vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.09. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 37.száma!

A tartalomból:

Baj van! (címlapon)

A Magyar Fórum lényegében kizárólagosan az Önök jóvoltából létezik. Az eladott újságokon kívül nincs más lényegi bevételünk. Nálunk nem hirdetnek nagyvállalatok, nem kapunk pályázati pénzeket és egyéb úton sem támogat bennünket senki. Ez egyrészről rossz, hiszen a nyomdaköltség, a fizetések és egyéb költségek előteremtése hétről hétre egyre nehezebb. Van azonban ennek a tűrt létnek előnye is. Mégpedig az, hogy nem függünk senkitől, senkinek sem kell megfelelnünk. Csurka István szellemi örökségét vállaltuk, így annak ellenére, hogy többen akarták már a kormány ellen fordítani az újságot – anyagi eszközökkel is –, amíg a kormány és a Fidesz alapvetően jó irányba viszi az országot, addig törekvéseit támogatjuk, de ha szükségét látjuk, kritizáljuk is. A kormánynak most sok barátja és sok ellensége van. Sokan visszhangozzák a kormányzati kommunikációt – többnyire pénzért – és sokan mondanak szépeket a nyilvánosság előtt és köpködnek magánbeszélgetések alkalmával. Az olvasóra bízzuk, hogy mit tart hasznosabbnak. A kormány nyilatkozatainak, kommunikációs technikáinak végeláthatatlan, hurráoptimista ismételgetését, vagy a valóság jóindulatú, de egyben őszinte leírását. A kormányzat tavaly az amerikai ügyvivő által katalizált válságból, melyet néhány hibás döntés alapozott meg, a menekültüggyel kijött. A menekültügy ma csodafegyvernek tűnik, a valós probléma idejekorán indított kezelése telitalálat volt. Volt.

 Csurka István: A totális diktatúra kialakulása a liberális demokráciában (2.oldal)

Senki nem tudja még elképzelni sem, milyen élet vár azokra a magyarokra, akik megélik a most elkezdődött átalakítások valósággá válásának időszakát. Senki nem is sejti, milyen élet következik az elkülönülten élő idegen vezetővel és a színes bőrű tömeggel feltöltött országban. Az idegeneknek, a változatos bőrszínű tömeg egyedeinek semmi közük nincs a magyarsághoz, fogalmuk sincs történelméről, nyelvét nem beszélik, csak jogaik vannak, kötelességük semmi, s enyhe megvetést éreznek a magyarok iránt, akik nem tudták gazdagabbá, kényelmesebbé tenni az országot, mire ők megérkeztek. Ma senkinek sincs fogalma arról a borzalmas tömegről, amely olyan földön él, amelyhez semmi köze sincs, és semmi felelősséget nem érez a kultúra iránt, amelynek maradék áldásait élvezi. Már amennyiben lesznek kultúránknak maradék áldásai. A maradék magyarság valószínűleg, ha nem is megvetett, de enyhén lenézett bennszülötti minősítést kap majd a jövevényektől, egyedül az idegen vezetőréteg fog időnként rezervátumi napokat rendezni, és tiszteletköröket leírni az időnként Árpád-sávos zászlaival felvonuló hunok körül. Mert természetesen visszakapjuk azt, amit a Habsburgok elvettek tőlünk: Attila leszármazottai leszünk újra. (De aki akar, lehet sumér is…)

 Összekeverte Amerika a szezont a fazonnal (3.oldal)

Fukuyama még vagy tíz évvel ezelőtt – szerintem kissé naivan – állította, hogy Amerika rossz tanulságot vont le a hidegháború végződéséből és a kommunizmus összeomlásából. Azt hitte, hogy az összes totalitárius rezsim olyan gyenge lábakon áll és belül alapvetően éppolyan üres és korrupt, mint a posztkommunista országok, és elég egy lökés kívülről ahhoz, hogy összeomoljanak. Azt hitte, hogy a kommunizmus még sokáig fennmarad – de mégis eltűnt 7-8 hónap alatt 1989-ben. Ez eltorzította a diktatúrák megítélését és Amerikában hibásan következtettek a kelet-európai eseményekből a Közel-Keletre. Tehát például az iraki inváziót nemcsak hamis információk alapján indították meg, hanem hamis interpretációkból következtettek a kimenetelére.

