vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

250 menekültet fogadhat Temesvár

Már több politikus jelezte, hogy Romániát felkészületlenül érné egy, a magyarországihoz hasonló menekültáradat. Ha elkészül a Magyarország déli határán épülő kerítés, és bezárulnak a törvénykezési kiskapuk, akkor a Szerbián keresztül Európába érkező migránsok ostrom alá vehetik a román–szerb határszakaszt, amelynek jelentős része Temes megyében van. „Van-e stratégiája a helyi hatóságoknak arra az esetre, ha a menekültáradat Temes megyét is elérné?” – kérdeztük Eugen Dogariu prefektustól.

„A migránsok a Bevándorlási Főfelügyelőség és a Belügyminisztérium hatáskörébe tartoznak, erről a kérdésről csak ők nyilatkozhatnak” – tudtuk meg a Temes megyei prefektustól. Temesváron működik egy 200 férőhelyes ENSZ Tranzitközpont, amelyik a világon szinte egyedülálló létesítmény, összesen 2 van belőle.

 A Tranzitközpontban legfeljebb két évig tartózkodhatnak a világ bármely háborús övezetéből érkező menekültek, ameddig valamelyik fogadó ország (Egyesült Államok, Kanada, Svédország, stb.) elfogadja a kérelmüket.

Ugyanott működik egy 50 férőhelyes központ politikai menedékjogot kérő személyek számára. Az ENSZ Tranzitközpontban a múlt héten 99 személy tartózkodott, a politikai menedékjogot kérő személyek központjában mintegy 20 személy. Ez utóbbi központ fogadhatna be migránsokat, a Tranzitközpontot az ENSZ működteti” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Eugen Dogariu prefektus.

 

Pataki Zoltán

nyugatijelen.com