vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

Polis: A Smer továbbra is toronymagasan vezet, az MKP-t ismét a parlamentbe mérték

Semmi új a nap alatt: a Smer magabiztosan nyerné a választásokat, ha augusztus végén rendeznék a parlamenti választásokat Szlovákiában. A kormánypárt 63 képviselői helyet szerezne – derül ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felméréséből. Aggodalomra ad okot azonban SNS előretörése: a szélsőjobboldali párt 8,2 százalékkal a harmadik legerősebb pártként jutna a törvényhozásba.

A felmérés szerint a Smer a szavazatok 35,5 százalékát gyűjtené be, a kormánypártot a Procházka vezette Sieť követné 12,1 százalékkal, amely csupán 21 képviselői mandátumot jelentene a kormányváltásra készülő jobboldali tömörülésnek. Látványos azonban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megerősödése: az Andrej Danko vezette párt a szavazatok 8,2 százalékát szerezné meg, ezzel 15 képviselőjét küldhetné a törvényhozásba. (A legutóbbi közvélemény-kutatások ennél kevesebbet mértek az SNS-nek - a Focus legutóbb 7 százalékot.)

 A Polis 8-8 százalékot mért a OĽaNO - NOVA koalíciónak és a Most-Hídnak, valamint 7,8 százalékot a kereszténydemokratáknak (KDH).  A felmérés szerint 5,3 százalékkal parlamentbe jutna az MKP is. Nem jutna parlamenti mandátumhoz az SaS és az SDKÚ sem: előbbi 4,3 százalékot, utóbbi csupán 2,3 százalékot szerezne.

 A Polis Slovakia augusztus 19-24. között 1 416 válaszadó bevonásával végzett telefonos felmérése szerint az állampolgárok 59 százaléka menne el szavazni, 20 százalékuk pedig biztosan nem venne részt a választásokon.

 

Felvidék.ma