 Bőven találni kutatási területeket

Két éve működik a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (4.oldal)

Rendkívül szerteágazó kutatói munkát végez a két évvel ezelőtt létrehozott Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), amely célul tűzte ki, hogy a rendszerváltozást, valamint az ahhoz kapcsolódó politikai-, gazdasági- és társadalmi változások okait, hátterét felkutassa, és a korábbinál sokkal átfogóbb, mélyebb értelmezését adja a lezajlott eseményeknek. Szerkesztőségünk vendége az intézet főigazgatója, Bíró Zoltán irodalomtörténész, akivel a két év eredményei mellett a jövőbeni célokról is beszélgettünk.

 Kevés a börtön

A liberalizmus csődje (5.oldal)

A kormányzat elsőrendű feladata az emberek biztonságának garantálása, ezért elkötelezett abban, hogy Magyarország állampolgárait és becsületes munkával megszerzett javaikat megvédje a bűnözőktől. Kontrát Károly államtitkár úrtól a börtönhelyzet felől érdeklődünk.

 Nincs esélyük a spekulánsoknak

Az állami földek vásárlásával megerősíthetők a családi gazdaságok (6.oldal)

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a Nemzeti Földalapot. Mi az előterjesztés célja? Milyen áron és kiknek adnák el az állami földeket? Hogyan tudják távol tartani a spekulációs céllal vásárlókat? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Dr. Bitay Márton államtitkárt.

 Külföldi borok – Magyar szüret

Az olasz nagykövetség előtt tüntettek, pedig a spanyol boroktól jobban kell tartani (6.oldal)

Az idei szőlőtermés mennyisége meghaladhatja a tavalyi szintet, ahogy a minőség is jobbnak ígérkezik idén. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mint a szőlő- és borágazatban működő államilag elismert szakmaközi szervezet a 2015. évi szüret jegyében augusztus 4-én közzétette szőlőár prognózisát. Mitől ennyire optimisták? A szőlő jól bírja az aszályt? Mennyire fenyegeti a magyar termelőket az olcsó olasz bor? – kérdeztük Tornai Tamástól.

 Győrffy Balázs: Öntözni pedig kell

Az Európai Bizottságnak maga felé hajlik a keze (7.oldal)

A nyári katasztrofális szárazság miatt kevesebb lesz a kukoricánk, a napraforgónk és az almánk. Gazdáink legalább 500 ezer hektárnyi területen öntöznének, de az Európai Bizottság ebbe is beleköt.

 Hazug, cinikus a szocialisták politikája

A magyar családok fizették meg a közműszolgáltatók külföldi tulajdonosainak hasznát (8.oldal)

Hosszú távon biztosítja a kormány a rezsicsökkentést. 2013-2014 folyamán 334 milliárd forint maradt 3,8 millió magyar háztartásnál, ez az összeg 2015 végére 572 milliárd forintra növekszik. Németh Szilárd országgyűlési képviselő: az ipari rezsicsökkentéssel elérjük, hogy versenyelőnyhöz jussanak a magyar vállalkozások.

 Egy keresztény nagy család (9.oldal)

CIVILBEN ROVAT

Interjú Dr. Tersztyánszkyné Dr. Vasadi Évaval,  az első női alkotmánybíróval

Vasadi Éva otthona sokat mond a családról, a sublóton nyitott állandó kiállítás képein 17, azaz a tizenhét unoka és hét dédunoka ragyogó kis arca, okos tekintete fogadja a szalonba belépőt. Ebbe a szolid polgári környezetbe a nagyszülőkhöz jönnek haza a gyerekek, unokák és dédunokák hogy együtt ebédeljenek, egy asztalnál valamennyien. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának címzetes docense és mestertanára, az első és sokáig egyetlen női alkotmánybíró, péntekenként kimegy a piacra bevásárolni, és szombatonként korán birtokba veszi a konyhát azért, hogy pontosan délután kettőkor asztalra tegye a húslevest metélt tésztával.

