vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.11. 

Fejlesztések eladósodás nélkül

A hazai zöldség- gyümölcspiac elképzelhetetlen a lajosmizsei gazdák terményei nélkül

Augusztus 20-án tartották Lajosmizsén a szennyvízprojekt zárórendezvényét. Az ünnepség Dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjével kezdődött, aki beszédében elmondta, hogy nagyon hosszú és rögös út vezetett a megvalósulásig. A beruházásokról, a tervbe vett fejlesztésekről Basky András polgármestert kérdeztük.

 Miért kellett majdnem egy évtizedet várni a megújult szennyvíztelep és a hálózat átadására?

 – 2006-ban, mikor polgármesternek választottak, a lakosság nekem szegezte a kérdést: mikor lesz Lajosmizse teljes egészében szennyvízhálózattal ellátva. Két problémával kellett szembenézni. A régi szennyvíztelep csupán napi 500 köbméter víztisztító kapacitással rendelkezett, és szinte csúcsra volt járatva. Tehát nem lehetett újabb hálózatokat rákötni. Akkor úgy tudtuk, hogy mi csak 2015-től pályázhatunk a szennyvízhálózat kiépítésének támogatására. Ilyen beruházást önerőből nem tudtunk volna megvalósítani. Szerencsére a kormányzat EU-s vállalásai kapcsán 2008-ban elindultak azok a pályázati lehetőségek, hogy még idén sikeresen tudunk az első fordulóban a tervezésre pályázni. 2010 decemberében nyújtottuk be a második fordulós pályázatot, de a hosszadalmas bürokrácia, a sok egyeztetés és a nagy volumenű beruházás miatt csak most sikerült lezárni a projektet. Volt olyan közbeszerzés, amelyet például kétszer kellett megismételni a tervezésnél, mert az első körben nagyon magas ajánlatok érkeztek. Tehát most jutottunk el a gondolattól a „végállomásig”. A „Lajosmizse Város Csatornahálózatának Kiépítése és Szennyvíztisztító Telepének Bővítése” projekt összesen 2,062 milliárd forint európai uniós támogatást kapott. A beruházáshoz 153 millió forint önerő-támogatást is kaptunk a kormánytól. Így a lakossági hozzájárulás az eredeti 245 ezer forintról nulla forintra csökkenhetett. A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végezte. A projekt keretében összesen 30,5 km gerincvezeték, 21 km bekötő vezeték és 4 km nyomóvezeték épült Lajosmizsén.

 Tehát most már minden ingatlantulajdonos rácsatlakozhat a csatornarendszerre?

 – Így van, 2 061 új ingatlantulajdonos csatlakozhat rá a csatornarendszerre. Emellett a szennyvíztisztító telep kapacitása is 700 m3-rel bővült. A fejlesztés eredményeként az eddig csatornázatlan területek a korszerű szennyvízelvezetés részévé váltak és az egész város zöldebb, élhetőbb lett. Emellett egy Európai Uniós színvonalú szennyvíztelep őrködik a természetbe visszabocsátott vizek tisztasága felett a városban. De vannak még problémák: például ha ingatlanba eddig nem volt bekötve az ivóvíz, s a tulajdonosok jelezik, hogy ez már megtörtént, akkor a kivitelező az ingatlanhoz kiépíti a tisztítóaknát. A garanciális problémákat is mind orvosoljuk a következő hetekben, hónapokban.

 Igaz, hogy a városban úgy fejlesztettek az elmúlt években, hogy közben egy forint adósságuk sem keletkezett?

 – A 2006-os költségvetésben szereplő támogatásokhoz képest 2007-ben azt láttuk, hogy 100 millió forinttal kevesebb az önkormányzat büdzséje, s ezért optimalizáltuk a költségeket, s ahol úgy láttuk, hogy van egy kevés tartalék a rendszerben, azt az összeget kivettük. Ez nem mindig előny, hiszen ezek a források el lettek véve az egyes feladatoktól, az intézményektől, melyek nem tudtak így fejleszteni, de a működésüket nem gátolta. Emellett elsősorban olyan beruházásokat hajtottunk végre, amelyek racionalizálták a rendszerünket. Tehát amelyik intézmény több épületben működött, ha lehetett egybe vontuk össze. Úgy fejlesztettünk, hogy takarékoskodjunk. Sajnos így nem tudtunk úgy utakat javítani, úgy fejleszteni, ahogy azokra igény mutatkozott. Évek óta szerettük volna például az utcanév táblákat lecserélni, de nem volt rá pénz, ahogy a buszmegállók fejlesztésére sem. Ez volt az ára annak, hogy nem adósodtunk el. Ezért inkább pályázati összegekből fejlesztettünk: bölcsődét, óvodát építettünk, újítottunk föl; az iskolában energetikai korszerűsítést hajtottunk végre. S alig voltak látványberuházásaink.

