vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.04. 

Lehet ezt a kormányt szeretni, lehet kritizálni, de azt nem lehet rá mondani, hogy az észérveket nem hallgatja meg

Kaposvár – a hét dombra épült város – polgármesterével, Szita Károllyal beszélgetünk. Azt mondja a polgármester, Kaposvár olyan város, melynek közössége érez magában annyi erőt, hogy minden évben tesz valamit szűkebb pátriája érdekében. Huszonnégy intézményünk: hét óvodánk, hat iskolánk, három orvosi rendelőnk újul meg, de renoválunk művelődési házat, bölcsődét, családsegítő intézményt is. A szokványos felújítási munkákon kívül komplex energiatakarékossági beruházásokat hajtunk végre.

 Olvastam 450 és 900 millióról is a kaposvári intézmény-felújítási program kapcsán. Melyik szám igaz?

 – Egyik sem, hanem a 894, tehát a közel 900 millió forint, ami lehetővé teszi, hogy az elmúlt két évtized legnagyobb intézmény-felújítását tudjuk véghezvinni 2015 végére. Bár jól tudjuk, hogy az oktatási intézményekkel kapcsolatban átrendeződött a felelősségi szerepkör, a közoktatás kikerült a helyi közügyek köréből és állami feladattá vált, de óvodáink és iskoláink jelentős részben önkormányzati tulajdonban maradtak, s nekünk kell gondoskodnunk működtetésükről, fenntartásukról. Ezért külön öröm számomra, hogy idén az említett összegből huszonnégy intézményt tudunk felújítani; hét óvodát, hat iskolát, három orvosi rendelőt – az alapellátásában dolgozó orvosaink önkormányzati tulajdonú épületekben gyógyítanak. A rendelők felújítása azért is lényeges, mert az alapellátás az egészségügyi reform meghatározó részét képezi a jövőben; egyre több feladattal ruházzák föl. Renoválunk még művelődési házat, bölcsődét, családsegítő szociális intézményt is.

 Hogyan értelmezzük azt az MTI által közölt mondatát, hogy itt nem csupán felújítási munkákat végeznek el, hanem rendszerbe kívánják foglalni az intézményeket?

 – Általában régi épületeket újítunk föl, s nem szabad megelégednünk égőcserékkel, kazáncserével, vagy egészségügyi festéssel. Arra törekszünk, hogy a felújításokat követően olcsóbban működtessük és üzemeltessük az intézményeket – vagyis kevesebbe kerüljön a fűtés, és a világítás. Ehhez szigetelni kell a homlokzatot, a lapos tetőt, ki kell cserélni a nyílászárókat. Vagyis majdnem komplett felújításokat kívánunk végezni, melyek a legfőbb szándékunkat, az energiatakarékosságot célozzák. 450 millió forintból hat intézményünkben ilyen komplex energiatakarékossági beruházásokat hajtunk végre.

 Van olyan felújítás, amelyet a tanév elején kezdenek el. Mindez nem zavarja az oktatást?

 – Nem szeretek mellébeszélni: igen, zavarja majd az oktatást, mert a felújítások egy része október 31-éig húzódik el. Egyes beruházásokat nem tudtuk nyáron elvégezni, mert a közelmúltban derült ki, hogy sikerrel pályáztunk, így csak szeptemberben kezdődnek el a munkafolyamatok. Két hónapnyi viszonylagos – a kivitelező a hétvégére összepontosítja azokat a munkákat, melyek olyan zajjal járnak, hogy zavarná az oktatást – kényelmetlenséget ilyen jelentős beruházásoknál el kell tudni viselni.

 Másik téma: elkészültek a kaposvári új buszok. Ezekre pályázni kellett?

