vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

Értékességünk alapja

A remény kis embereinek története alapján

Immár 9 esztendeje, hogy foglalkozhatunk a Kárpát-medencében élő árva és mélyszegénységben élő fiatalokkal, a remény kis embereivel. Sokszor hangzik el a szó feléjük: Te szegény! Milyen rossz neked! Igazán sajnállak!

Aki hallott már felé irányuló ilyen és ehhez hasonló szavakat, pontosan tudja, hogy habár a jó szándék szól belőle, mennyire idegesítő, lenéző, lekicsinylő mondatok ezek. Ugyanakkor pedig a gyerekeket egy olyan kategóriába sorolja, melyben benne van: jó, hogy engem sajnálnak, majd csak el is tartanak valahogy, gondoskodnak rólam. A kiszolgáltatottságot, az elesettséget erősítik bennük ezek a szavak.

Ezzel a hozzáállással akartunk gyökeresen szakítani, amikor meghirdettük 2012-ben az első Remény kis emberei fesztivált, ahol azt kértük a Kárpát-medencei gyermekotthonból, illetve mélyszegénységből érkező gyerekektől, hogy mutassák be képességeiket, és azt a sok-sok értéket, amit magukban hordoznak.

Az első fesztivál hatalmas érdeklődést és sikert hozott, de 2013-ban, a másodikon már lehetett látni, hogy nem tudják a gyerekek felülmúlni előző évi produkcióikat. Ezért határoztuk el, hogy mielőtt a fesztivál ellaposodik, összekapaszkodunk, és közösen alkotunk valamit, ami túlmutat önmagunkon. Ekkor döntöttünk úgy, hogy először Budapesten, majd a Kárpát-medence legkülönfélébb tájain, ahonnan a gyerekek származnak, előadjuk közösen az István, a király című rockoperát.

Először az egymás közti falakat, illetve a bennük lévő falakat kellett ledönteni. Hiszem azt, hogy a közös munka ennek a legjobb eszköze. Amikor összekapaszkodva, egymást segítve, egymást tanítva, egymásnak drukkolva ismerik meg egymást a fiatalok, ezáltal rögtön közösséggé is kovácsolódnak.

Amikor ez a fal leomlott a próbák alatt, akkor kezdett a csapat kifele is sugározni. Az egyik Told faluból származó 11 éves kislány mondta nekem az idei előadás éjszakáján Csantavéren: „Tudja mennyire jó volt látni azt a sok-sok mosolygós embert, aki nekünk örült. Ezért megérte előadni ezt a darabot!”

Hiszem, hogy a gyerekek túl tudtak lépni önmagukon, és ezt kifelé is nagyon hitelesen tudták sugározni. Ennek a sugárzásnak pedig meg lett a nagyon kézzelfogható eredménye. Nemcsak az, hogy vendégeink mosolygó arccal mentek haza, és még sokáig emlegetik ezt az estét, hanem az is, hogy Csantavér falu is túlnőtt önmagán, és nemcsak a legpozitívabb oldalát tudta megmutatni felénk, hanem megerősödtek az ottani kapcsolatok, összekapaszkodtak a helybeli segíteni szándékozó emberek, és remélem, hogy ez a megújult, megerősödött kapcsolat megerősíti őket, és megmarad azután is, miután mi eljöttünk a Vajdaságból.

Ezeket tartom a legnagyobb értékeknek az előadás kapcsán: a gyerekek között leomlottak az előítélet falai, kifelé hitelesen és nagy-nagy erővel tudták sugározni szeretetüket, értékességüket és ez megérintette az ottani embereket is, annyira, hogy belőlük is a legjobbat hozta ki.

Ez a mi alapvető küldetésünk: Első lépésként lássuk meg a magunk értékességét! Ne csak a korlátainkat, a szenvedéseinket, a keresztjeinket vegyük észre, hanem azt a sok értéket is, ami néha észrevétlenül is bennünk lakozik. Merjük ezt önzetlenül sugározni másokra, és ha magunkról megfeledkezve tudjuk ezt a hivatásunkat gyakorolni, akkor a környezetünket is nap mint nap megerősítjük az értékességünk útján.

Olyan könnyen süllyedünk az önsajnálatba, olyan könnyen mondunk le mindenről, amit értékként tudnánk megvalósítani, és ezáltal magunk sem értjük, hogy miért, de letörtek, depressziósak vagyunk, és nem látjuk azt a kiutat, ami innen kivezetne bennünket.

Pedig semmi mást nem kell tennünk, csak magunkba nézni, észrevenni azt a jót, ami bennünk van, és nem sajnálva az erőfeszítést, ezt mások felé sugározni az önzetlenség és az áldozatvállalás útján.

Ne várjunk másokra, merjük mi megtenni az első lépést, és így váljunk mi is a remény embereivé!

 

Szűcs Balázs