A negyvenes évek végén egy finom arcú, cérnavékony, dús hajú kicsi lány, a leánynevelő intézet diákja, döbbenten áll a francia alapítású katolikus iskola a Sacre Coeur Ajtósi Dürer sori épülete folyosóján. Nem fér a fejébe, amit körülötte művelnek: a dédmama rokona, a rend főnökasszonya és az apácák, tiszteletre, az értékek megbecsülésére tanították. Mindszenty hercegprímás bérmálta, itt az iskola kertjében szólt hozzájuk. Most hogy megjöttek a népi kollégisták a tanterem berendezéseit, a személyes tárgyakat, a szekrényeket, mindent feldúlnak. Könyveket meg amit érnek a hálótermekből is, hajigálják kifele a folyosóra, s a legszörnyűbb, ahogy az apácákat lökdösik fel egy teherautó platójára. Hallotta, otthon is beszélték, a Szent Szív nővérei közül sokan Grazba vagy Párizsba menekülnek. Az 1948-ban megszüntetett leánynevelő intézetben éppen az általános iskola nyolcadikosa lenne, ha nem jön az államosítás.

 Zebra Zsaruk

Az egyenruhások diákok bevonásával segítik a közlekedőket (11.oldal)

2005-ben indították el Békés megyében a Zebra Zsaru programot – közölte érdeklődésünkre Hudák Pál rendőrfőkapitány-helyettes, s hozzátette: megyénkben a rendőrség a 2015–2016-os tanévben helyi kezdeményezésekkel, és országos programok végrehajtásával erősíti a diákok biztonságát.  

Csorja Gergely: A cinizmuson túl (egy kép lábjegyzete) (12.oldal)

A politika sohasem volt mentes a cinizmustól. A politikus általában nem azt mondja, amit gondol, hanem, ami szavazatot, népszerűséget, tematizálási erőt hoz. Most ne feszegessük, hogy ez milyen torzulásokat okoz társadalmainkban.

Az elmúlt hónapokban a nyugati politika képes volt meghaladni a politikai cinizmust. Eljutott arra a pontra, amit alig lehet emberinek nevezni.

A Nyugat első számú hatalma és szövetségesei szétverték a Közel-Kelet és Észak-Afrika több államát. Elsősorban Irakot, Szíriát, Egyiptomot és Líbiát, továbbá fenntartották a konfliktust Afganisztánban, Szudánban és az egykori Etiópiában. Utóbbiakban a konfliktusokat nem közvetlenül a Nyugat államai robbantották ki, de felemás beavatkozásaikkal katalizálták a teljes káosz tartósítását.

 Märle Tamás: Esély egy élhető világra: Visegrád (13.oldal)

Úgy gondolom, rendkívül fontos jelen helyzetben a visegrádi négyek összetartása és kiállása, hiszen Európa vezető hatalmának kancellárja össze-vissza beszél, Brüsszel kvótája pedig teljesen irreális. Bebizonyosodott, hogy Közép-Európában nem kérnek a nyugati politikusok szerencsétlenkedéseiből és a bevándorlókból, helyette ragaszkodnak a keresztény kultúra és a nemzeti szuverenitás megőrzéséhez. Különös, de igaz, hogy pont azok nem engednek a keresztény Európa eszméjéből, akik átestek a kommunizmus negyven éves agymosásán.

 A nagy bejelentéseket az aprómunka alapozza meg

2018-ig megépül a Miskolc–Kassa autópálya (19.oldal)

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő: Az itthoni építkezés mellett a külkapcsolatokat tartom a legfontosabbnak. Miskolc térsége tradicionálisan ipari térség, nagy munkanélküliséggel. Munkahelyeket kell teremteni, használni kell azt a tudásbázist, melyet például a Miskolci egyetem, a nagy hagyományú fémes kultúra jelent. Ehhez azonban befektetők, külföldi lehetőségek, piacok kellenek. A diplomatákkal kialakított jó viszony sokat hozhat a térségnek. Megismerik a lehetőségeket, megismerik a térségünket, és ha mondjuk Indonéziában, Svájcban vagy éppen Franciaországban valaki munkaerőben gazdag, tudásbázissal rendelkező területet keres, akkor a nagykövetség behozhatja a képbe Miskolc környékét. De csak akkor, ha tudják, hogy itt milyen lehetőségek vannak.