 – A buszokat megrendeltük. Kaposváron kívül nincs olyan magyarországi település, amelyik egyszerre, teljes egészében lecserélné autóbuszparkját. A városban jelenleg 40 dízelüzemű busz közlekedik, ezek életkora átlagosan 18 év. Van olyan buszunk, amely több mint 1 240 000 kilométert tett meg eddig. Úgy döntöttünk, hogy teljes buszcsere-programot indítunk el, s november 1-jével új buszok közlekednek Kaposvár útjain. Új és nem szokványos buszok, mert nem gázolajjal, hanem sűrített földgázzal üzemelnek. A MAN típusú, német gyártmányú buszok károsanyag-kibocsátása akár 90%-kal is kevesebb lehet és az üzemeltetésük is olcsóbb.

 Ha már közlekedésről van szó: kikerült a fizető szakaszok közül a kaposvári elkerülő út. Ezt miként tudták elérni?

 – Lehet ezt a kormányt szeretni, lehet kritizálni, de azt nem lehet rá mondani, hogy az észérveket nem hallgatja meg. Közöltem Fónagy János államtitkár úrral, hogy a kaposvári elkerülő úton még korai bevezetni a díjkötelességet, mivel ez a szakasz egyelőre nem csatlakozik sem gyorsforgalmi úthoz, sem pedig autópályához. Érveinket elfogadták, így az M67-es gyorsforgalmi út, illetve az M9-es autópálya megépüléséig továbbra is ingyenesen lehet használni a kaposvári elkerülő utat.

 Kijelenthető, hogy 2015 első félévében hajtották végre a megyeszékhelyen a leglátványosabb fejlesztéseket?

 – Kaposvár olyan város, melynek közössége érez magában annyi erőt, hogy minden évben tevékenykedik szűkebb pátriája érdekében. Nehéz különbséget tenni a látványos és kevésbé látványos fejlesztések között, de az tagadhatatlan, hogy nem volt olyan esztendő, mikor ne hajtottunk volna végre jelentős beruházásokat.

 A statisztikák szerint évről évre csökken a munkanélküliek száma Kaposváron. Még 2400 főre tehető a regisztrált munkanélküliek száma. Milyen lehetőséget tud számukra kínálni a város?

 – 1200 munkanélküli valóban dolgozni is szeretne. Ezért számukra meg kell teremteni a munkalehetőséget.

 Konkrétabban?

 – Következetes munkahelyteremtést ösztönző politikát folytatunk hosszú évek óta. Három olyan területet kezdtünk el célirányosan fejleszteni, amely lehetőséget ad arra, hogy mindenki dolgozhasson. Mert ebben a három ágazatban munkahelyek százai jöhetnek létre. Az egyik az élelmiszer-gazdaság. Somogyban nagyon sokan élnek a mezőgazdaságból, és Kaposvár hagyományosan élelmiszer feldolgozással foglalkozik; tejüzemünk, húsgyáraink, pékségeink vannak, s most már gyógynövényt is termesztünk, gyűjtünk. A Kaposvári Egyetemen végzett élelmiszer-vizsgálattal pedig garantáltan minőségi termékeket tudunk biztosítani. A gépipar a másik ágazat, ez sem új keletű Kaposváron. Az 1990-es évekig több ezer főt foglalkoztató gépipari üzemek működtek a megyeszékelyen. Ezek a fővárosi székhelyű üzemek egymás után bezártak. Aztán újabb gépipari üzemek települtek Kaposvárra. A Videoton, a Kaposgép, a Lakics Kft., a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtott végre, és a jövőben is bővítenek. Az elsővel kapcsolatban a Somogy Megyei Élelmiszer-ipari Klasztert, a másodikkal pedig a Somogyi Megyei Gépipari Klasztert szeretnénk létrehozni. A harmadik ágazat pedig a turizmus – hiszen a végrehajtott beruházásoknak és sok fesztiválunknak köszönhetően egyre több turista látogat Kaposvárra, és emelkedett a vendégéjszakák száma is.

 Ősszel a Modern Városok program keretében Kaposvárra érkezik miniszterelnök úr. Milyen beruházások megvalósításához kérnek majd kormányzati segítséget?

 – Programunk összhangban áll a kormány gazdaságfejlesztési programjával. A listát összeállítottuk; elsősorban a város megközelíthetőségének a javítását kérjük majd miniszterelnök úrtól.

 

Medveczky Attila