vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

Megújult az Angolpark

Ahol a források újrafakadnak

Tatán befejeződött a Cseke-tó melletti 25 hektáros Angolpark felújításának második üteme, a parkot egy 1823-as helyszínrajz alapján eredeti állapotában állították helyre. Michl József polgármester elmondta: a szellemi, az épített és a Jóistentől kapott természeti örökségünk hármasságában élünk, s ennek a sok kincsnek a feldolgozása és megmentése kötelességünk, feladatunk.

 Mi a tatai angolpark, és a kastély rövid története?

 – Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf nagyszabású új kastély tervének elkészítésével bízta meg Fellner Jakabot. Az Esterházyak nem csupán nagy lakókastélyuk környezetét szépítették meg az Öreg-tó partján, hanem külön, a város egyik forrásokban bővelkedő részén angolparkot hoztak létre. Ez a romantikus kert sok épített részlettel gazdagítva az Esterházy-család és azok vendégeinek kikapcsolódását szolgálta. Az angolparkban egy kis kastélyt építettek, külön konyhaépülettel. A kertben két forrás található, melyeknek a vize sajnos elapadt. A szocializmus széncsatájának áldozatává estek a többi tatai forrással együtt, mert a tatabányai bányászat virágkorában a karsztvízszintet jelentős mértékben lesüllyesztették. A térségi bányák 1990. évi bezárását követően megindult a regionális nyomásnövekedés, elkezdődött a tatai források regenerálódása. Az motivált bennünket, hogy az Esterházy-örökséget úgy újítsuk föl, hogy régi pompájában tudjuk bemutatni. Az első ütemben megújítottuk a kis kastélyt a hozzá tartozó sétányokkal, a szabadtéri színpadot, és kiépítettük a kertben a közvilágítást. Az épület földszintjén a tatai eredetű Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiból nyílt állandó kiállítás. Az emeleten pedig az angol mintájú kertépítészet európai és magyar példáit, összesen tizenhatot, valamint a tatai Angolpark történetét mutatjuk be tablókon és videókon. A második ütemben felújítottuk a szabad kéményes nyári konyhát, a műbarlangot, a patakmedret és eredeti formájában visszaállítottuk az úgynevezett Vízimadár-tavat, ami annak a Malom-pataknak a vizét élteti majd, amin közel húsz malom működött hajdanában. Az angolparkot tovább szeretnénk fejleszteni, mert még meg kell tisztítani a Cseke-tavat, gátrendszerét fel kell újítani, a műromokat és a török mecsetet helyre kell állítani. S még a Cseke-tó és a vasút közötti zöld növényzet megújítása is a fejlesztés része. Tehát az első két ütem befejezése után szeretnénk a harmadikra is pályázni.

 A fejlesztéseknek köszönhetően már most is több turista keresi föl Tata városát?

 – Igen nehéz meghatározni azt, hogy a turisták az angolpark, vagy az egyéb újdonságok miatt keresik fel településünket. Számos olyan fejlesztést hajtottunk végre a városban az elmúlt időszakban, amelyek komoly vonzerővel bírnak.

 Melyek ezek az újdonságok?

 – A tóparton felépítettük az ökoturisztikai központot a bakancsos, a kerékpáros és a vízi turizmus kedvelői részére. A Fényes forrásvidékén pedig megnyitottuk az 1350 méter hosszú Fényes Tanösvényt. Jelenleg zajlik a város főterének és környezetének teljes rehabilitációja és újjáépítése. A fesztiválok miatt is idelátogatnak a turisták, s biztos vagyok benne, hogy az angolkert is olyan attrakció, amelynek köszönhetően még többen keresik föl Tata városát.

 A kastély és az angolpark a város értékei közé tartoznak. Létrejött már a tatai értéktár?

 – Az értékár létrejött, de még dolgozunk azért, hogy a tatai, illetve a megyei értéktár minél több kincsünket tartalmazza. A megyei értéktárba eddig 14 tatai érték került be. A szellemi, az épített és a Jóistentől kapott természeti örökségünk hármasságában élünk, s ennek a sok kincsnek a feldolgozása és megmentése kötelességünk, feladatunk. S ha szükséges, akkor ezeket az értékeket fel is kell újítani – ezen dolgozunk folyamatosan.

 Mire szeretnének pályázni a most induló uniós ciklusban?

 – Mintegy 30 olyan projektet fogalmaztunk meg, melyekkel a város pályázik az új uniós ciklusban. Ezek közül két nagy feladat vár ránk. Az Öreg tó partján álló Esterházy-kastély teljes felújítása, ami állami tulajdon, mégis a város együttműködését várja a Forster Központ. A másik a Tatai vár megújítása, ahol megváltoztak a tulajdonviszonyok. Hiszen a Kuny Domokos Múzeumnak már nem a megye, hanem Tata város a fenntartója. A tatai vár többi múzeuma is a város tulajdonába került, melyeket renoválni kell. Az állammal együttműködve szeretnénk folytatni a kórház felújítását; új szakrendelő épül mintegy 800 millió forintból, uniós támogatással. Szinte a város összes iskoláját és óvodáját felújítottuk energetikai szempontból; az Eötvös József Gimnázium és a Bláthy Ottó Szakközépiskola épületét még mindenképpen szeretnénk felújítani a közeljövőben. Nagy feladatot jelent a piarista rendház teljes rekonstrukciója és funkcióval való megtöltése. A visszatérő források elvezetését és hasznosítását is meg kell oldanunk, s ezzel összefüggésben a város csapadékelvezető rendszerét szükséges megújítanunk. Azt gondolom, ezek a források jelentik Tata jövőjét, hiszen ez egyedülálló természeti örökség. Célunk, hogy minél több ember figyelmét felkeltsük városunk iránt, és minél többen válasszák Tatát úti célnak, illetve vállalkozásuk jövőbeni helyszínéül a tatai ipari parkot.

 

Medveczky Attila