vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

A románok ellen csak a győzelem elfogadható

A magyar labdarúgó-válogatott kitűnő védője az Európa-bajnokságra készül

Régen tapasztalt, megkülönböztetett figyelem kíséri a magyar labdarúgó-válogatott szereplését az elmúlt időszakban. Ennek oka, hogy hosszú idő után ismét jól teljesít az együttes az Eb-selejtező sorozatban, és így reális esélye van kijutni a jövő évi, franciaországi kontinensviadalra. A Franciaországba vezető út talán legfontosabb kilométerköveihez érkezünk az előttünk álló héten, amikor sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező vár csapatunkra előbb idehaza Románia, majd Belfastban Észak-Írország ellen. A kvalifikáció esélyeiről, a románok elleni mecccsel kapcsolatos várakozásokról, valamint Dárdai Pál kényszerű távozásának csapatra gyakorolt hatásáról a magyar válogatott egyik legrutinosabb tagját, a 87-szeres válogatott hátvédet, Juhász Rolandot kérdeztük.

 Sokunk számára tűnik úgy, hogy régen kísérte ekkora érdeklődés a válogatott szereplését. Önök is érzékelik ezt?

 – A legteljesebb mértékben. Nem is tudom, hogy az én pályafutásom során volt-e ilyen felfokozott várakozás egy válogatott meccs előtt, mint amit most, a románok elleni Eb-selejtező kapcsán érzékelni lehet? Azt hiszem, hogy nem, abban viszont biztos vagyok, hogy talán még sohasem volt ilyen jó válogatott játékosnak lenni. Ebben nyilván komoly szerepet játszik, hogy még mindig teljesen nyitott a csoportunk, és hála Istennek a mi csapatunknak is minden esélye megvan a továbblépésre. Ráadásul sorsunk a saját kezünkben van.

 Sajnos ez sem igazán volt jellemző az elmúlt három évtizedben. Mi változott most meg, mitől szerepel jobban a csapat, mint korábban?

 – Ketté kell választani a kérdést. Egyrészről fontos kiemelni, hogy a bevezetett létszámemelés miatt immár 24 csapatos lesz a jövő évi Európa-bajnokság, így a selejtezőcsoportok első két helyezettje automatikusan jelen lehet majd Franciaországban, szintúgy a legjobb csoportharmadik, de még a csoportok többi harmadik helyezettje is kap egy újabb esélyt a pótselejtezővel. Ez megnövelte a kijutás esélyét azon a válogatottak esetében – ilyen a magyar is –, amelyek nem a közvetlen európai élmezőny tagjai, és amelyek számára korábban már a sorsolást követően tudni lehetett, hogy csak komoly bravúrok esetén érhető el a kvalifikáció. Ezzel az új lehetőséggel persze élnünk is kellett, és hála Istennek, eddig ez sikerült is. A másik fele a dolognak Dárdai Pál személyéhez köthető. Szövetségi kapitányként Dárdai Pál olyan szemléletet, mentalitást hozott a válogatott öltözőjébe, amely merőben új volt, ám mégis sikert hozott.

 Miben volt új a Dárdai-módszer?

 – Nem elsősorban a túlzott taktikázáson volt a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy megfelelően regeneráltak és frissek legyünk a mérkőzéseken. Talán ennél is fontosabbnak érzem azt, hogy Pali remekül ráérzett a csapat erejére és a keret összetételéhez leginkább megfelelő játékra. Csak annyit várt el mindenkitől, amit a képességei, tudása alapján el lehet várni, és mindenkinek megtalálta a megfelelő helyét a játékrendszerben. A stabil védekezésre helyeztük a fő hangsúlyt, a hátsó alakzat szilárddá tételére. Ezek önmagukban is lendítettek a csapat játékának eredményességén, és miután az eredmények visszaigazolták, hogy jó úton járunk, egyre felszabadultabban játszhattunk, márpedig a jó pszichés állapot is alapvető fontosságú.

 Mindezek alapján félve kérdezem meg: Dárdai kényszerű távozásával nem fog megtörni a lendület, éppen a selejtezők véghajrájában?

 – Őszintén szólva bennünket is meglepett a berlini Hertha vezetésének döntése, miszerint a továbbiakban nem járulnak hozzá Dárdai Pál kettős munkaköréhez, és így a kapitányi posztról távoznia kellett Palinak. Ha korábban megtörténik a váltás, azt lehetett volna mondani, hogy várható volt, hiszen majdnem minden meccs után terítékre került ez a kérdés. Így viszont kissé meglepő volt a berlini bejelentés időpontja, hiszen egy hónappal a finnek elleni selejtező után, gyakorlatilag a nyár közepén derült ki, hogy végül mégis új kapitányunk lesz. Ami a váltás csapatra gyakorolt hatását illeti, a lendületnek nem szabad megtörnie. Nyilvánvalóan nem mondok újat azzal, hogy örültünk volna, ha továbbra is Pali marad a kapitányunk. Ám profi játékosok vagyunk, tudomásul kell venni, hogy az edző személyéről nem a mi dolgunk dönteni.

 Bernd Storck, az utód, Dárdai Pál ajánlására került az MLSZ látókörébe. Ez azt jelenti, hogy talán a válogatott előtt álló feladatokról is konzultálnak egymással?

 – Hogy személyesen milyen gyakran beszélnek, illetve a válogatottról szót ejtenek-e ilyenkor, azt nem tudom, ám azt igen, hogy a két szakember emberileg is jó kapcsolatban van egymással. Ez alapján biztosra veszem, hogy átbeszélték a válogatott melletti teendőket, és Bernd Storck sem hajt majd végre jelentős, pláne strukturális változtatásokat a csapat játékában, hiszen az eredmények alapján a mostani egy működő struktúra.

