vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Új remény

Változás a honvédelmi tárca élén

Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondott és a miniszterelnök Simicskó Istvánt kérte fel a minisztérium vezetésére.

Az új miniszternek lesz dolga. Méghozzá tengernyi. A honvédelem katasztrofális helyzetben van. Komplett fegyvernemek hiányoznak a honvédségből, ráadásul a meglévők felszerelése is hagy kívánnivalót maga után. A honvédség ma nem képes megvédeni az országot. A problémák fundamentálisak. Miközben a honvédség költségvetése a nemzeti össztermékhez viszonyítva kirívóan alacsony a térségben, a meglévő források hasznosítása is sajátságos.

A fenti nehézségek nem új keletűek. A rendszerváltozás óta a honvédség ügye mindig is háttérbe szorult, így különböző okokból a meglévő elavult technikai eszközöket is eladták vagy elkótyavetyélték. A honvédség szervezetét ugyan számtalanszor átalakították, de a mostani struktúra sem segíti elő a hatékony működést.

Ehhez adódik, hogy hazánk nem rendelkezik érdemi hadiiparral, így az esetleges fejlesztések nettó kiadást jelentenek, a külföldről beszerzett eszközök rontják a külgazdasági mérleget.

Pedig a hadiipar kialakítására és a honvédség megújítására is kiváló tervek születtek. A Hadik-tervet az országgyűlés több éve elfogadta, a tervekből azonban szinte semmi sem valósult meg. Pedig a terv jó.

Simicskó István évtizede tudatosan készül a honvédelmi tárca élére. Munkáját azonban megkeserítheti a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közötti hagyományos ellentét, illetve az agyonbürokratizált rendszer, valamint a szervezeten belüli kiskirályságok virágzása.

Ráadásul az elengedhetetlen hadiipari fejlesztésekhez a tárca nem rendelkezik eszközökkel. Források és megfelelő hatáskör hiánya, valamint a többi minisztérium és az egész kormány hathatós támogatása nélkül a legjobb szándék sem elég, hogy a HM önmagában elérje céljait. Így a területet jól ismerők egybehangzó véleménye szerint a hadiipar ügye csak akkor érhet révbe, ha több minisztérium munkáját összehangolni képes miniszterelnöki biztos – vagy ezzel egyenértékű szervezet – hatáskörrel és forrásokkal áll neki a fejlesztéseknek.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a most rendelkezésre álló uniós forrásokkal csodát lehetne tenni, ha valaki a Hadik-terv alapján élére állna a hadiipari fejlesztéseknek.

Erre egyelőre kevés esély látszik, bár a területen vannak, akik egy évtizede önzetlen és heroikus küzdelmet folytatnak a honvédelem ügyéért. Eleddig eredménytelenül. Talán majd most szerephez juthatnak.

 

Sz.