 Új remény- Változás a honvédelmi tárca élén (19.oldal)

Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott és a miniszterelnök Simicskó Istvánt kérte fel a minisztérium vezetésére. Az új miniszternek lesz dolga. Méghozzá tengernyi. A honvédelem katasztrofális helyzetben van. Komplett fegyvernemek hiányoznak a honvédségből, ráadásul a meglévők felszerelése is hagy kívánnivalót maga után. A honvédség ma nem képes megvédeni az országot. A problémák fundamentálisak. Miközben a honvédség költségvetése a nemzeti össztermékhez viszonyítva kirívóan alacsony a térségben, a meglévő források hasznosítása is sajátságos.A fenti nehézségek nem új keletűek. A rendszerváltozás óta a honvédség ügye mindig is háttérbe szorult, így különböző okokból a meglévő elavult technikai eszközöket is eladták vagy elkótyavetyélték. A honvédség szervezetét ugyan számtalanszor átalakították, de a mostani struktúra sem segíti elő a hatékony működést. Ehhez adódik, hogy hazánk nem rendelkezik érdemi hadiiparral, így az esetleges fejlesztések nettó kiadást jelentenek, a külföldről beszerzett eszközök rontják a külgazdasági mérleget.

 Szűcs Balázs atya: Jelenlét (19.oldal)

Gyakran lehet hallani hétköznapi emberektől, hogy bárcsak hétvége lenne, nincs semmi kedvem dolgozni. Hétvégén pedig azt, hogy hoppá, itt a hétvége és még annyi mindent el kell végeznem, mert hétköznap elfolyt az idő. Hány és hány olyan beszélgetést lehet hallani, ami nem áll semmi másból, mint abból, hogy két ember mond egymásnak egy-egy monológot, csak időben összefésülik azokat. Amint az egyik levegőt vesz, rögtön belekezd a másik, és fordítva. Egyik alkalommal sem vagyunk jelen. Hétköznap a hétvégére vágyódunk, hétvégén a hétköznapra, holott mennyivel egyszerűbb lenne hétköznap dolgozni és hétvégén pihenni. Ugyanakkor annyi felgyülemlett, ki nem mondott érzés, teher van bennünk, hogy nem vagyunk képesek senki számára sem jelen lenni, hanem önteni akarjuk magunkból mindazt, ami belénk szorult. Érezzük, hogy ez így nem oké, de mintha nem lenne erőnk másként viselkedni.

 Olimpiai bajnok akarok lenni!

Tíz évvel első vb-sikere után lett ismét világbajnok Cseh László (20.oldal)

Az elmúlt években már akadtak, akik leírták, akik úgy vették, hogy pályafutása zenitjén túllépett, és innen már csak lefelé vezet majd az útja. Sokan mosolyogtak, amikor bő fél évvel ezelőtt edzőt váltott, majd rögtön utána kijelentette, hogy ezt azért lépte meg, mert olimpiai bajnok akar lenni Rióban. Ezek után a személyében kétkedőknek is üzenetértékű lehet a közelmúltban lezajlott kazanyi vizes világbajnokságon mutatott teljesítménye, mellyel ismét egyértelműen visszatért a világ legjobb úszói közé. Sportrovatunk vendége a magyar úszósport fenoménja, Cseh László, aki az edzőváltás lelki és szakmai hozadékai mellett a kazanyi vb sikerének hátteréről is mesélt, és megosztotta velünk azt is, hogy miben kell még javulnia nagy álma, az olimpiai győzelem megvalósításához.

 Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 /https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. szeptembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”. 

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.