vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

Fellépés a zöldhulladék-lerakók ellen

Megjelentek a vaddisznók a belterületeken

Erdei kirándulásainkkor sokszor láthattuk már, hogy használt autógumik, építési törmelék, törött és régi ablaküvegek fekszenek egymáson. Látunk árokba szórt régi tévéket, félig már elrohadt, papírgyűjtésből hátramaradt újságtömböket, és számtalan egyéb háztartási szemetet zsákban, vagy épp anélkül. Lomniczi Gergely erdőmérnököt arról is kérdeztük, hogy milyen büntetésre számíthatnak a természetkárósítók.

 Az illegálisan lerakott zöldhulladék milyen problémát jelent a természetben?

 – Nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy a zöldhulladék nem jelent semmilyen gondot, azt nyugodtan ki lehet hordani az erdőszélre, mert a növényi részek ott úgyis elkorhadnak. Holott a zöldhulladék is hulladék. Így ugyanúgy problémát okoz a természeti területeken, ugyanúgy gondot jelent az erdőgazdálkodó számára, mint a kommunális hulladék, vagy az építési törmelék. Illegális zöldhulladék-lerakást főleg a főváros zöldövezeti területén és az agglomerációs települések határán – ahol az erdő mellett húzódik a kertes házi övezet – találnak munkatársaink. Ez összességében több tízezer köbméternyi szemét. Rátérve a problémákra: nyilvánvalóan nem esztétikus a zöldhulladékkupac, főleg, ha száz köbméternyi hulladék is összegyűlik egy adott helyszínen. Ez nemcsak elcsúfítja az erdő szélét, hanem gyakorta háztartási szemetet és építési törmelékeket is leraknak a zöldhulladék mellé. Sokkal jelentősebb problémát jelent a zöldhulladék a tűzveszélyes időszakban, akár kora tavasszal, akár a nyári aszálykor. A kidobott fenyőfélék viszonylag magas gyantatartalmuk miatt könnyen meggyulladnak. Tehát a fenyő, a tuja és a többi örökzöld fokozottan tűzveszélyes és erdőtüzek okozója lehet. Önmaguktól is be tudnak gyulladni a zöldhulladékkupacok, főleg akkor, ha nagyobb mennyiségben friss, például kaszált füvet szórnak ki, s a lebomlási, rothadási folyamatok mellett hő keletkezik. Az utóérés folyamán a fű melegszik, és ha ez a hőmérséklet elér egy kritikus pontot, akár öngyulladás következhet be. A következő probléma a vadon élő állatokat érinti. A főváros térségében a közelmúltban egyre többször jelentek meg a vaddisznók. Kutatásaink kimutatták: már önálló populáció él a belterületen. Tehát nem arról van szó, hogy ezek az állatok az erdőből időnként kijönnek a lakott területre. Ennek fő oka, hogy minden igényt kielégítő táplálékforrást találnak a kertes házi övezetben. Kiváló táplálék a vaddisznó számára a zöldhulladék, ami lehetővé teszi az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. A kertvárosi lakosság – valószínűleg akaratán kívül – de mégis hozzájárul ahhoz, hogy hosszú távon a belterületen megtelepedjen a vaddisznó, ami nemcsak a gyümölcsöt, a növényt, hanem a kupacban megtelepedett kis állatokat is elfogyasztja. S azt sem szabad elfelejteni, hogy a zöldhulladék illegális lerakásának komoly természetvédelmi kockázata is van, mert elősegíti az invazív fajok, így például a bálványfa, a parlagfű és a japán keserűfű terjedését. Ezzel az erdő őshonos fajai kiszorulhatnak az erdőkből. A zöldhulladékkal együtt kikerült rovarfajok is ártanak a természeti környezetnek.

 Mi történik akkor, ha a parkerdő munkatársai tetten érik a zöldhulladék lerakóját?

 – Főleg a megelőzésre koncentrálunk. Több helyen sorompót, útlezáró karót helyezünk ki, hogy ne jussanak ki oda autóval, ahová szinte iparszerűen rakták le a zöldhulladékot a kertekben dolgozó vállalkozók. A megelőzés másik fontos eszköze az ismeretterjesztés. Hiszen sokan nem rossz szándékból viszik ki a zöldet az erdő területére, hanem kényelmi okokból vagy tájékozatlanság miatt. Ezért minden fórumon arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy akinek zöldhulladéka keletkezik, és azt szeretné kertjében komposztálni, azt a kereskedelmi forgalomban megvásárolható, e célra szolgáló zsákokba helyezve tegye legális elszállításra alkalmassá. Természetesen az ismeretterjesztés hatása csak évek múltán mérhető le. Nem kerülöm meg a kérdésére a választ: tettenérés esetén az erdészeti szakszemélyzet azonnal felszólítja az illetőt a zöldhulladék elszállítására. Ha ezt ennek ellenére nem teszi meg, akkor feljelentést teszünk, amit szabálysértési bírság követhet, de ha tüzet okoz a zöldhulladék, akkor az természetkárosításnak minősülhet.

 Más téma: említette a vadkanokat. Még a ’80-as években olvashattuk, hogy elszökött, kóbor kutyák, falkákba verődve élnek a budai hegyekben. Ez mostanra is jellemző?

 – Nagy kóborkutyafalkák nemigen élnek az erdőkben, mert jártabbak és ellenőrzöttebbek ezek a területek. De időként a felelőtlen gazdák miatt sajnos kóbor kutyák is megjelennek. Néhányan beengedik csatangolni kutyájukat az erdőbe. Ha egy kirándulóval szembe jön egy ilyen jószág, az illető nem tudhatja, hogy egy napok óta kóborló, vagy csak egy félórára elengedett állatról van szó. Ezért hívjuk föl a felelős kutyatartásra, kutyasétáltatásra a figyelmet, hiszen „házi kedvencüket” az erdőben vaddisznók támadhatják meg, és számos vírusos és bakteriális betegséget kaphatnak el.

 

Medveczky Attila