vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

Romhalmaz és káosz: Ukrajna

Az USA és az EU által támogatott ukrán kormány hamarosan összeomlik. Ez kudarc. Bár az EU még milliárdokat pumpált az elmúlt hónapokban is az ukrán adósság mély kútjába az ország gazdaságilag rosszabbul áll, mint valaha. A béke Oroszországgal egyre távolabb, és nehéz lesz egyedül Vlagyimir Putyint felelőssé tenni.

Az ország süllyed tovább a káoszba, a szépészeti műveletek ellenére a nemzetközi hitelezőknek decemberben Oroszországban felhívták a figyelmét arra, hogy Moszkva nem vett részt az adósságátütemezésben, Ukrajna feltehetően csak egy átütemezés során tudná visszafizetni az európai adófizetők pénzét. Akiknek már így is elúszott egymilliárd dollárjuk Kijevbe. Az Economist leírta, Ukrajna maga egy fiaskó. A számok nem hagynak kétséget afelől, hogy Ukrajna a legrosszabb küszöbén áll csak. Mivel az ország devizatartalékai már nagyon lecsökkentek, a most esedékes 500 millió dolláros törlesztését, ami túl nagy érvágás számára, megpróbálja felfüggeszteni.

Ha törlesztési moratóriumot kér, könnyen államcsőd lehet belőle – mondta Gabriel Sterne, az Oxford Economics közgazdásza. A fizetésképtelenség egyúttal feljogosítaná a kötvénytulajdonosokat a teljes tőketartozás visszakövetelésére is.

Mitu Gulati, a Duke University jogászprofesszora nem lát esélyt arra, hogy a magánbefektetők elkerüljék a névértékcsökkentést, szerinte Kijevnek egyelőre felesleges is törődnie a tőkepiaci visszatérés gondolatával.

A korábbi amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger azt mondta, hogy Putyin nem akart háborút Ukrajnában. Katonailag Porosenko nem ért el semmit. Az Oroszország támogatását élvezők megtartották bástyáikat. Az ukrán hadseregben már nincs semmiféle morál. A jobboldali szélsőségesek fütyülnek a kormányra. Azt tesznek, amit jónak látnak.

 

czyla