 Térjünk rá a románok elleni selejtezőre, már csak azért is, mert ha 1981 után sikerül újra legyőzni Romániát, akkor egyben a továbbjutás felé is teszünk egy nagy lépést. Mi kell ahhoz, hogy ez sikerüljön?

 – Tetszetősen azt is mondhatnám, hogy hideg fejjel és forró szívvel kell pályára lépnünk. Nagyon fontos, hogy ne vigyen el bennünket a hév, a túlzott győzni akarás, mert a felfokozott állapotban mindig hamarabb becsúszhat egy hiba. Ugyanakkor egyértelműen győzelemre kell játszanunk, hiszen ha sikerül megszerezni a három pontot, akkor összesítésben négy pontot szereznénk a románok elleni párharcból, ami döntő lehet a végelszámoláskor.

 Tavaly októberben 1:1-es döntetlennel zárult a két csapat selejtezője Bukarestben. Annak a mérkőzésnek milyen hasznosítható tapasztalatai vannak?

 – Igazán messzemenő következtetéseket nem lehet levonni abból a meccsből, de azért van, amit mégis figyelembe vehetünk. A második félidőben, amikor bátrabb, támadóbb felfogásban játszottunk, jobban futballoztunk a románoknál. Dzsudzsák Balázs szabadrúgás-gólja mellett is voltak helyzeteink, sőt az utolsó pillanatban mi rontottuk el a meccslabdát, amellyel akár nyerhettünk is volna. Ez azt mutatja meg számunkra, hogy bár tiszteletet parancsoló a román válogatott jelenlegi csoportelsősége, valamint a világranglistán elfoglalt hetedik helyezése, még sincs okunk félni. A Dárdai Pál által begyakoroltatott, biztos védekezésre alapuló játékkal lesz keresnivalónk, és ha kínálkozó helyzeteinket képesek leszünk gólra váltani, akkor meg lehet a hőn áhított győzelem.

 A szurkolók számára különleges jelentőségű a románok elleni selejtező. Egy magyar labdarúgónak, illetve önnek személy szerint jelent-e plusz motivációt, hogy Románia lesz az ellenfél?

 – Nagyon örülök, hogy ezt felvetette, már csak azért is, mert lépten-nyomon érzékeljük mi is a valóban felfokozott várakozást a román meccs kapcsán. Természetes, hogy magyar emberként nekünk is vannak olyan meccseink, amelyeken ha lehet, még inkább szeretnénk győzni. Amikor a románokkal mérkőzünk, az is egy ilyen párharc. Fontos azonban kiemelni, hogy nekünk, játékosoknak oda kell figyelnünk arra, hogy ez a várakozás ne jelentsen terhet számunkra, ne okozzon görcsösséget, hanem inkább egyfajta pluszmotivációként jelentkezzen. Ugyanazzal a taktikai fegyelmezettséggel kell játszanunk, ami a finnek ellen is bevált, miközben természetesen senki számára sem lehet közömbös, hogy a győzelemmel az átlagosnál sokkal nagyobb örömet okoznánk a magyar emberek számára, nemcsak itthon, de Erdélyben is.

 Négy nappal a románok elleni meccs után Belfastban ismét pályára lép a válogatott. Ott, illetve a további, őszi selejtezőkön milyen eredményeket vár?

 – A labdarúgásban mostanra teljesen átalakultak az erőviszonyok, lényegében megszűntek a papírforma-eredmények, bárhol, bárki legyőzhet egy előzetesen nála erősebbnek vélt ellenfelet. Jó példa erre éppen a mi csoportunk, ahol a sorsolás pillanatában szerintem mindenki Feröert várta az utolsó helyre, ám az északiak hatalmas meglepetésre kétszer is legyőzték a görögöket, és a románokkal, valamint velünk is nagyon szoros meccset játszottak. Ez arra int bennünket, hogy az előzetes esélylatolgatás helyett minden meccsen a saját játékunkra összpontosítsunk, arra, hogy mi rendben legyünk, és kihozzuk magunkból a maximumot. Ha ez sikerül, akkor elérhetjük nagy álmunkat, a továbbjutást. Egyelőre azonban nem szívesen tekintek a románok elleni meccsnél előbbre, hiszen mindennél fontosabb, hogy ott sikerüljön győzni.

 Végezetül engedjen meg egy személyes kérdést: még az idei évben elérheti a válogatott fellépéseinek száma a kilencvenet. A hazai rekordot az Aranycsapat világklasszis fedezete, Bozsik József tartja 101 válogatottsággal. Motiválja, hogy felülmúlja Bozsik csúcsát?

 –Amikor gyermekként még odahaza, Tápiószentmártonban elkezdtem focizni, természetesen voltak szép és merésznek tűnő álmaim. Mindig lépcsőfokonként szerettem volna egyre feljebb és feljebb lépni. Amikor bemutatkozhattam a nemzeti csapatban, az volt a célom, hogy elérjem a tíz válogatottságot. Később a huszonöt, majd az ötvenet, legutóbb pedig a hetvenöt fellépés elérése motivált. Most valóban azt lehet célként kitűzni, hogy Bozsik József után én is elérjem a 100. válogatottságot, annál is inkább, mert ezzel beírhatom magam a magyar futballtörténelembe. Ám a legkomolyabban mondom, hogy ezek a személyes célok most nem számítanak, minden idegszálammal az előttünk álló románok elleni sorsdöntő párharcra, valamint a sikeres kvalifikációra koncentrálok, mert szeretnék csapatommal kijutni az Európa-bajnokságra.

 Kovács Attila

 

(az interjú 2015. szeptember 1-jén készült)