 A település fekvése – a főváros és Kecskemét közelsége, a vasútvonal és az M5-ös autópálya okán – vonzó az ipari befektetők számára?

 – Ezek az adottságok egyértelműen vonzóak lehetnek minden beruházó számára. 2006 és 2008 között sokkal nagyobb volt az érdeklődés az ipari területek iránt, mint jelenleg. Településrendezési tervünket úgy aktualizáltuk, hogy egyes területeket ipari övezetbe vontunk be. Így ha Lajosmizsére érkezik egy vállalkozó, akkor képes olyan területet megszerezni, amely az ő beruházásához minden szempontból megfelel. Ipari parkot nem hoztunk tehát létre, hanem ipari területet jelöltünk ki. Bízom benne, hogy az új EU-s ciklusban több beruházó érkezik hozzánk. De nem akarok panaszkodni, mert az elmúlt években jelentős ipari fejlődésnek voltunk a tanúi városunkban; az elmúlt 8 évben az iparűzési adóból befolyt összeg 100 millió forinttal nőtt: most 380 millió forint. Ez a bevétel is hozzájárult ahhoz, hogy adósság nélkül tudtunk gazdálkodni. Összességében 4,5-5 milliárd forintos fejlesztések zajlottak Lajosmizsén, s egyes vállalkozások megduplázták termelésüket az elmúlt időszakban. Tíznél több olyan cég működik a városban, mely 80-130 főt foglalkoztat. A milliárdos fejlesztések mostanra csúcsosodtak ki. Sorolhatom itt az útfelújításokat, az iskola energetikai korszerűsítését, az egészségház felújítását, az ivóvízminőség-javító programot, a belvízelvezető rendszert, a csatornázást. A „Kék Víz” Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító program keretében mintegy 450 millió forintból többek között új 500 m3-es víztorony épült. Az el nem adósodott települések számára kiírt pályázaton 200 millió forintot nyertünk a Belügyminisztériumtól, melyből óvodát újítottunk föl, több mint két kilométernyi járdaszakaszt építettük, és kilenc útszakasz felújítását végeztük el. A következő időszakban folytatjuk az út- és járdaépítést és az óvodák korszerűsítését, bővítését. Sportcsarnokunk az energetikai pályázatnak köszönhetően kívülről, saját forrásból pedig belülről is megszépült. Ez az egy sportcsarnok viszont nem tud megfelelni sem a mindennapos iskolai testnevelés kívánalmainak, sem a lajosmizsei sportigényeknek. Ezért új sportcsarnok építését tervezzük, annál is inkább, mert a Primavera – mostantól CYEB Mizse Kézilabda Club – az NB-I/B-ben nagyon szép eredményt ért el. Bízom benne, hogy a kormánytól megfelelő segítséget kapunk elképzeléseink megvalósításához.

 Régebben mezőgazdasági településként tartották számon Lajosmizsét. Milyen termékeket szállítanak a gazdák a hazai zöldség-gyümölcs piacra – kérdezem attól a városvezetőtől, akinek hobbija a kertészkedés.

 – Tanyán nőttem föl, s a mai napig szívesen kertészkedem, gazdálkodom. Ma már jelentős az ipar a városban, de nem hagytunk föl a mezőgazdasági tevékenységgel. Sokan nem csak szántóföldi növényeket termesztenek, hanem gyümölcstermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkoznak. A hazai zöldség-gyümölcs piac mai is elképzelhetetlen a lajosmizsei gazdák terményei nélkül, amelyekből természetesen bőven jut külföldre is. Ezek közül is kiemelkedik az ízletes és kiváló minőségű mizsei szamóca, melyet fólia alatt és szabad földön termesztenek, s amely ott van minden jelentősebb hazai piacon. Ezért is nevezzük Lajosmizsét a „szamóca fővárosának”. A másik fontos gyümölcsünk a meggy, s termesztenek szilvát, kajszit, őszibarackot, almát és birsalmát is. Ezen kívül sokan paprikával, paradicsommal is foglalkoznak. Fontos számomra, hogy a város vezetése a bel- és külterületen élőknek egyre jobb, és újabb szolgáltatásokat, feltételeket biztosíthasson a megélhetéshez.

 

Medveczky Attila