vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Zebra Zsaruk

Az egyenruhások diákok bevonásával segítik a közlekedőket

2005-ben indították el Békés megyében a Zebra Zsaru programot – közölte érdeklődésünkre Hudák Pál rendőrfőkapitány-helyettes, s hozzátette: megyénkben a rendőrség a 2015–2016-os tanévben helyi kezdeményezésekkel, és országos programok végrehajtásával erősíti a diákok biztonságát.

 Kinek az ötletet volt a Zebra Zsaru program kidolgozása?

 – Régóta foglalkozik a magyar rendőrség megelőzési feladatokkal, s magát a programot a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság javasolta, külső segítők ötleteit is felhasználva. Tehát társadalmi és rendőrségi kezdeményezésről van szó.

 Kikből lehetnek Zebra Zsaruk?

 – Bárki a gyerekek közül, aki betöltötte 12. életévét. Nem kijelöljük őket, hanem önként jelentkeznek erre a feladatra. A programban általában 10-14 iskola vesz részt. Ez azért van így, mert humán erőforrásainkkal gazdálkodnunk kell; rendőreinknek komoly feladatot kell ellátni a programban, hiszen a Zebra Zsaruk velük együtt teljesítenek szolgálatot. Az egész projekt előzménye a Zebra Akadémia program. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekek a közlekedési balesetek megelőzése érdekében megismerjék, elsajátítsák a közúti közlekedés alapvető szabályait. Az előző tanévben a rendőrség szakemberei Békéscsabán, Békésszentandráson, Gyulán, Kaszaperen, Köröstarcsán, Nagybánhegyesen, Sarkadkeresztúron, Orosházán, és Végegyházán összesen 11 általános iskolában 378 negyedik osztályos diáknak tartottak foglalkozásokat. Ez egy egész tanévre szóló program, s a gyerekek az anyagból le is vizsgáznak. Teljesítményükért a tanulók a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság képviselőjétől oklevelet és hasznos ajándékokat vehetnek át. Így kialakul egy olyan felkészült iskolás csapat, melynek tagjai, ha szeretnének, részt vehetnek a Zebra Zsaru programban.

 A diákokat fel is készítik a munkára a helyi rendőrkapitányságokon?

 – Természetesen, mert csak így van értelme annak, hogy a gyerekek az iskoláknál a rendőrökkel együtt megfelelően tudják ezt a munkát végezni. Felkészítés hiányában csupán olyan külső szemlélők volnának, akik nem képesek hatékonyan részt venni ebben a tevékenységben. A felkészítés során megszerzett ismereteket, KRESZ-tudást a diákok több iskolában átadják társaiknak, ez is fokozza a program hatékonyságát. Emellett nagyon fontos, hogy e feladat teljesítése vállalásról, fegyelemről, sőt hivatásról is szól, s ehhez kapcsolódik a tudás.

 Többször látjuk, hogy az „örökös késő” diákok rohannak az iskolába, és sokszor nem néznek alaposan körül, mielőtt az úttestre lelépnének. Őket figyelmeztetik „szolgálatban lévő” társaik?

 – Nemcsak figyelmeztetik, hanem ha egy mód van rá, akkor meg is akadályozzák, hogy az úttesten, vagy a gyalogátkelő helyen kellő körültekintés nélkül menjenek, szaladjanak át. Ezzel a balesetet előzik meg, mert bár optimális esetben a gépjárművezető betartja a KRESZ szabályait, s előzékeny, odafigyel a többi közlekedőre, de ha hirtelen lelép a járdáról a gyermek, akkor nehezen tud lefékezni.

 Tíz év alatt a programnak köszönhetően csökkent a reggeli közlekedési balesetek száma?

 – 2015-ről tudok mondani általánosságban adatokat. Békés megyében 2014-hez képest eddig körülbelül ugyanannyi a gyermekbalesetek száma. Nagy változásról sajnos nem tudok beszámolni; idén 30 gyermekbaleset történt. Tavaly 29 balesetből 15 esetben a gyermek volt az okozó, idén viszont csak 10 alkalommal. Nyolc esetben kerékpárral, kétszer pedig gyalogosként közlekedett a gyermek.

 Nem csak a Zebra Zsaru, hanem a 7 évvel ezelőtt elindult, országos kiterjesztésű „Az iskola rendőre” program is folytatódik. A program bírálói szerint szeptemberben valóban több a rendőr az iskolák előtt, aztán október végére elhagyják a terepet. Több az iskola rendőrének a feladata annál, hogy az iskoláknál megelőzze a baleseteket?

 – Természetesen ennél lényegesebben több az iskola rendőrének a feladata. Az iskolarendőr folyamatosan tartja a kapcsolatot az iskolával, feladatai közé tartozik a közlekedésbiztonságra nevelés és a bűnmegelőzés. Az iskolarendőr telefonszáma elolvasható az intézmények hirdetőtábláin, így akár a szülők számára is könnyen elérhetővé válik. Emellett az iskolarendőr és a Zebra Zsaruk közt kölcsönös a segítségnyújtás. A kérdésében megfogalmazott kritikára is válaszolnom kell: nem csak ősszel, hanem a nyár elején is több a rendőr az iskolák előtt. Év közben pedig a megyei rendőrkapitányságok akár járőrözéssel, akár más eszköz alkalmazásával segítik a diákok biztonságos közlekedését. A rendőrség egyik fő partnere a polgárőrség, amely rendszeresen egyezteti velünk a feladatait. Így sok helyen egy-egy településen polgárőr áll az iskolák előtti gyalogátkelőhelyek környékén, ami szintén a közlekedők biztonságát hivatott szolgálni.

 

Medveczky Attila