egy szabad, nyitott, demokratikus, liberális, balközép szellemiség, amire szükség van.

H.: Balközép? Egy zsinagóga vezetése mitől balközép?

B.: Egy zsinagóga vezetésének nem tudom, milyen a szellemisége, de nem is akarnak tőlünk semmit.

H.: Csak adtak 40 millió forintot és azt mondták, hogy fogadják szeretettel. Hát vannak még jószívű emberek.

B.: Nem tudom, hogy mit akarnának, de az biztos, hogy nem akartak változást a rádióműsorok hangvételében.

H.: Akkor ezek szerint az önök hangvétele eddig is kiszolgálta az ő céljaikat?

B.: Hát persze, mi a zsidók kiszolgálói vagyunk.

H.: Én ennek ürülök, ezt jó szívvel mondom: akkor elégedettek az önök hangvételével.

B.: Ezzel a hangvétellel sokan az országban elégedettek.

H.: Az rendben van, de akkor miért egy zsidó szervezetnek kell negyven milliót adnia?

B.: Mert nincs pénzünk…

H.: Értem. Az előbb még 800 milliós vagyonnal számoltunk…

B.: 800 millióra becsüli a tulajdonos az értékét és nyilván tárgyal arról…

H.: És el is fogadja a 800 milliós számot. Ha annak 5%-áért ad 40 milliót.

B.: Mert tudja, hogy a rádiónak szüksége van – és ez nem titok – havi 30 millió a költségünk. Ezzel mondjuk havi másfél havi költségünket fedezi. De tudja, hogy a rádió napról napra él, és úgy gondolta, hogy neki, vagy ennek a belgiumi alapítványnak vagy másoknak a világban fontos ez a szellemiség, mert Magyarországon ebből kevés van. És ez nem egy zsidó felekezet szellemisége, hanem…

H.: Én nem azt mondtam. Hanem azt, hogy egy zsinagóga vezetőségének tagja a Megyeri úr. Csak ennyit mondtam.

B.: Megyeri úr csak szereplője ennek. Nem ő tette bele a 40 milliót. Európai módon…

H.: Én csak azt mondtam, e zsinagóga vezetésének a tagja a Megyeri Úr.

B.: Megyeri úr csak egy szereplője ennek. Nem ő tette be a 40 millió forintot.

H.: Kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője ennek a kft.-nek.

B.: Nincs neki 40 millió forintja.

H. Nem. Megyeri úr a Brit Média kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője.

B.: Látja.

H.: De nem a többségi tulajdonosa. Érdekes lenne megtudni, hogy ki a többségi tulajdonosa. Tudja, hogy ki ennek a médiának a többségi tulajdonosa?

B.: Nem tudom. Fogalmam sincs.

H.: Elfogadnak pénzt egy olyan cégtől, amelyről azt sem tudják, ki van a hátterében?

B.: Nem én tárgyaltam vele. Nem tudom, tudja-e, hogy nem én vagyok a tulajdonos.

H.: Értem, de gondolom, utána fog kérdezősködni, hogy cégük kitől fogad el pénzt.

B.: Hát egy olyan alapítványtól, amely úgy gondolja, hogy Magyarországon érdemes lenne…

H.: De ugyanakkor érdemes lenne tudni, ki a főnöke, a tulajdonosa… Mert éppen most vannak napirenden ügyek. Mint például a pénzmosás. Most a pénzmosási dolgok – nem önöknél…

B.: Jaj, hát a pénzmosás…

H.: Amit nem lehet elfogadni…Vagy?…

B.: Lehet, hogy Simicska van mögötte, nem?

 

czyla